Alegeri Turcia 2023 - Recep Erdogan vs Kemal Kilicdaroglu / Va fi organizat al doilea tur de scrutin pentru prima dată în istoria ţării

  • Erdoğan speră să fie reales, dar are de data acesta un adversar redutabil
  • Cutremurele devastatoare din februarie 2023, efectele pandemiei de coronavirus şi ale crizei economice globale, dar şi autoritarismul manifestat de Erdogan în ultimii ani ar putea fi principalele motive pentru care majoritatea turcilor îl vor vota pe Kemal Kılıçdaroğlu
  • Kemal Kılıçdaroğlu provine din Partidul Republican al Poporului din Turcia, înfiinţat de Mustafa Kemal Atatürk pe 9 septembrie 1923
  • Mustafa Kemal Atatürk a fost un militar şi politician turc, născut în Macedonia, fondatorul şi primul preşedinte al Republicii Turcia. El a întreprins reforme care au dus la modernizarea şi industralizarea Turciei după colapsul Imperiului Otoman.
46505 afișări
Imaginea articolului Alegeri Turcia 2023 - Recep Erdogan vs Kemal Kilicdaroglu / Va fi organizat al doilea tur de scrutin pentru prima dată în istoria ţării

Premieră în istoria Turciei

Turcia va avea un tur doi la alegerile prezidenţiale, pentru prima dată în istorie. Comisia electorală a anunţat că niciun candidat nu a întrunit 50% +1 din voturile exprimate duminică.

Turul 2 a fost stabilit pe 28 mai, cu Erdogan primul pe buletinul de vot.

După numărarea a 99,9% din voturi, Recep Tayyip Erdogan: a obţinut 49,5% din voturi (27.088.360 de voturi) iar Kemal Kılıçdaroğlu: 44,89% (24.568.196 de voturi)

UPDATE Erdogan se clasează pe primul loc, dar Turcia se îndreaptă spre turul doi al scrutinului prezidenţial

Cu peste 99% din voturi numărate, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a obţinut 49,4% din voturi la alegerile prezidenţiale din ţară, a declarat şeful consiliului electoral al ţării.
 
Reuters îl citează pe Ahmet Yener, care a declarat luni că rivalul lui Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, a obţinut 44,96%, iar candidatul de pe locul al treilea, Sinan Ogan, 5,2% din voturi.
 
Rezultatele sugerează cu tărie că alegerile vor ajunge la un tur de scrutin pe 28 mai, deoarece niciunul dintre cei doi candidaţi nu a obţinut mai mult de 50% din voturi.

UPDATE Rezultatele alegerilor prezidenţiale din Turcia după ce au fost numărate 96,15% din voturi: Erdogan 49,44%, Kilicdaroglu 44,86% şi Ogan 5,26%

Voi accepta un al doilea tur de scrutin, spune contracandidatul Kılıçdaroğlu

Principalul rival al lui Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, a luat cuvântul, oferind o versiune concurentă a modului în care se desfăşoară votul. El a spus că va accepta un al doilea tur de scrutin, referindu-se la acesta ca fiind decizia poporului, şi a afirmat că îl va câştiga.
 
Erdoğan nu a obţinut rezultatul pe care şi-l dorea, a spus el.

UPDATE  - Rezultatele arată că va exista al doilea tur 

Abdelazeem Mohammed de la Al Jazeera spune că „rezultatele iniţiale par să indice că ne îndreptăm cel mai probabil către un al doilea tur”.

„Opoziţia spune că alianţa de guvernământ a început în mod deliberat numărătoarea voturilor în districtele sale”, a spus el.

 

UPDATE 21:30 -Erdogan este încă pe primul loc după 70% din voturi numărate, transmite Anadolu

Primele rezultate raportate de agenţia de ştiri de stat Anadolu din Turcia au arătat că preşedintele Recep Tayyip Erdogan este încă în faţa rivalului său, Kemal Kilicdaroglu, cu 51,03% din voturi numărate.

Anadolu a raportat că Erdogan a primit 52,03% din voturi, pe când  Kilicdaroglu are 42,11%.

Personalităţile din opoziţie acuză că agenţia de presă de stat nu este de încredere şi susţin că Kilicdaroglu este în frunte, transmite CNN
  

 

UPDATE 21:00 - PRIMELE REZULTATE PARŢIALE . Erdogan este înainte cu jumătate din voturi numărate, transmite Anadolu. 

Primele rezultate raportate de agenţia de ştiri de stat Anadolu din Turcia au arătat că preşedintele Recep Tayyip Erdogan este încă în faţa rivalului său, Kemal Kilicdaroglu.

51,03% din voturi au fost numărate.

Anadolu a raportat că Erdogan a primit 52,03% din voturi. Kilicdaroglu are doar 42,11% şi Ogan are 5,33%, transmite CNN

 

UPDATE 19:30 - Prezenţa la vot este de 85,14% 

Începând cu ora 16:30 , prezenţa la vot a fost de 85,14%, potrivit Agenţiei de stat Anadolu.

Faik Oztrak, purtătorul de cuvânt al CHP, a spus că partidul său vede o „imagine pozitivă” în rezultatele voturilor pentru partid şi a acuzat agenţia de stat Anadolu că manipulează datele pe care le primeşte

.„Agenţia Anadolu îşi face manipularea tradiţională pentru ultima dată”, a spus el, adăugând: „Se pare că participarea va fi la un nivel record”.„Le cerem cetăţenilor noştri să urmeze declaraţiile noastre”, a adăugat el.

 

UPDATE 19:00 -  17% din voturi numărate. Erdogan este încă în frunte 

Rezultatele preliminare neoficiale arată că Erdogan este în frunte cu 56,67% din voturi, comparativ cu Kilicdaroglu cu 37,41%. 

Agenţia Anadolu a dat rezultatele pe baza a 17% din voturi numărate.

UPDATE 18:00 - 9% din voturi au fost numărate. Erdogan este pe primul loc

Rezultatele preliminare neoficiale arată că Erdogan este în frunte cu 59,47% din voturi, comparativ cu adversarul său Kilicdaroglu cu 34,79%. 

Radiodifuzorul HaberTurk a dat rezultatele pe baza a 9,1% din voturi numărate.

 

UPDATE 17:00 - VOTAREA S-A ÎNCHEIAT! Secţiile de vot s-au închis. Începe numărarea voturilor! 

 
Cu multe secţii de votare care se confruntă cu cozi lungi ale alegătorilor, Asociaţia Baroului din Istanbul le-a reamintit celor care aşteaptă   că li se va permite să votez după ora  17:00. 

Deşi urnele de vot urmează să se închidă la ora 17:00, şeful comisiei de urne ar trebui, conform legii, să ridice actele de identitate  celor aflaţi încă la coadă şi să le permită să voteze după ora limită.

Oricine se duce la coada de vot după ora 17:00 nu mai poate vota.

Între timp, Erdogan s-a dus la Ankara pentru a transmite un mesaj susţinătorilor săi. 

 

UPDATE 16:30 - Femeile Turciei vor un viitor mai democratic 

    

SURSA FOTO - superhaber.com

İrem Derici: "Ridică-te, fată, du-te la vot!"

 

Seren Serengil: "Ţara noastră este cea mai frumoasă ţară din lume... Este prea frumoasă şi specială pentru a fi lăsată în urma oricărei alte ţări... A găzduit multe civilizaţii. Solul ei este bogat, iar geografia sa este nepreţuită... Merităm tot ce este mai bun şi mai frumos... Suntem o ţară europeană. Avem mai mult decât multe ţări, nu avem un frate. Nu merităm titlul de ţară înapoiata în curs de dezvoltare. Mi-am exprimat votul şi doresc tot ce e mai bun pentru patria mea".

Hatice: "Bună dimineaţa...  astăzi mă simt altfel decât în fiecare zi, ca un copil. M-am îmbrăcat pentru tine în alb, ştiu că tu iubeşti toate culorile, mai puţin albastrul marin. Ştiu, de asemenea, că admiri verdele. Poemul verde al lui Faruk Nafiz Çamlıbel, unul dintre poeţii tăi preferaţi, îmi stă în ureche şi sper că astăzi, dreptul, legea şi dreptatea vor învinge. Astăzi, onestitatea va învinge, astăzi, democraţia va renaşte, astăzi, tu vei învinge. Noi, poporul acestei ţări, poporul acestei ţări, al cărui zid l-aţi construit, vă vom ridica la măreţie acolo unde vă aflaţi. Astăzi este Ziua Mamei, ce aţi spus despre noi, femeile; "O, eroică femeie turcă, nu eşti demnă de a fi târâtă pe jos, eşti demnă de a te ridica la cer ".

 

"Super mândru de bunica mea în vârstă de 95 de ani, care tocmai a votat în Turcia", transmite un utilizator de pe Twitter, Alex Barker. 

 

Super proud of my 95-year old gran, who just cast her vote in Turkey.

Big thanks to the *five* guys who carried her to the booth. 🇹🇷🗳️ pic.twitter.com/zP9pMFCKtS

— Alex Barker (@alexebarker) May 14, 2023

 

 

 

 

UPDATE 16:00 -  Mii de oameni stau la cozi lungi pentru a-şi exprima dreptul la vot

Oamenii au aşteptat la cozi lungi care şerpuiau prin oraşe, transmite Al Jazeera

În mediul rural, mii de oameni dau năvală la urne să voteze. 

Între timp, cel mai înalt bărbat din lume, Sultan Kosen, care are 2,51 metri,  a votat în oraşul Derik din districtul Mardin.

 

🗳️"Dünyanın en uzun adamı" unvanlı Sultan Kösen oyunu kullandı

😱Paravan boyuna yetmedi...#Secim2023 #Secim #gündem #haberhttps://t.co/upo4ebAuDK

— Super Haber (@superhaber) May 14, 2023

 

 

 

UPDATE 15:00  - Votul este în curs de desfăşurare la alegerile din Turcia

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu cea mai mare provocare politică a guvernării sale de două decenii. Principalul său rival este liderul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu.

Peste 64 de milioane de oameni sunt eligibili să voteze pentru a vota preşedintele pentru un mandat de cinci ani, precum şi partidul favorit. 

Erdogan şi Kemal au votat, fiind întâmpinaţi cu aplauze. 

MEDIAFAX FOTO 

Ce trebuie să ştii

  • Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripţii electorale din Turcia vor merge la urne duminică, 14 mai.
  • Secţiile de votare - care sunt amenajate în şcolile publice - se deschid la ora 8.00 în ziua alegerilor şi se închid la ora 17.00. La ora 21.00, presa poate începe să raporteze, iar rezultatele neoficiale ar trebui să înceapă să apară în jurul orei
  • La alegeri participă 
  • Dacă niciun candidat la preşedinţie nu va obţine peste 50% din voturi, duminică, 28 mai, va avea loc un al doilea tur de scrutin între cei doi candidaţi aflaţi pe primul loc. Dacă acest lucru se va întâmpla, votul în străinătate va avea loc între 20 şi 24 mai.

UPDATE 07:00 Erdogan şi-a ales, pentru ultimul miting electoral, cartierul natal, într-o atmosferă de concert: „Acum este o Turcie modernă”

Preşedintele turc a făcut o singură menţiune despre criza social-economică: „Ştiu că eşti supărat, dar ştiu şi că nu îţi vei vinde ţara pentru asta”.

Atmosferă de concert: multe femei, bărbaţi, copii, sugari, bătrâni. Erdogan şi-a ales cartierul natal, Kasımpaşa, pentru a organiza ultimul său miting electoral. Este un cartier popular, conservator, legat de valorile tradiţionale ale islamului. 

Mitingul este întrerupt de diverse videoclipuri care apar pe ecranele poziţionate pe părţile laterale ale pieţei: acestea arată succesele obţinute de Erdoğan în ultimii douăzeci de ani. De la infrastructuri la domeniul medicinei, de la apărare la sport, trecând prin sectorul educaţiei. Filmele arată o ţară modernă, de avangardă, în pas cu vremurile. Retorica este mereu aceeaşi: „Ţi-am dat o ţară modernă”. Toate steaguri fluturate ale Turciei: roşul este culoarea predominantă. Sunt cei care trec să vândă steaguri, tricouri, legături de păr, bannere: peste tot iese în evidenţă inscripţia Recep Tayyip Erdoğan. 

UPDATE 03:00 - În privinţa alegerilor parlamentare, sondajele sunt favorabile partidului lui Erdogan

AK Party/ Adalet ve Kalkınma Partisi sau Partidul Justiţiei şi Dezvoltării are până la 40% şanse să ajungă pe primul loc şi să se menţină la guvernare.

Erdogan ar putea redeveni prim-ministru cu votul majorităţii parlamentare în ciuda faptului că el a transformat Turcia într-o republică prezidenţială.  

AKP este un partid conservator naţional, populist, neo-otoman, post-islamist şi eurosceptic, cu facţiuni de dreapta şi extrema-dreapta.

Face parte din Alianţa Populară, o alianţă electorală care susţine conservatorismul. 
AKP a fost înfiinţat de Erdogan în 2001. Iniţial, era un partid conservator liberal şi pro-european. 

CHP/Cumhuriyet Halk Partisi sau Partidul Republican al Poporului din Turcia are sub 30%. 

este un partid social-democrat, kemalist şi pro-european de centru-stânga. Face parte din Alianţa Naţiunii, o alianţă electorală care susţine parlamentarismul.

CHP a fost înfiinţat de Mustafa Kemal Atatürk în 1923, deşi a existat ca organizaţie de rezistenţă din 1919, pe durata colapsului Imperiului Otoman. 

 

UPDATE 02:00 - Majoritatea sondajelor sunt în favoarea lui Kemal 

După distribuirea indecişilor, Kemal Kılıçdaroğlu, candidatul Alianţei Naţiunilor, ar putea obţine 47,6% din voturi.

Recep Tayyip Erdoğan ar putea obţine 45%.

Liderul Partidului Patriei, Muharrem İnce, este la  5,1%, în timp ce candidatul Alianţei ATA este la  2,4%, transmite Euronews

 

Potrivit Tag, Kemal ar putea obţine 52%, iar Erdogan - 45%. 

 

 

Media sondajelor pe Wikipedia îl clasează pe Kemal la 50%, iar Erdogan la 45%. 

Ştirea iniţială -Erdoğan speră să fie reales în ciuda sondajelor nefavorabile

Erdoğan a promis că „secolul 21 va fi al Turciei”, o viziune grandioasă după naţionalismul şi retorica populistă care i-au permis să-şi păstreze controlul asupra ţării.

Opoziţia, condusă de Kemal Kılıçdaroğlu, a făcut campanie pe promisiunea că „primăvara va reveni”, pledând pentru o revenire la democraţia parlamentară.

Potrivit Politico, Kemal ar obţine 47,6%, iar Erdogan doar 45%. 

Potrivit The Guardian, scrutinul de duminică va determina dacă Turcia poate reveni la conducerea democratică sau va continua drumul spre o autocratie.

Popularitatea lui Erdoğan a fost afectată de cutremurele devastatoare care au ucis aproximativ 60.000 de oameni în Turcia acum trei luni, dar şi de criza economică şi financiară care a fost agravată de acestea. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici