Adrian Rădulescu, aviz negativ din partea comisiilor parlamentare

Adrian Rădulescu, propus ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, a primit aviz negativ din partea celor patru comisii parlamentare care l-au audiat miercuri, cu 43 de voturi "împotrivă" şi 26 "pentru".

36 afișări
Imaginea articolului Adrian Rădulescu, aviz negativ din partea comisiilor parlamentare

Aviz negativ pentru Adrian Rădulescu din partea comisiilor parlamentare (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

El a fost audiat de două comisii ale Camerei Deputaţilor (Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic) şi două de la Senat (pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, respectiv pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului).

Avizul comisiilor este consultatitv, votul asupra listei miniştrilor propuşi revenind plenului.

"Am ieşit învingător. Azi mi-am dat seama că îşi poţi cunoaşte prietenii abia după 20 de ani. M-au trădat oameni de la care nu mă aşteptam, domnul Surdu, dumnul Culiţă, domnul Antohi", a declarat Rădulescu după aflarea votului, referindu-se la parlamentarii PSD Victor Surdu, Culiţă Tărâţă şi Gheorghe Antochi.

El le-a reproşat acestora că ar fi putut măcar să se abţină de la vot.

"Nu este întrângerea mea, e înfrângerea agriculturii. (...) Toţi îl acuză pe Traian Băsescu de dictatură, de azi sunt fan Băsescu", a spus Rădulescu.

La audieri, Rădulescu a declarat că prioritatea sa în funcţia de ministru al Agriculturii ar fi rezolvarea problemelor agricultorilor care acum protestează în stradă. El nu a dat însă nicio soluţie, afirmând că ar putea rezolva problema banilor pentru fermieri cu ajutorul comisiilor parlamentare.

O altă prioritate era deblocarea fondurilor Sapard.

Fostul ministrul al Agriculturii Ilie Sârbu l-a contrazis ulterior, susţinând că este vorba de deblocarea fondurilor pentru PNDR, confuzie recunoscută de Rădulescu.

Printre propunerile lui Rădulescu s-a numărat şi transformarea CEC într-o bancă agricolă şi elaborarea unei legi a camerelor agricole.

"Ca fermier regret că am intrat în 2007 în UE. Pentru fermieri poate era mai bine să intrăm în 2010, rezolvam multe între timp. Aşa, suntem doar o direcţie agricolă a UE", a spus el.

Dintre parlamentari cel mai vehement critic a fost fostul ministru al Agriculturii Ilie Sârbu.

"Dincolo de debitul verbal, eu mă aşteptam ca după tot felul de funcţii pe care le-a ocupat domnul Rădulescu să vină cu un program concret. Din acest motiv nu pot să-i dau votul", a spus Sârbu. El însă a părăsit sala înainte de vot.

Sârbu i-a reproşat lui Rădulescu că a confundat fondurile Sapard cu cele PNDR.

Unii dintre membrii comisiilor i-au reproşat lui Rădulescu că nu a vorbit despre irigaţii, depozite şi tăierile ilegale de păduri.

Adrian Rădulescu, propus de premierul desemnat Lucian Croitoru pentru portofoliul Agriculturii, este preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli, din anul 2001, şi fost director de cabinet al ministrului Agriculturii în perioada în care instituţia a fost condusă de către Dacian Cioloş.

Rădulescu s-a născut pe 30 martie 1955, în comuna Mălăieşti, judeţul Prahova.

El a absolvit în 1983 cursurile Fcultăţii de Horticultură - IANB Bucureşti şi are un doctorat în ştiinţe agricole, obţinut în 1998.

Rădulescu este acţionar la firmele Vitis Prod (50% din titluri), Domeniile Dealu Mare (50%), Cooperativa Muntenia (0,5%), Coopconsult (25%), Abator Muntean (5%), Agricomprod Mogoşoaia (creşterea porcilor, depozitări cereale şi preparare furaje concentrate - 35,67%) şi Agricom Impex Mogoşoaia (50%).

Agricom Impex, societate la care Rădulescu este administrator, are în arendă un teren de 1.600 hectare.

Adrian Rădulescu a fost director de cabinet al ministrului Dacian Cioloş în perioada noiembrie 2007 - decembrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici