Alegeri în Turcia | Turcii îşi aleg azi preşedintele: Erdogan, în faţa lui Kilicdaroglu în sondaje

Turcii votează duminică în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care ar putea duce la prelungirea domniei lui Recep Tayyip Erdogan pentru al treilea deceniu şi la o intensificare a politicii sale autoritare, scrie Reuters.

1637 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Turcia | Turcii îşi aleg azi preşedintele: Erdogan, în faţa lui Kilicdaroglu în sondaje

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a sfidat sondajele de opinie şi a ieşit învingător, cu un avans de aproape cinci puncte faţă de rivalul său Kemal Kilicdaroglu, în primul tur de scrutin din 14 mai. Dar nu a reuşit să atingă pragul de 50% necesar pentru a evita un tur de scrutin, într-o cursă cu consecinţe profunde pentru Turcia însăşi şi pentru geopolitica globală.

Rezultatul lui Erdogan, neaşteptat de bune pe fondul unei crize profunde a costului vieţii şi o victorie în alegerile parlamentare pentru o coaliţie formată din partidul său conservator AKP (AKP), cu rădăcini islamiste, din partidul naţionalist MHP şi din alte partide, l-au încurajat pe veteranul militant care spune că un vot pentru el este un vot pentru stabilitate.

Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, este candidatul unei alianţe de opoziţie formată din şase partide şi conduce Partidul Republican al Poporului (CHP), creat de fondatorul Turciei, Mustafa Kemal Ataturk. Tabăra sa s-a străduit să recupereze impulsul după şocul de a fi rămas în urma lui Erdogan în primul tur.

Alegerile vor decide nu numai cine conduce Turcia, o ţară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci şi cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa după ce moneda sa s-a prăbuşit la o zecime din valoarea sa faţă de dolar într-un deceniu, precum şi forma politicii sale externe, în urma căreia Turcia a iritat Occidentul prin cultivarea legăturilor cu Rusia şi cu statele din Golf.

Alegerile iniţiale au arătat un sprijin mai mare decât se aştepta pentru naţionalism - o forţă puternică în politica turcă, care a fost înăsprită de ani de ostilităţi cu militanţii kurzi, de o tentativă de lovitură de stat în 2016 şi de afluxul a milioane de refugiaţi din Siria de când a început războiul acolo în 2011.

Turcia este cea mai mare gazdă de refugiaţi din lume, cu aproximativ 5 milioane de migranţi, dintre care 3,3 milioane sunt sirieni, potrivit datelor Ministerului de Interne.

Candidatul de pe locul al treilea la alegerile prezidenţiale şi naţionalistul de linie dură Sinan Ogan a declarat că l-a susţinut pe Erdogan pe baza principiului „luptei neîncetate (împotriva) terorismului”, referindu-se la grupările prokurde. El a obţinut 5,17% din voturi.

Un alt naţionalist, Umit Ozdag, liderul Partidului Victoriei (ZP) antiimigranţi, a anunţat o înţelegere prin care a declarat sprijinul ZP pentru Kilicdaroglu, după ce acesta a declarat că va repatria imigranţii. ZP a obţinut 2,2% din voturi la alegerile parlamentare din această lună.

Un sondaj atent urmărit de către institutul de sondaje Konda pentru turul doi a plasat sprijinul pentru Erdogan la 52,7% şi Kilicdaroglu la 47,3%, după distribuirea votanţilor indecişi. Sondajul a fost realizat în perioada 20-21 mai, înainte ca Ogan şi Ozdag să-şi dezvăluie susţinerile.

O altă cheie este modul în care vor vota kurzii din Turcia, în proporţie de aproximativ o cincime din populaţie.

Partidul pro-kurd Partidul Democrat al Poporului (HDP) l-a susţinut pe Kilicdaroglu în primul tur, dar, după ce acesta s-a îndreptat spre dreapta pentru a câştiga voturi naţionaliste, nu l-a numit în mod explicit şi i-a îndemnat pe alegători să respingă mai degrabă „regimul unui singur om” al lui Erdogan, în turul doi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici