Adrian Severin, la DNA. Procurorii au început urmărirea penală pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Europarlamentarul Adrian Severin, a cărui imunitate a fost ridicată de PE la 23 iunie, s-a prezentat, vineri, la DNA, el declarând pentru MEDIAFAX că a fost vorba despre "o discuţie preliminară" cu procurorii.

1333 afișări
Imaginea articolului Adrian Severin, la DNA. Procurorii au început urmărirea penală pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Adrian Severin (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă învinuirile europarlamentarului Adrian Severin, în cazul acestuia fiind începută urmărirea penală, au declarat surse judiciare.

"La data de 18 iulie 2011, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Severin, Membru al Parlamentului European, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă. La data de 22 iulie 2011, învinuitului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală", se arată într-un comunicat de presă, remis agenţiei MEDIAFAX, de către DNA.

Sursa citată precizează că având în vedere stadiul anchetei, informaţii suplimentare nu poate comunica în acest moment, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

"A fost o discuţie preliminară şi nu voi face nicio declaraţie pe durata acestei proceduri", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Adrian Severin.

El a spus că va colabora cu DNA pe durata întregii proceduri, considerând că se află "de aceeaşi parte a baricadei" cu această instituţie.

"Voi colabora cu ei, pentru că mă consider de aceeaşi parte a baricadei cu ei. Eu astăzi plec în concediu şi chiar mă bucur că înainte să plec am avut această discuţie", a mai spus Severin, adăugând că cel mai probabil va avea şi alte întâlniri cu procurorii DNA.

În primăvara acestui an, reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, a relatat atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

În 20 martie, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior îşi anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate în pofida solicitărilor şi criticilor primite.

În 5 aprilie, prin intermediul Ministerului Justiţiei, DNA a solicitat preşedintelui PE ridicarea imunităţii lui Severin, cât şi o opinie juridică referitoare la incidenţa unor dispoziţii procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În plus, în 12 aprilie, procurorul şef al DNA a solicitat preşedintelui PE să ia toate măsurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor şi a altor mijloace de probă aflate în birourile Parlamentului European, cât şi datele stocate în serverele instituţiei, necesare desfăşurării anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridică în legătură cu unele proceduri prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În 23 iunie, Parlamentul European a hotarât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici