Akos Mora îşi dă demisia din Senat

Akos Mora şi-a înaintat demisia din Senat, în timpul dezbaterii din plen pentru încetarea mandatului său de senator.

1263 afișări
Imaginea articolului Akos Mora îşi dă demisia din Senat

Akos Mora (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

Gestul lui Akos Mora a venit exact în momentul în care preşedintele Senatului anunţa că urmează să se supună votului încetarea mandatului acestuia. Akos Mora a venit prezidiu şi i-a înmânat lui Tăriceanu o hârtie.

"Stimaţi colegi, haideţi să închidem subiectul. Eu nu doresc să fac parte din acest Parlament. Îmi Pare rău, suntem prizonierii capcanelor atitudinilor populiste şi mă uit foarte bine în stânga şi ştiu ce zic", a spus el.

Akos Mora a continuat: "Ştiu că foarte mulţi mă susţineţi. Ştiu că foarte mulţi mi-aţi spus: «Stai liniştit. Nu vom vota această măgărie». Nu vreau să vă pun în posibilitatea de a trece această aberaţie".

Plenul Senatului a luat act de vacantarea mandatului lui Akos Mora, în urma demisiei sale, înregistrându-se 65 de voturi "pentru", 3 abţineri, 5 voturi "împotrivă".

În timpul dezbaterilor din plen, care au durat două ore, Akos Mora a mai venit, la un moment dat, la tribună, precizând că îşi dă demisia dacă i se oferă un singur argument legal pentru care trebuie să plece din Senat. "Am senzaţia, stimaţi colegi, cum este formulată hotărârea să iei act de încetarea unui mandat din 2013 este inimaginabil. Daţi-mi voie să vă spun, îmi dau demisia, eu nu vreau să fiu în acest Parlament. Daţi-mi un singur argument legal şi instituţional pentru care trebuie să plec din Parlament şi plec", a spus Akos Mora.

Preşedinele Senatului , Călin Popescu Tăriceanu  l-a întrebat pe senatorul PNL dacă îşi menţine gestul demisiei sau nu. "Revin la microfon, să îmi dea juriştii un argument legal şi îmi dau demisia în momentul acela", a spus Akos Mora.

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti a declarat în dezbaterile din plen că  se află "în cea mai tristă postură". "Trebuie să anunţ că noi, liberalii, vom vota politic, adică în favoarea încetării mandatului colegului nostru, Akos Mora, un om cu care am colaborat cu toţii, de o maniera excepţională", a spus el.

Akos Mora a declarat în plenul Senatului că, dacă se considera vinovat, nu i-ar fi pus nicio secundă pe colegii săi  în situaţia de a vota încetarea acestui mandat. "Dacă eram vinovat, eram plecat de mult. Am avut discuţii cu colegi din Comisia juruidică care la a doua şedinţă nu au mai participat pentru că li se cerea să facă ceva absolut pe lângă lege. A fost un  vot politic", a spus Akos Mora.

Senatoarea Florina Jipa, membră a Comisiei juridice, a declarat în plen că a lipsit de la şedinţa în care senatorii jurişti au dezbătut şi votat încetarea mandatului lui Akos Mora.

"Nu am primit telefon că se ţine şedinţa Comisiei juridice, pentru că se ştia punctul meu de vedere. Colegul nostru mi-a reproşat că am fost laşă. Îmi pare rău, nu am lipsit pentru că am fost laşă. Dacă veţi vota astăzi împotriva acestui om, să îl scoatem din Parlament, ar fi o mare greşeală", a spus Jipa, precizând că hotărârea ICCJ în cazul Akos Mora este dată în 2013, iar Curtea Constituţională s-a pronunţat în 2014, şi astfel se aplică retroactiv o hotărâre.

Senatorul PC Cristiana Anghel şi independentul Ioan Ghise au cerut în plen ca această cerere privind încetarea mandatului senatorului Akos Mora trebuie retrimisă la Comisie şi gândită la rece.

De altfel, plenul a şi dat un vot, pe solicitarea lui Ioan Ghişe de retrimitere a raportului la Comisie. Cu 50 de voturi "pentru", 62 "împotrivă" şi 13 abţineri, propunerea lui Ioan Ghişe a fost respinsă.

Tăriceanu declara, luni, că va cere, marţi, un vot în plenul Senatului pentru a constata starea de incompatibilitate a senatorului PNL Akos Mora, prin care acesta să îşi înceteze mandatul.

Senatorul PNL Akos Mora, declarat incompabitil, a anunţat, joi, că se autosuspendă din partid ca să nu-i mai dea ocazia lui Victor Ponta "să spună minciuni" referitoare la situaţia sa, adăugând însă că mandatul său de senator "merge mai departe," până când Parlamentul "va vota pe acest subiect".

În dezbaterea televizată de miercuri seară, Victor Ponta a susţinut că în PNL există trei persoane condamnate definitiv şi irevocabil, indicându-i pe preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, şi senatorii Tudor Chiuariu şi Akos Mora.

Co-preşedintele ACL Klaus Iohannis declara, recent, că senatorul liberal Akos Mora ar trebui să demisioneze din Parlament, iar deputatul Tudor Chiuariu să plece din PNL, în condiţiile în care primul a fost declarat incompatibil, iar cel de-al doilea, condamnat pentru corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici