ALEGERI LOCALE 2020  ALEGE SMART. Etimologia cuvântului "primar"

  • Substantivul ”primar” vine din latină. Primarius.
  • ”Primarius” la romani nu era o funcţie, ci un adjectiv ce însemna ”primul, de prim rang”.
  • În România, pentru funcţia de primar se mai foloseşte şi cuvântul ”edil”.
  • Alegerile locale din acest an sunt pe 27 septembrie 2020.
627 afișări
Imaginea articolului ALEGE SMART. Etimologia cuvântului "primar"

ALEGE SMART. Etimologia cuvântului "primar"

În 7 zile, pe 27 septembrie, urmează să îţi alegi primarul. Ştii de unde provine cuvântul primar şi cum a ajuns să fie utilizat în limba română?! Dar cine erau edilii? Edil e un alt cuvânt folosit în România pentru a identifica administratorul oraşului.
 
Strămoşii noştri latini sunt cei de la care ai moştenit în limba română ambele cuvinte. ”Primar” şi ”edil”. 
 
Să ştii că originea cuvântului primar vine din latinescul vulgar, adică limba populară ”primarius”, care înseamnă ”primul, principal, de prim rang”.
 
La romani ”primar” nu însemna o funcţie. În dicţionarul explicativ al limbii române prima definiţie este cea de adjectiv cu sens de ”iniţial, primordial, originar”. A doua definiţie este a substantivului ”primar”, iar dicţionarul explică că acesta ar fi reprezentant al conducerii centrale în oraşe şi comune, cu atribuţii administrative. În România s-a mai încetăţenit în limbajul uzual şi substantivul ”edil”, cu origine din antichitatea romană, care era un magistrat care supraveghea edificiile şi instalaţiile publice şi se ocupa de aprovizionare şi de organizarea jocurilor. 
 
La noi, funcţia de primar a apărut în timpul lui Alexandru Ioan Cuza.
 
Primarul era şeful administraţiei publice locale şi asigura conducerea comunităţii în timpul revoltelor.
 
În perioda interbelică, el reprezenta comunitatea în justiţie, era şeful poliţiei locale, numea şi elibera din funcţie funcţionarii publici şi elibera autorizaţii pentru construcţii.
 
Comuniştii au transformat primarul în reprezentant al PCR. După căderea dictaturii, primarul câştigă noi atribuţii, între care, foarte importantă, aceea de a consulta populaţia prin referendum.
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici