Alegeri în Peru: Pedro Castillo nu este încă recunoscut preşedinte al ţării

  • Numărarea voturilor s-a terminat, după alegerile de pe 6 iunie, dar nu se ştie câştigătorul.
  • Profesorul Pedro Castillo, 51 de ani, are un avans de peste 40.000 de voturi faţă de Keiko Fujimori.
  • Învinsa reclamă fraudă electorală, însă a adus puţine dovezi.
191 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Peru: Pedro Castillo nu este încă recunoscut preşedinte al ţării

Pedro Castillo

Candidatul la alegerile prezidenţiale din Peru, Pedro Castillo, şi-a menţinut avansul faţă de rivalul conservator Keiko Fujimori, marţi, în timp ce numărarea voturilor s-a încheiat după votul final de pe 6 iunie.

Socialistul Castillo a încheiat cu 44.058 voturi în faţă, dar încă se confruntă cu contestaţiile făcute de Fujimori, care acuză de fraudă cu puţine dovezi şi a încercat să anuleze câteva voturi.

Creşterea bruscă a profesorului în vârstă de 51 de ani a zguduit elita politică şi de afaceri din Peru şi ar putea avea un impact major asupra industriei miniere vitale din Peru, producătorului de cupru nr.2 din lume.

Castillo şi-a planificat creşteri fiscale accentuate în acest sector.

„Buletinele de vot s-au numărat 100%. Câştigul aparţine profesorului”, a scris partidul său socialist Free Peru pe Twitter.

Castillo a promis că nu va permite rivalilor să nege voinţa poporului şi să răstoarne alegerile. Susţinători ai ambelor părţi au ieşit în stradă, în ultimele zile.
Fiul unor ţărani, Castillo a obţinut 50,125% din voturi, în timp ce Fujimori, fiica cea mare a fostului preşedinte încarcerat Alberto Fujimori, a avut 49,875%.
Castillo a declarat că va respecta deciziile autorităţilor electorale şi i-a îndemnat să pună capăt incertitudinii confirmând rapid rezultatul.

„Nu vom permite unui popor asuprit să fie discriminat în continuare mai mulţi ani”, a spus Castillo. „Lucrurile au fost puse pe masă în mod democratic şi trebuie să existe o ieşire democratică”.

Fujimori a declarat luni pe Twitter că „cerem doar un vot curat şi să fie verificate toate neregulile. Nu vom renunţa”.

Observatorii de la alegeri au declarat că ar putea dura zile sau chiar săptămâni până când autorităţile vor delibera provocările legale şi vor declara câştigător.
Partidul Free Peru al lui Castillo a respins acuzaţiile de fraudă, iar observatorii internaţionali din Lima au declarat că alegerile au fost transparente.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici