ALDE impune 12 condiţii pentru a vota Guvernul Orban: PNL să formeze un guvern monocolor / Orban: Cea mai mare parte dintre solicitări sunt rezolvate

Călin Popescu Tăriceanu i-a prezentat, joi, liderului PNL Ludovic Orban, 12 condiţii pe care ALDE le impune pentru susţinerea noului guvern. Printre acestea se numără formarea unui guvern monocolor, menţinerea cotei unice de impozitare, dar şi o restructurare guvernamentală, anunţă Tăriceanu.

1452 afișări
Imaginea articolului ALDE impune 12 condiţii pentru a vota Guvernul Orban: PNL să formeze un guvern monocolor / Orban: Cea mai mare parte dintre solicitări sunt rezolvate

ALDE impune 12 condiţii pentru susţinerea Guvernului Orban: PNL să formeze un guvern monocolor

„Am urmărit să vedem dacă există o punte de legătură pentru ca noi cei de la ALDE să putem da votul la investitura Guvernului, având în vedere că Ludovic Orban a fost desemnat prim-ministru. Am venit pregătiţi cu un document în 12 puncte, care sintetizează principalele elemente de procupare pe care le avem. Ca să nu fiu foarte brutal, sigur, ele reprezintă condiţiile pe care noi le punem pentru a acorda votul viitorului Guvern. (...) Am cerut în mod explicit PNL-ului să formeze un Guvern monocolor, aceasta fiind o condiţie serioasă, în bază căreia vom da sau nu votul nostru. Au luat la cunoştinţă de aceste cerinţe, trebuie să le analizeze. Săptămâna viitoare vom putea să hotărâm ce facem. Acest lucru presupune şi o reuniune a forurilor statutare ale ALDE, pentru a supune spre aprobare această decizie majoră”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după negocierile purtate cu Ludovic Orban, în Parlament.

Alte condiţii impuse de ALDE vizează reţinerea de a mai da ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei, dar şi continuarea proiectelor în curs de derulare în infrastructură.

„Printre aceste condiţii se numără menţinerea cotei unice de impozitare. Al doilea element este cel legat de reţinerea de a da OUG în domeniul justiţiei. Un alt element este cel legat de continuarea proiectelor majore de infrastructură, care sunt începute. Noi considerăm că trebuie să existe o continuitate a acestor proiecte. Dacă începem totul de la zero irosim resurse financiare şi timp. Am menţionat şi alte lucruri. (...) Am cerut la capitolul de măsuri economice, de exemplu, să se continue ceea ce este demarat în momentul de faţă, anume listarea la bursă a companiei Hidroelectrica”, a subliniat Tăriceanu.

Liderul ALDE a adăugat că următoarea discuţie cu PNL va avea loc la începutul săptămânii viitoare, unde se va forma o concluzie.

„Acestea sunt câteva dintre elementele puse astăzi pe masă. le-am lăsat celor de la PNL să le studieze şi cel mai probabil vom avea o discuţie la începutul săptămânii viitoare pentru a trage concluzia definitivă. Până atunci nu vă pot spune că am hotărât astăzi ceva. Sunt o serie de chestiuni pe care le-am discutat civilizat, dar asupra cărora nu negociem, cum ar fi chestiunea guvernului monocolor. Dacă PNL intenţionează să formeze un guvern multicolor, PNL riscă să devină minoritar în propriul guvern, pentru că are până într-o sută de parlamentari”, a mai spus Tăriceanu.

El a precizat că nu a discutat cu Ludovic Orban despre numărul de ministere, acest lucru urmând să fie dezbătut la următoarea întrevedere.

„Am cerut în mod obligatoriu o restructurare a guvernului, fie că vorbim de miniştri, fie că vorbim de secretari de stat”, a conchis Tăriceanu.

Orban, după negocierile cu ALDE: Cea mai mare parte dintre solicitări sunt rezolvate

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat, joi, în urma discuţiilor de negociere cu ALDE, pentru sprijinul noului guvern, că majoritatea solicitărilor partidului sunt rezolvate. Acesta a motivat că unele obiective ale ALDE, precum modificarea anumitor reforme, sunt şi priorităţile liberalilor.

„Se termină ziua de negocieri, mai avem discuţiile cu reprezentanţii USR, mâine, de la 13. În urma discuţiei cu delegaţia care a reprezentat ALDE, am luat act de punctele de vedere şi solicitările exprimate de reprezentanţii ALDE, şi pot să vă spun că sunt cea mai mare parte care au fost puse în discuţie, din punctul meu de vedere, sunt rezolvate...”, a declarat Ludovic Orban, joi.

Liderul PNL a precizat că unele obiective ale ALDE, precum cota unică de impozitare sau bugetul pe 2020 sunt şi priorităţi ale PNL.

Orban: Opţiunea ALDE este pentru un Guvern PNL monocolor. Asta este şi opţiunea noastră

Ludovic Orban a declarat, joi, că opţiunea exprimată de ALDE este cea a unui Guvern PNL monocolor şi că aceeaşi opţiune o are şi PNL.Orban a precizat că nu au existat intenţii exprese din partea niciunui partid de a intra la guvernare, dar că este deschis la propuneri de specialişti pe alte nivele.

"Opţiunea ALDE este pentru un Guvern PNL monocolor, asta este şi opţiunea noastră. Deocamdată nu au existat în discuţiile de până acum cereri exprese de participare la guvernare cu miniştrii. La alte nivele suntem deschişi unor experţi, unor oameni competenţi, sau unor soluţi propuse de partenerii noştrii. Am spus-o şi-n discuţiile anterioare, cu toţi partenerii noştrii",a declarat Ludovic Orban, joi, după negocierile cu ALDE.

Liberalii urmează să negocieze, vineri, la ora 13.00 cu USR.

Anterior negocierilor cu ALDE, Ludovic Orban a mai purtat discuţii cu liderii UDMR şi Pro România.

Liderul liberalilor a adăugat că ultima rundă de negocieri va avea loc marţi sau miercuri.

Prim-ministrul desemnat Ludovic Orban a declarat, miercuri, că există echipe de negociere care vor avea discuţii şi cu PSD, atât la nivelul celor două Camere, cât şi individual, cu parlamentarii care se vor arăta dispuşi să susţină Executivul PNL.

Taguri:
tăriceanu,
orban,
guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici