ACL: Băsescu ne acuză pe nedrept. E o dovadă de ipocrizie să ataci singurul front rămas în calea PSD

ACL îi răspunde preşedintelui Băsescu pe tema reducerii CAS, arătând că şeful statului acuză "pe nedrept" PNL şi PDL de comportament electoral, în vreme ce el "îşi păstoreşte propriul partid în alegeri" şi că "este o dovadă de şi mai mare mare ipocrizie să ataci singurul front rămas în calea PSD".

749 afișări
Imaginea articolului ACL: Băsescu ne acuză pe nedrept. E o dovadă de ipocrizie să ataci singurul front rămas în calea PSD

Traian Băsescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Alianţa Creştin Liberală (ACL) a transmis vineri un comunicat de presă ca urmare a declaraţiilor publice de joi ale preşedintelui Traian Băsescu.

"Scăderea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator este o măsură care poate echilibra economia românească. Faptul că Victor Ponta nu are la această oră soluţii de compensare a acestei scăderi în colectare nu absolvă guvernul de responsabilitatea de a găsi surse de finanţare pentru a sprijini o măsură economică benefică pentru economia românească", menţionează sursa citată.

Liberalii şi democrat-liberalii afirmă că "este datoria guvernării să găsească soluţii pentru o mai bună gestiune a colectării veniturilor la bugetul de stat, după cum este datoria puterii aflată la guvernare de a reduce, prin organismele de reglementare şi control, exaziunea fiscală. Reamintim faptul că, în guvernarea Ponta, evaziunea a atins cote record în ultimii 10 ani".

"Domnul preşedinte Băsescu ne acuză pe nedrept că avem un comportament electoral, în vreme ce îşi păstoreşte propriul partid în alegeri şi exprimă public opţiuni de vot. Domnul preşedinte Băsescu atacă opoziţia pentru că propune o măsură care are drept principiu călăuzitor relaxarea fiscală, scăderea poverii fiscale a mediului privat din România. Atât PNL, cât şi PDL, astăzi membri ai aceleiaşi alianţe, au avut în propriile programe de guvernare măsura scăderii CAS. Preşedintele acuză, deci, consecvenţa în a propune României măsuri echivalente cotei unice care au produs efecte benefice în economia românească", se mai arată în comunicatul ACL.

Potrivit ACL, măsura scăderii CAS este una "benefică şi trebuie implementată, după cum şi eliminarea taxelor suplimentare poate relansa economia - taxa pe stâlp, acciza la combustibili, etc".

"Atât PNL, cât şi PDL au militat activ pentru eliminarea lor, în timp ce preşedintele Băsescu susţinea, cu numai câteva luni în urmă, că taxa pe stâlp este bună. Principiile economice fundamentale ale dreptei au fost întotdeauna relaxarea fiscală şi stimularea economică pentru o mai bună colectare. CAS realizează exact această relaxare. Chiar şi domnul preşedinte admite că suprataxarea a frânat economia României. Fiind, însă, implicat într-o competiţie electorală la care participă prin candidaţii partidului său, PMP, preşedintele probabil că a uitat. Este o dovadă de şi mai mare mare ipocrizie să ataci singurul front rămas în calea PSD şi să-l acuzi de populism electoral", se mai arată în comunicatul ACL.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că "reducerea CAS nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul pe pensii" şi că, în mod egal, PSD, PNL şi PDL "îi mint pe români pentru a le lua voturile".

Şeful statului a făcut aceste declaraţii în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni, în care a arătat că, "în conformitate cu standardele UE, România a intrat în recesiune".

"Pe acest fond, astăzi s-a lansat corul mincinoşilor, corul incompetenţilor, când prim-ministrul şi, începând de astăzi, cu toată forţa, şi noii lui aliaţi în dezechilibrarea economică a ţării, Alianţa Creştin Liberală, formată din PNL şi PDL, cer convocarea Parlamentului pentru reducerea CAS", a spus el.

Preşedintele Băsescu a arătat că el îşi doreşte reducerea CAS dacă este posibil şi a menţionat că, însă, rectificarea bugetară arată că nu există resurse pentru reducerea CAS nici măcar pentru anul 2014.

"Oameni buni, eu nu mai candidez şi îmi doresc reducerea CAS dacă este posibilă. Rectificarea ne arată că nu sunt resurse de reducere a CAS nici măcar pentru 2014. Rectificarea făcută de Guvernul Ponta a fost negativă, chiar dacă el, învăţat de consilieri şi de oameni de PR, a spus poporul că e pozitivă. Ea e negativă", a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că guvernanţii "au ascuns cifrele şi au făcut nişte desene" şi i-a acuzat că rectificarea prezentată de aceştia reprezintă "un desen fantezist" şi nu o realitate economică.

"În aceste condiţii, ideea promovată - eu le-aş spune la toţi, la un loc, USL, pentru că asta sunt - Ponta cu liberalii şi PDL sunt USL, pentru că liberalii fiind majoritari, au şi candidatul la prezidenţiale, practic, fac politica pe care au făcut-o alături de PSD, demagogie şi minciună - vor să obţină avantaje în campania electorală pe tema CAS, în condiţiile în care România nu poate să facă acest lucru, nu avem resurse. Vor să-i amăgească pe cei din economie, pentru că reducerea CAS nu o fac pe seama părţii din salariu, pe care îl încasează lucrătorul, ci lasă bani la companii", a susţinut Băsescu.

În opinia sa, "reducerea CAS nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul pe pensii".

"Am văzut această realitate, acest film l-am trăit pe pielea mea şi îi avertizez pe români să nu se lase păcăliţi, pentru că dacă se lasă păcăliţi, la anul ei vor plăti costul naivităţii. Ieşirea din criză se va face pe spinarea românilor, dacă apucăm să intrăm în criză. Nu am să uit niciodată 2010, cu măsurile care au fost impuse pentru a ne reechilibra, după nişte acţiuni, măsuri propagandistice care vizau câştigarea alegerilor de către Tăriceanu şi gruparea lui, căreia nu i-a fost milă de populaţie, a amăgit-o cu nişte venituri suplimentare, după care a venit factura crizei. În momentul de faţă consider că, în mod egal, liderii marilor formaţiuni politice de la putere şi de la opoziţie sunt la fel de iresponsabili şi mincinoşi, fie că vorbim de Ponta, fie că vorbim de Iohannis, fie că vorbim de Blaga. Clamează reducerea CAS şi vor băga ţara în criză", a continuat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că este puţin probabil să se poată tergiversa Legea de reducere a CAS dacă se va da un nou vot în Parlament, întrucât nu a solicitat reexaminarea pe motive de constituţionaliatate.

"Dacă mizează că, dând un vot în Parlament, pentru a doua oară, o să tergiverseze legea, vreau să vă spun că este foarte puţin probabil să o pot face, pentru că eu n-am întors-o pe motive constituţionale. Nu există în conţinutul ei formulări care să vizeze atacuri la Constituţie, ci întoarcerea legii în Parlament am făcut-o pe oportunitate şi pe realitatea resurselor financiare pe care le are bugetul", a menţionat şeful statului.

"O spun încă o dată - în mod egal, PSD, PNL şi PDL îi mint pe români pentru a le lua voturile, îi mint pe cei din economie pentru a obţine bani de campanie, că ei se bat să le reducă CAS. Vor băga ţara în criză. Suntem doar în recesiune acum. Introducerea reducerii CAS va crea un gol de resurse mult prea mare în raport şi cu celelalte obligaţii pe care ni le-am asumat, iar eu o spun public: dacă se introduce reducerea CAS, România pierde acordul cu Fondul şi cu UE, cu implicaţiile care decurg de aici, din punct de vedere al credibilităţii şi din punct de vedere al top-up-ului de la UE pentru proiectele cu bani europeni, se vor pierde 10% din contribuţiile UE la proiectele din România. Mi-ar fi uşor, pentru că eu îmi predau mandatul înainte să vină efectele unei astfel de măsuri, de reducere a CAS, dar vreau să ştie că eu am spus populaţiei şi celor din economie că sunt minţiţi acum", a mai spus Băsescu.

Parlamentarii ACL împreună cu parlamentari de la alte formaţiuni politice au depus semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului şi a Camerei Deputaţilor, pe data de 18 august, respectiv pe 19 august pentru a se dezbate legea privind reducerea CAS.

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că ACL a strâns câte o treime din numărul necesar de semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare, arătând că alături de parlamentarii ACL au semnat în acest sens şi parlamentari aparţinând PPDD, PMP, minorităţilor naţionale şi independenţilor.

"Anunţăm faptul că parlamentarii ACL împreună cu parlamentari din alte formaţiuni politice şi cu parlamentari independenţi am depus ieri semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Sesiunea extraordinară a Senatului se va desfăşura luni 18 august, sesiunea extraordinară a Camerei se va desfăşura marţi 19 august. La Senat am depus 58 de semnături, faţă de 56 de semnături necesare, adică minim o treime din numărul senatorilor. Subiectul convocării sesiunii extraordinare este dezbaterea legii reducerii cu cinci procente a CAS în urma cererii de reexaminare formulată de preşedinte. La Camera Deputaţilor o treime dintre deputaţi au semnat 136 de deputaţi faţă de 135 cât este necesar", a precizat Ludovic Orban.

Senatul, convocat în sesiune extraordinară, se va întruni în plen, în 18 august , de ora 16,00, la sediul din Palatul Parlamentului, potrivit unui comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului preşedintele Senatului "convoacă Biroul Permanent în data de 18 august 2014, ora 14.00".

Conform prevederilor constituţionale, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, iar convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici