Aleşii cărora le-a fost tăiat microfonul în plen, în 2019. Reacţia unui deputat USR: Nu suntem la şcoală. În curând o să-mi daţi nota 4

Doi liberali şi doi deputaţi USR au fost sancţionaţi pe parcursul anului prin retragerea cuvântului în plen, pe fondul conflictului Putere-Opoziţie. Unul dintre aleşii „pedepsiţi” i-a reproşat preşedintelui de şedinţă că „nu suntem la şcoală”, nu îi poate da nota 4 şi apoi să fie trimis în bancă.

739 afișări
Imaginea articolului Aleşii cărora le-a fost tăiat microfonul în plen, în 2019. Reacţia unui deputat USR: Nu suntem la şcoală. În curând o să-mi daţi nota 4

Căror aleşi le-a fost tăiat microfonul în plen şi de ce

Doi deputaţi USR, Emanuel Ungureanu şi Cristina Prună, au fost sancţionaţi prin retragerea cuvântului în plenul Camerei Deputaţilor de-a lungul acestui an, conform datelor afişate pe site-ul instituţiei.

Şi doi liberali, Tinel Gheorghe şi Florin Roman, au primit sancţiuni în 2019, cel din urmă sub forma de „chemare la ordine”, potrivit sursei citate.

De exemplu, în plenul din 8 aprilie, unul dintre vicepreşedinţii Camerei Deputaţilor la acea vreme Eugen Nicolicea i-a retras cuvântul Cristinei Prună, după ce aceasta a solicitat introducerea pe ordinea de zi a proiectului USR privind abrogarea pensiilor speciale şi înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă a efectelor OUG 114, adoptată de Guvernul Dăncilă în anul 2018.

Deputatul USR i-a atras atenţia lui Eugen Nicolicea că majoritatea PSD din conducerea Camerei este reticentă în privinţa celor două puncte pe care le-a solicitat, în special cel care vizează „pensiile speciale nesimţite”.

„Am discutat în Biroul permanent, însă există o reticenţă a majorităţii din Biroul permanent în a pune pe ordinea de zi aceste proiecte. Şi aş vrea să le supuneţi astăzi votului plenului. Cred că cele 3 milioane de români care v-au votat şi v-au trimis aici, în Parlamentul României, nu doresc pensiile speciale, pensiile nesimţite”, a explicat Prună.

În replică, Nicolicea i-a cerut deputatul USR să îşi retragă afirmaţiile, mai ales că nu a solicitat nicio intervenţie pe procedură şi nu a indicat niciun articol în acest sens.

„Vă mulţumesc. Luaţi loc în bancă. În primul rând, această intervenţie nu a fost o intervenţie pe procedură. N-aţi indicat nici articolul încălcat. De asemenea, intervenţia dumneavoastră nu a fost pe procedură, ci a fost pe modificarea ordinii de zi. Era suficient să vorbiţi despre această modificare şi să supunem votului. Încercaţi să duceţi discuţia şi să ne întârziaţi în începerea şedinţei.Vă spun doar atât, că încălcând de atâtea ori Regulamentul, dacă nu vă conformaţi, am să vă sancţionez”, i-a transmis vicepreşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor.

Deoarece aceasta a vociferat la declaraţii lui, Eugen Nicolicea a solicitat să fie consemnat faptul că deputatul USR Cristina Prună este sancţionată cu „retragerea cuvântului”.

Cristina Prună nu renunţă şi primeşte o a doua sancţiune

Chiar dacă primise o sancţiune, deputatul USR Cristina Prună continuă să îşi exprime nemulţumirea, fapt pentru care îi este din nou retras cuvântul în plen, în cadrul aceleiaşi şedinţe din 8 aprilie a Camerei Deputaţilor.

Ea doreşte să revină la prima intervenţie avută în plen, însă Nicolicea vrea din nou să îi retragă cuvântul.

Totuşi, Prună insistă să îi atragă atenţia fostului vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor că nu este o şcolăriţă şi nu poate fi trimisă cu nota 4 în bancă.

„Domnule preşedinte de şedinţă, Nu suntem la şcoală aici. În curând o să-mi daţi nota 4 şi o să mă trimiteţi în bancă. Este dreptul meu să vorbesc de la această tribună. Nu puteţi să-mi luaţi dreptul acesta. Şi v-am indicat articolul din Constituţie în baza căruia am vorbit de aici, de la tribuna Parlamentului”, a punctat deputatul USR.

Totodată, ea indică şi baza procedurală pentru care a făcut solicitarea de a fi introdus pe ordinea de zi proiectul legat de pensiile speciale şi înfiinţarea comisiei de anchetă privind OUG 114, şi anume un articol din Constituţie.

Fostul vicepreşedinte al Camerei o atenţionează pe Prună că a interpretat greşit Regulamentul de funcţionare a forului legislativ şi articolul pe care l-a indicat în Legea fundamentală.

„Aţi indicat greşit art. 86 alineatul 2, care spune: «La solicitarea motivată a iniţiatorului sau a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare poate include în ordinea de zi dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative». Prin urmare, nu aveţi niciun fel de aprobare de la Comitetul liderilor şi nu sunteţi dumneavoastră Comitetul liderilor. Deci vă rog frumos să învăţaţi Regulamentul. Este adevărat că nu suntem la şcoală, suntem într-un for superior, reprezentantul suprem al poporului român. Şi încercaţi să vă comportaţi ca un deputat”, i-a transmis Nicolicea deputatului USR.

Florin Roman refuză să părăsească tribuna Parlamentului şi se alege cu o sancţiune

În plenul din 18 februarie, prezidat tot de fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Eugen Nicolicea, deputatul PNL Florin Roman a fost sancţionat, prin „chemare la ordine”, pentru că ar fi exprimat opinii personale, iar pe urmă a refuzat să plece de la tribuna Legislativului.

Potrivit extrasului stenogramei afişate pe site-ul Camerei, Nicolicea face câteva precizări cu trimitere la Regulament care diferenţiază între intervenţiile în plen pe marginea ordinii de zi, părerile personale şi declaraţiile politice.

În replică, Florin Roman îi spune ironic lui Eugen Nicolicea că este bucuros că a anticipat ce avea de gând să spună de la tribună.

„Mă bucur că aţi făcut aceste precizări. Cumva aţi anticipat ceea ce urma să spun de la tribuna Parlamentului. Şi m-aş bucura ca ceea ce aţi citit dumneavoastră să fie valabil pentru toată lumea, nu doar pentru reprezentanţii opoziţiei, ci şi pentru cei ai puterii. Cred că Regulamentul este unul şi acelaşi pentru toţi”, i-a transmis Roman lui Nicolicea.

Deputatul PNL a reamitit că, în plenul din săptămâna anterioară, cel care prezida şedinţa era Florin Iordache, iar social-democratul i-a tăiat microfonul de 17 ori. De asemenea, liberalul a solicitat, în numele grupului PNL, ca şedinţele de plen să fie conduse de oameni echidistanţi care să aplice Regulamentul, „indiferent de culoarea politică a deputaţilor”.

„Săptămâna trecută, la dezbaterile pe buget, în cursul a patru intervenţii, domnul preşedinte de şedinţă Iordache mi-a întrerupt microfonul de 17 ori. Dânsul a invocat, la momentul respectiv, declaraţii politice!”, a continuat Florin Roman.

În schimb, Eugen Nicolicea i-a explicat parlamentului liberal că există o sesizare la Biroul permanent din partea grupului PNL care este în curs de soluţionare, fapt pentru care l-a invitat să ia loc în bancă. Cu toate insistenţele fostului vicepreşedinte al Camerei, Florin Roman nu s-a reîntors în bancă, ci a continuat să comenteze de la tribuna Parlamentului.

Florin Roman vorbeşte despre invitarea unui jurnalist la baie de către Liviu Dragnea

Deoarece deputatul PNL nu vrea să plece de la tribună, iar liderii de grupuri insistă să îi fie acordate liberalului 10 secunde pentru a vorbi, Eugen Nicolicea îi oferă 30 de secunde ca să încheie intervenţia. Social-democratul nu ezită să puncteze că sancţiunile aplicate lui Florin Roman rămân valabile.

Liberalul profită de ocazie şi i se adresează lui Florin Iordache. El aminteşte de „modul grobian” în care Liviu Dragnea, urmărit pe holurile Parlamentului de ziariştii care voiau să îi ia declaraţii, invită un jurnalist la baie ca să îi facă poze.

„Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă! Din punctul meu de vedere, ca deputat ales în Parlamentul României, nu poate fi oprită dezbaterea, în mod abuziv, de nimeni! Nici chiar de cel care, vremelnic, ocupă scaunul de preşedinte de şedinţă! Închei prin a vă spune că am făcut un apel la dumneavoastră, la echilibru, şi mi s-a răspuns cu aceeaşi monedă! Nici măcar, domnule Iordache, eu nu v-am invitat în mod grobian la baie!”, conchide Roman.

„Consider că ne-am fi lipsit şi nu era nevoie de intervenţia aceasta!”, a replicat Nicolicea.

Cel de-al doilea deputat PNL Tinel Gheorghe a fost sancţionat, pe 20 martie, prin retragerea cuvântului şi închiderea microfonului de către Eugen Nicolicea pe motiv că intervenţia acestuia nu a respectat Regulamentul Camerei.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a primit o sancţiune, într-un plen prezidat tot de Eugen Nicolicea pe 10 aprilie, pe motiv că a vorbit pe lângă subiectul înscris pe ordinea de zi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici