ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Incidente în secţiile de votare din ţară: Primar filmat în timp ce îi dădea bani preşedintelui unei secţii / Femeie, reclamată pentru decolteu / Femeie agresată în Dolj | LIVE UPDATE

Alegeri prezidenţiale 2019. Românii din ţară şi din străinătate votează în primul tur de scrutin pentru a-l alege pe noul preşedinte al ţării.

9363 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Incidente în secţiile de votare din ţară: Primar filmat în timp ce îi dădea bani preşedintelui unei secţii / Femeie, reclamată pentru decolteu / Femeie agresată în Dolj | LIVE UPDATE

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019 LIVE UPDATE. Incidente la vot

www.mediafax.ro vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii despre incidentele de la alegerile prezidenţiale în timp real, prin LIVE UPDATE în această pagină, precum şi pe Facebook.  

Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE:

UPDATE ora 22.54 Dosar penal pentru deschiderea unei urne înainte de sfârşitul scrutinului, la Vaslui

Poliţiştii vasluieni au deschis un dosar penal în urma a două incidente de la secţia de vot 56 din Vaslui: urna cu buletine a fost deschisă înainte de finalul votului, iar urna mobilă a fost dusă la alegătorii care au solicitat-o fără a se cere sprijin reprezentanţilor MAI.

Incidentele au avut loc în secţia numărul 56 din Vaslui, deschisă la Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza".

Potrivit unor surse judiciare, urna mobilă a fost trimisă în cursul dimineţii de duminică la cei care au făcut cerere, însă nu a fost solicitată şi prezenţa reprezentanţilor MAI. Un alt incident a avut loc în jurul prânzului, când urna de vot din secţia 56 a fost deschisă, iar apoi resigilată.

Sursele citate susţin că membrii comisiei ar fi motivat deschiderea urnei prin faptul că au avut suspiciunea că unul dintre alegători, din greşeală, a introdus în aceasta, împreună cu buletinul de vot înmânat, şi o listă de alegători.

Poliţiştii au dechis un dosar penal pentru deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării şi încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.

La Secţie de votare 56 din Vaslui sunt înscrise pe listele permanente 1.788 de persoane, dintre care doar 432 şi-au exprimat opţiunea electorală. Alte 14 persoane au votat pe liste suplimentare şi două cu urna mobilă.

UPDATE ora 21.14 Constanţa: Dosar penal pentru o femeie care a încercat să-şi fotografieze buletinul de vot

Poliţiştii constănţeni au deschis duminică un dosar penal după ce o femeie de 47 de ani din Medgidia a încercat să-şi fotografieze buletinul de vot. Aceasta a declarat că a vrut să aibă o amintire de la alegerile prezidenţiale.

Poliţiştii susţin că că femeia a încercat să îşi fotografieze buletinul de vot la alegerile prezidenţiale. Oamenii legii au deschis pe numele femeii de 47 de ani din Medgidia un dosar penal pentru violarea confidenţialităţii votului, conform articolului 389 din Codul Penal.

Potrivit unor surse de la faţa locului, femeia a declarat că a vrut să aibă o amintire cu votul de la alegerile prezidenţiale.

În Constanţa sunt amenajate 556 de secţii de votare, la care sunt aşteptate 623.193 de persoane.

UPDATE ora 20.44 O femeie din Dolj a fost agresată lângă o secţie de vot de liderul PNL din localitate

O femeie de 44 de ani a fost agresată de un bărbat în apropierea secţiei de vot din localitatea Coşoveni, judeţul Dolj. Poliţiştii au început cercetările pentru lovire sau alte violenţe. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, bărbatul este preşedintele filialei locale a PNL.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 19.52 Sibiu: Un bărbat a votat, deşi renunţase la cetăţenie, iar altul a votat cu buletin tras la xerox

Un bărbat care a votat pe listele suplimentare la o secţie din Sibiu are dosar penal, după ce poliţiştii au stabilit că acesta renunţase la cetăţenie şi nu mai avea drept de vot. Altul a fost amendat pentru că a permis unei persoane să voteze cu o carte de identitate xeroxată şi plastifiată.

Potrivit Poliţiei Sibiu, au fost înregistrate 14 sesizări privind evenimente electorale în Sibiu, dintre care cinci s-au confirmat. Între neregulile constatate este şi cazul unui bărbat din Sibiu care a votat pe listele suplimentare, deşi nu mai avea acest drept, acesta renunţând la cetăţenia română.

„La o secţie de vot din municipiul Sibiu, s-a prezentat o persoană care deşi locuia în Sibiu, nu era trecută pe lista permanentă, votând pe listele suplimentare. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că această persoană şi-a pierdut cetăţenia şi nu avea drept de vot. În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot”, a spus Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sibiu.

O persoană a fost amendată cu 4.500 de lei deoarece a permis ca un alegător să voteze cu un document impropriu.

Este vorba de un membru al unei comisii din Avrig, care, potrivit unor surse, a permis unui votant să îşi exercite dreptul la vot folosind o carte de identitate xeroxată şi plastifiată.

Poliţiştii sibieni fac cercetări şi în cazul unei femei care a sesizat că nu i s-a permis să voteze la o secţie din comuna Şelimbăr.

De asemenea, un bărbat este cercetat penal după ce a votat în alt judeţ şi a încercat să voteze încă o dată la o secţie din Păuca, judeţul Sibiu, iar un bărbat din Săcădate a fost amendat cu 500 de lei pentru apelare abuzivă, după ce a reclamat că unui cetăţean, aflat în stare de ebrietate, nu i se permite să voteze.

UPDATE ora 19.45 Urnă de vot din Vaslui, desigilată după ce un alegător a introdus din greşeală lista electorală

Urna de vot dintr-o secţie din Vaslui a fost desigilată după ce un alegător a introdus, din greşeală, lista electorală în acelaşi timp cu buletinul de vot, transmit reprezentanţii MAI. La altă secţie, se fac cercetări după ce membrii acesteia s-au deplasat cu urna fără a fi însoţiţi de angajaţi MAI.

În judeţul Vaslui se fac cercetări după ce membrii unei secţii de vot s-au deplasat cu urna mobilă, fără a fi însoţiţi de reprezentanţi MAI, informează Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Potrivit sursei citate, la o altă secţie de votare tot din judeţul Vaslui, urna de vot a fost desigilată după ce un alegător a introdus, din greşeală, lista electorală în acelaşi timp cu buletinul de vot.

UPDATE ora 19.35 MAI anunţă că au fost 146 de sesizări privind posibile incidente electorale. La cât se ridică amenzile totale aplicate

Până la acest moment, au fost înregistrate peste 140 de sesizări cu privire la posibile infracţiuni electorale, peste 70 dintre acestea nefiind confirmate în urma verificărilor. Potrivit reprezentanţilor MAI, au fost constatate 23 de contravenţii, fiind aplicate amenzi de peste 12.000 lei.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 19.08 Incidente la vot cu familia Melencu. Bunicul Luizei, despre poliţişti: Sunt complicii lui Dincă

Incidente la secţia de vot din Radomir, judeţul Dolj, unde au votat, duminică după-amiaza, membrii familiei Luizei Melencu, una dintre tinerele despre care se presupune că a fost răpită şi ucisă de Gheorghe Dincă.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 18.04 Unui bătrân de 80 de ani i s-a făcut rău la vot, în Prahova

Unui bătrân de 80 de ani i s-a făcut rău la vot, într-o secţie din comuna Măgurele, judeţul Prahova. A intervenit Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi l-a dus la spital.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, medicii au fost chemaţi la secţia de votare 467 de la Măgurele, unde unui alegător în vârstă de 80 de ani i s-a făcut rău.

Bătrânul acuza dificultăţi în respiraţie.

El a fost dus la Spitalul din Văleni.

UPDATE ora 17.57 Un bărbat din Vrancea a fost sancţionat după ce a sunat la 112 şi a anunţat că nu este lăsat să voteze

Un bărbat a fost sancţionat cu avertisment de poliţişti pentru că a sunat, duminică, la numărul unic de urgenţă 112 unde a anunţat că nu a fost lăsat să voteze. Anchetatorii au stabilit că acesta intenţiona să voteze la o altă secţie decât cea la care era arondat.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 17.47 Motivul bizar pentru care operatoarea dintr-o secţie de vot din Cluj a fost reclamată la BEJ

O operatoare dintr-o secţie de vot din Cluj-Napoca a fost reclamată că are decolteul prea adânc. O altă reclamaţie vizează o secţie în care majoritatea membrilor a vrut să asculte muzică.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 17.36 Un bărbat din Teleorman a fost surprins în timp ce ducea bătrâni la urne cu maşina personală

Un bărbat din judeţul Teleorman a fost filmat în ziua votului ducând bătrâni la secţia de votare cu maşina personală. Imediat după ce a coborât din maşină, acesta le-a amintit pensionarilor pe care i-a transportat: „Ştiţi despre ce este vorba”, apoi a devenit agresiv cu cel care a filmat totul.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 17.02 Greşeli de începător. Deputat USR, al doilea politician care face fotografii în cabina de vot şi postează pe Facebook

Un deputat USR din Bistriţa-Năsăud şi-a pozat buletinul de vot şi a postat fotografia pe Facebook. Sesizarea este analizată de Biroul Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud. Un caz similiar a fost în Giurgiu, unde fostul ministru Toma Petcu a fost sancţionat cu avertisment.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 16.04 Timiş: Anchetă după ce reprezentanta unei comisii de vot a pus pe Facebook poze cu liste electorale

Poliţiştii din Timiş au început o anchetă după ce au fost sesizaţi că reprezentanta unei comisii de votare din localitatea Şag a pus pe Facebook poze cu liste electorale.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş, Alexandra Petrovici, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că, potrivit sesizării, pe Facebook a apărut o poză cu listele electorale dintr-o secţie de vot.

„IPJ Timiş a fost sesizat cu privire la faptul că o persoană ar fi postat pe o reţea de socializare o copie parţială a listelor electorale. Se fac sesizări în acest caz”, a spus Petrovici.

Surse locale au declarat că verificările au loc după ce o femeie dintr-o secţie de votare din localitatea Şag, membră a unui partid, a postat pe Facebook o fotografie cu listele respective.

Aceasta riscă o sancţiune contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.

Între timp, femeia, membru PNL, a şters poza.

UPDATE ora 16.01 Numele unor candidaţi, scrise în cabina de vot. Preşedintele secţiei a suspendat procesul de votare

Votul a fost suspendat în Botoşani, vreme de zece minute, după ce preşedintele unei secţii a anunţat că în interiorul a două cabine a găsit scris numele unor candidaţi la prezidenţiale, a informat Monica Dajbog, reprezentantul MAI.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 15.52 Un primar din Constanţa a fost fotografiat când îi dă bani unui preşedinte de secţie. Poliţia face verificări

Verificări au început la Constanţa după ce un primar a fost fotografiat în timp ce dădea bani preşedintelui unei secţii de votare.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 12.10 Vot întârziat în Sălaj, după ce o ştampilă de control a fost distrusă. O secţie de votare din Sălaj s-a deschis cu o întârziere de o oră şi jumătate, după ce o ştampilă de control a fost distrusă.

Potrivit Prefecturii Sălaj, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Sălaj a fost informat, la ora 6.30, de către preşedintele secţiei de votare 263 din Noţig, că ştampila de control a secţiei a fost distrusă din greşeală.

UPDATE ora 12.00 La nivel naţional, au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale, cele mai multe vizând lipsa unor ştampile sau sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze, anunţă Monica Dajbog, reprezentant MAI. 5 sesizări nu sunt confirmate, altele sunt în curs de verificare.

17 sesizări de incidente electorale. Cele mai multe: lipsa unor ştampile sau sfătuirea alegătorilor

„De la deschiderea secţiilor de vot şi până la această oră, la nivel naţional au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfăşurarea alegerilor. Până în prezent nu au fost înregistrate situaţii grave care să afecteze ordinea publică sau desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Până acum, cinci sesizări nu s-au confirmat. A fost aplicată o singură amendă, în jud Olt, în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe 112.

Restul sesizărilor sunt în curs de verificare.

„În general, sesizările au fost despre lipsa unor ştampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secţiei cu ce candidat să voteze şi continuarea propagandei electorale”, a mai punctat Monica Dajbog.

Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se pedepseşte comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice până la ora 21 în spaţiul de protecţie al secţiei de votare 21.00.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

UPDATE ora 11.45 MAI anunţă incidente în secţiile de votare din ţară: Ambulanţă solicitată pentru mai multe persoane

În secţiile de votare au fost înregistrate mai multe cazuri medicale, unul fiind în judeţul Vrancea, unde votul a fost suspendat temporar deoarece preşedintelui unei secţii i s-a făcut rău. În Vaslui a fost chemată ambulanţa pentru locţiitorul preşedintelui şi un membru al aceleiaşi secţii.

„Precizez că au fost inregistrate şi mai multe cazuri medicale. De exemplu, în Vaslui s-a solicitat ambulanţa pentru locţiitorul preşedintelui unei secţii de votare şi un alt membru al aceleiaşi secţii. O femeie din Ilfov a fost transportată la spital după ce i s-a făcut rău în secţia de votare”, a anunţat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Sursa citată a mai precizat că, în Vrancea, la o secţie de votare, votul a fost suspendat temporar din cauza stării de sănătate a preşedintelui secţiei.

În prezent i se asigură asistenţă medicală.

UPDATE ora 08.30 Dajbog, reprezentant MAI: La ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, a declarat că votul a început la ora 7 dimineaţa fără incidente deosebite, peste 30.000 de angajaţi fiind mobilizaţi ca votul să se desfăşoare normal. Peste 500 de tineri au împlinit, duminică, 18 ani şi pot vota pentru prima oară.

„La ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite”, a anunţat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

La alegerile prezidenţiale, pot vota cetăţenii care au vârsta de 18 ani. 534 de tineri au împlinit chiar duminică 18 ani şi pot vota pentru prima dată. 627 de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române au formulat cereri pentru a vota duminică, mai anunţă sursa citată.

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

37.000 de angajaţi ai MAI sunt mobilizaţi pentru a se asigura că procesul electoral se desfăşoară în condiţii normale.

„13.800 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri operative ale ministerului asigură ordinea publică la nivel naţional, iar 3.600 de specialişti au ca misiune soluţionarea sesizărilor privind posibile incidente electorale. Alţi 20.000 de angajaţi ai MAI asigură paza şi protecţia celor 18.748 de secţii de votare din întreaga ţară”, mai transmite Monica Dajbog.

De asemenea, ministrul Ion Marcel Vela a solicitat tuturor angajaţilor MAI ca activităţile de duminică să fie marcate de „maximă rigurozitate şi echidistanţă”.


Aproximativ 20.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri operative asigură duminică paza şi protecţia celor 18.748 de secţii de votare din întreaga ţară.

"Ordinea publică la nivel naţional va fi asigurată de peste 13.800 de angajaţi ai ministerului, iar alţi 3.600 de specialişti vor fi pregătiţi să verifice şi să soluţioneze cu celeritate sesizările privind posibile incidente electorale. În acest sens, la nivelul MAI a fost elaborat un ghid cu principalele dispoziţii legale aplicabile procesului electoral, ghid care a fost transmis din timp tuturor structurilor. În total, duminică, pentru desfăşurarea procesului electoral în condiţii de maximă siguranţă vor fi mobilizaţi aproximativ 37.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

În cadrul acestui proces electoral se foloseşte Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

"Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să voteze dar nu deţin documente de identitate valabile, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor judeţene şi Direcţiei din Bucureşti să lucreze cu publicul şi în zilele de sâmbătă şi duminică, astfel: de la ora 8.00 la 16.00 pe 9 noiembrie şi de la ora 7.00 la 21,00 în data de 10 noiembrie", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Unde pot fi sesizate incidentele şi neregulile electorale

Numărul de telefon unic de urgenţe 112 poate fi folosit de oricine pentru a sesiza eventuale incidente electorale. De asemenea platforma www.votcorect.ro conţine un formular prin care orice cetăţean poate sesiza nereguli din ziua votului.

Ce este interzis la alegeri

În fiecare secţie nu trebuie să intre mai mulţi alegători decât numărul cabinelor, de aceea membrii biroului vă vor cere să aşteptaţi în cazul în care este aglomerat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici