Alexandru Rafila propune consens politic pentru organizarea alegerilor pe 6 decembrie

  • Alexandru Rafila: Avem nevoie, în prima fază de 7 mil. de doze de vaccin pentru personalul medical, serviciile esenţiale în funcţionarea statului şi categoriile la risc
  • Alexandru Rafila: E nevoie de o discuţie cu toate partidele politice pentru a lua o decizie legată de alegeri, care să ţină cont de contextul de sănătate.
  • Părintele Necula: Crăciunul e semnul biruinţei, toţi suntem deja pregătiţi să înfruntăm această sărbătoare de acasă, ca pe o peşteră smerită
2180 afișări
Imaginea articolului Alexandru Rafila propune consens politic pentru organizarea alegerilor pe 6 decembrie

Alexandru Rafila propune un consens pentru organizarea alegerilor pe 6 decembrie

Acest virus care ştie ce vrea – subiect de discuţie de opt luni peste tot. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS şi Marius Tucă au vorbit despre vaccinare, algeri, principalele focare de infectare, care nu sunt, potrivit studiilor, nici restaurantele, teatrele sau şcolile, care la noi au fost primele închise. Dar, în schimb, la alegeri nu s-a renunţat.

În ceea ce priveşte vaccinul, Rafila spune că acesta e furnizat tuturor statelor-membre UE, însă există şi o componentă care ne de competenţa naţională. Sunt ţări care au început acest proces, fiind vorba de persoanele care vor fi vaccinate, personalul alocat, informarea corectă. ”Finanţările guvernelor sunt fără precedent în istorie şi atunci se şi aşteaptă să avem un rezultat. În primul an vaccinurile disponibile n-o să fie cele mai performante din punct de vedere al eficacităţii, dar siguranţa o să fie pe primul loc. Dacă obţinem imunitate, 6 – 12 luni e bine.”

Reprezentantul OMS precizează că sunt câţiva producători care vor fi autorizaţi până în 2021 şi se poate începe din trimestrul al doilea cu categoriile la risc, iar ceilalţi până la sfârşitul anului.

În present. trebuie să ne raportăm la situaţia concretă din ţara noastră, la elemente concrete: numărul de paturi la ATI, decesele, cazurile noi zilnic, spune Rafila. Reprezentanţii Comisiei Europene au indicat lunile martie-aprilie ca dată asumată pentru vaccinare, e mai bine să nu creăm aşteptări pentru luna decembrie, cum a spus ministrul Nelu Tătaru, precizeazp reprezentantul OMS în România.

 

Ajungem la 7 milioane de doze de vaccin într-o primă fază, până în vara lui 2021

”Alexandru Rafila: Capacitatea de a vaccina depinde de cum ne organizăm, de tipul de vaccin, pentru că unele dintre vaccinuri, dacă vor fi aprobate se pot administra la medicul de familie, însă cele mai avansate cu ARN necesită o logistică cu totul diferită, de la transport până la efectuare. Toate aceste vaccinuri vor avea nevoie de o doză de rapel, adică cel puţin două doze la un interval de una-două luni.

Marius Tucă: Numărul celor care vor fi vaccinaţi, e vorba de mii, de zeci de mii?

Alexandru Rafila: În prima instanţă va fi vaccinat tot personalul medical, sunt cel puţin 200.000 - 250.000 de persoane, pentru două doze ai nevoie de jumăte de million de doze pentru personalul medical. Apoi sunt câteva servicii esenţiale în functionarea acestui stat, apoi pacienţii din categoriile la risc care sunt aceiaşi ca la antigripal. În acest an la vaccinarea antigripală aveam 3 milioane de doze de vaccin. Plecând de la această cifră pentru categoriile la risc: persoane vârstinice, comorbidităţi, probabil că sunt 5 milioane, depinde şi câţi acceptă. Dacă avem 3 milioane de persoane înseamnă 6 milioane de doze. Ajungem la 7 milioane de doze de vaccin într-o primă fază până în vară, dacă începe în primul trimestru. Populatia României poate să se gândească de la 1 iulie să se vaccineze. Din vară, pentru restul populatiei vaccinul va fi disponibil, dar depinde de gradul de acceptare. În Românnia există un studiu făcut de curând de OMS, care spune că 51% ar vrea să se vaccineze, dar se pot schimba cifrele. Depinde cum va fi strategia de comunicare, dacă va fi sinceră, deschisă, făcută la momentul oportun, să poată nu numai să transmită informaţiile de la Grupul de Comunicare Strategică, ci aceste informaţii trebuie transmise de persoane credibile. Cele mai credibile persoane în România care sunt consultate de oameni sunt medicii de familie, ei trebuie informaţi, să poată da lămuriri oamenilor legate de vaccin.”

Totodată, vaccinul antigripal si pneumococic este recomandat persoanelor la risc,  vaccinarea împotriva gripei e protectivă si nu complică aceste afecţiuni.

 

Am avut deja primul caz confirmat de gripă, în România, mai târziu decât ne aşteptam

Vaccinul gripal se poate face până la începutul anului, dar se poate prelungi şi în ianuarie. Vaccinul pneumococic este extrem de bun, are mare avantaj că se poate adminstra la adulţi si e suficientă o singură doză. E bine să fie administrat concomitent sau separat cu vaccinul antigripal, subliniază Rafila.

Vaccinul pneumococic e pe piaţa liberă, sunt doze suficiente, dar nu se compensează. Rafila spune că dacă ar fi compensat ar scuti cumpararea multor medicamente.

Despre situaţia pandemiei în România, Rafila spune că  la aproape 8.000 de cazuri, câte s-au înregistrat marţi, nu s-ar îngrijora dacă şi acum două săptămâni şi acum o săptămână am fi avut tot 8.000. ”Nu vom mai avea unde interna pacienţi cu forme medii.”

Dacă ne uităm la Belgia si Cehia, numărul de decese s-a dublat şi s-a triplat, asta e dramatic, incapacitatea de a acorda asistenţa medicală duce la cresterea substanţială a mortalităţii. Sunt ţări care prioritizează cine e primit în sectia ATI. Medicul ia decizia aceasta şi e foarte emotionanat, chiar dacă e lege în acest sens.

În cee ace priveşte allegerile din 6 decembrie, Marius Tucă şi proaspătul membru PSD, Alexandru Rafila sunt cumva de aceeaşi părere, spusă cu toată gura sau cu jumătate de gură, să se amâne.

”Marius Tucă: Eu sunt în dezacord cu alegerile, se pot infecta mulţi oameni, că se întâlnesc şi înainte şi după. Ajungem la 10.000 de cazuri, ajungem la colaps. Nu se pot organzia alegeri pe acest fond.

Alexandru Rafila: Eu nu am spus că se pot organiza.”

 

Ar trebui să existe discuţie deschisă, sinceră cu toate partidele la masă, legată de o decizie care să ţină cont de contextul de sănătate

”Marius Tucă: Vedeţi această încăpăţânare, acest mers la nesfârşit că noi facem alegeri, se întoarce împotriva populaţiei. Şi vor fi sute şi mii de morţi şi zeci de mii de infectaţi. Dr. Cătălin Apostolescu vorbea de 200.000 de cazuri până la sfârşitul anului. Acum suntem la 250.000, vor fi 400.000-500.000 de cazuri.

Alexandru Rafila: Probabil. Dacă vom avea încă 50 de zile cu 7-8-10 mii, vom avea 400.000 de cazuri în plus. Deci vom ajunge la 600.000-700.000 de cazuri.

Marius Tucă: Şi atunci de ce această încăpăţânare a lor de a face alegeri? Daţi-mi un argument.

Alexandru Rafila: De ce mă întrebaţi pe mine, că nu eu organizez alegerile.

Marius Tucă: Pentru că acum sunteţi şi în PSD.

Alexandru Rafila: Dar nu PSD organizează alegerile. Dar ce face PSD ca să se împotrivească acestui drum spre dezastru atât de sigur şi de calculat?

Alexandru Rafila: Nu stiu ce face PSD, cred ca ar trebui să existe discuţie deschisă, sinceră cu toate partidele la masă legată de o decizie care să ţină cont de contextul de sănătate.

Marius Tucă: Total de acord, să fie o consultare la Cotroceni cu toate partidele.

Alexandru Rafila: Absolut şi fiecare partid să îşi spună punctul de vedere, să cunoască situaţia epidemiologică, consecinţele, şi lucrul acesta trebuie asumat.”

Rafila consideră că dacă momentul alegerilor e bine organizat nu reprezintă un risc mai mare de transmitere decât o activitate obişnuită. ”Eu recomand, dacă se vor organiza ca lumea să meargă să voteze, cu mască şi distanţă, să nu se sperie. Daca discutăm de campania electorală de o lună, avem o problemă, deplasările limitate în localităţi, între localităţi, întâlnirile electorale. Dacă se limitează, nu mai poţi face campanie, dacă faci campanie înseamnă că vor fi interacţiuni.”

 

Principala sursă de infectare în acest moment este transportul în comun

”Alexandru Rafila: Purtăm mască în aer liber, purtăm mască în mijloacele de transport în comun, Boala se transmite în mijloacele de transport în comun, pentru că suntem prea înghesuiţi. Facem acelaşi lucru când mergem în pieţe. La noi s-a luat măsura închiderii restaurantelor fără să existe neapărat o evidenţă a numărului de cazuri apărute ca urmare a interacţiunii în restaurante. Eu continuu să susţin, şi nu cred că e numai opinia mea, că principala sursă de infecţie în acest moment este transportul în comun.

Marius Tucă: Şi şcollie?

Alexandru Rafila: În România au fost relativ puţine cazuri în luna aceea de şcoală?

Marius Tucă: Dar în Europa?

Alexandru Rafila: În Europa câteva procente, 4%-6%.

Marius Tucă: Această explozie de cazuri în Europa, vedem 60.000 de cazuri în Spania, alte zeci de mii în Italia şi Anglia, au început să crească după începerea şcolilor.

Alexandru Rafila: Eu cred că nu a fost vorba de începerea şcolilor, ci de reluarea activităţii economice şi de reîntoarcerea oamenilor.

Tucă: Ceea ce nu s-a întâmplat la aceeaşi capacitate pe perioada verii.

Rafila: Exact”

Legat de închiderea sau deschiderea şcolilor, toate statele au lăsat şcolile deschise, pentru a nu afecta dezvoltarea emoţională, dobândirea de cunoştinţe şi asta e făcută inr-un cadru pregătit. În Geneva, care e un oraş mic, situatia e catastrofală, cu 1.000 de cazuri pe zi, dar şcolile funcţionează. La fel în Franţa, Anglia, Germania, Austria (aici părinţii care nu vor să-i trimită nu îi trimit). Există studii că scoala nu e un mediu în care boala s-a transmis preponderent, câteva procente au fost legate de şcoală.

În opinia lui Rafila, soluţia ar fi identificarea contacţilor, testarea lor şi izolarea imediată.

”Noi, ca să putem acum să ţinem lucrurile sub control, ar trebui într-o zi să putem testa toţi contacţii, plus cei internati, plus cei care vor să călătorească”, spune Rafila.

În a doua parte a emisiunii, invitatul lui Marius Tucă, părintele Constantin Necula, vorbeşte despre pietrele aruncate în spaţiul public după reacţia Patriarhului Daniel şi a purtătorului de cuvânt al BOR la interzicerea pelerinajelor de Sf. Parascheva şi Sf. Dumitru.

”O momeală de presă, o manipulare ordinară. Dupa Colectiv m-am pus la punct cum se manipulează o ideea, sunt dezamagit de cei care au muşcat momeala şi de cei care au interpretat. E momentul să ne punem la punct când se greşeşte profesional. Oamenii au dovedit că biserica se poate organiza, avem caracterul milităros, aceste arme sunt cele mai importante. După postul Crăciunului sper să ieşim mai buni. Eu nu sunt suparat”, spune părintele Necula.

Cei care au comentat împotriva Bisericii, nu îşi cunosc poporul. Asta înseamnă lipsa de lectură la zi, lipsa de cordialitate a cunoaşterii istoriei poporului tău, spune Părintele Constantin Necula.

Pentru libertatea unora de a ne înjura, unii au murit în temniţe

”Mi-aş fi dorit ca toate instituţiile României să reziste cum a rezistat biserica în faţa comunismului. Pentru libertatea unora de a ne înjura, unii au murit în temniţe, pentru liniştea mediocră a unora de azi, unii au fost răstigniţi pe gratiile închisorilor”.

Părintele Necula a făcut un apel la toţi cei care aruncă piatra – ”în urma unor astfel de maipulări oamenii îşi pierd încrederea în conştiinţa verticală a presei. Păstraţi-vă verticalitatea. Nu vă rataţi de dragul intereselor pecuniere. Nu coborâţi jurnalismul la nivelul vocabulei nearticulate. În numele lui Isus Hristos să caute adevărtul, dar să nu inventeze probleme unde nu sunt.”

Tucă: Discursul patriarhului f curajos. Multi dintre colegii mei semneaza ştat la Securitate si executa ordine,

Cum vor sărbători Românii Crăciunul în acest an?

 

Suntem pregătiţi să înfruntăm un Crăciun fiecare la noi acasă, ca pe o peşteră smerită

”Părintele Necula: Cred că se va găsi soluţia să fim împreună de Crăciun, eu deja am pregătit Crăciunul, pentru că am dat comandă la tot ceea ce înseamnă ajutorarea pentru cei săraci, îi îndemn pe oameni să facă bine. Perioada postului Crăciunului este o perioadă de asceză, noi ar trebui să  postim anul acesta cum n-am postit niciodată, Toţi, absolut toţi, de Crăciun vom avea la masă un scaun gol, nu e niciunul căruia să nu îi fi murit cineva apropiat. Eu, din nefericire, am multe scaune goale, dar pe care le umplu cu nădejdea în Dumnezeu. Asta îi rog şi pe ei, să nu uite că Hristos se naşte în smerenie în peştera Betleemului, ne va inspira Dumnezeu cu ce avem de făcut. Eu sunt un copil de cartier sărac din Braşov şi ţin minte şi acum că atunci când ne-au interzis Crăciunul şi ni l-au adus pe Moş Gerilă în seara aia s-a colindat în bloc ca niciodată. Colindul nu poate fi oprit. Nu poate fi oprit apropos de experienţa aceasta comunistă, pentru că într-o noapte de Crăciun cei de la Aiud au început să colinde şi cei care ieşeau din biserică le-au răspuns la colind şi uite aşa au colindat unuii altora şi gardienii şi-au dat jos căştile şi şi-au făcut până şi ei cruce. Nu-i fiară umană care să nu-l îngenuncheze harul lui Hristos. Noi trebuie să privim Crăciunul ca pe ceea ce este: un dar al naşterii mântuitorului Hristos şi dacă ne-am bucurat de Paşte, când comunităţile adevărate creştine s-au unit foarte tare, Crăciunul e semnul biruinţei, că Dumnezeu ne-a iertat şi este în mijlocul nostru, dar e ultima problemă a acestei ţări reacţia credincioşilor ortodocşi la Crăciun. Am stat de vorbă şi cu ceilalţi prieteni ai mei catolici şi de alte confesiuni şi toţi sunt deja pregătiţi să înfrunte un Crăciun în care să vestească exact ca pe o peşteră smerită pentru fiecare dintre noi acasă.”

La pelerinajul moaştelor, Hristos e mereu prezent. Şi ca model de om aceşti oameni meritau cinstiţi, spune părintele.

”E o chestie de cultură să mergi în pelerinaj. E mai uşor să gaseşti Londra decât Iaşi-ul, un om care merge să se întâlnească cu Dumnezeu îşi cultivă omenia.”

Legat de alegeri, părintele Necula spune că dacă Sfântul Nicolae va îngădui vom avea şi alegeri, dacă nu, nu.

”În 1989 am fost soldat, n-am tras, dar mi-aş fi dat viaţa pentru dreptul la vot al oamenilor. Voi merge la vot, la locale am fost cu fetita mea care a votat prima oară, avem obligaţia de a fi fermi de partea lucrurilor câştigate cu sânge. A risca viaţa poporului tau pentru împlinirea misiunii politice n-ar fi prima oară în istoria României.

”Eu personal nu mă simt vulnerabil cu situaţia votului, dar văd că ţara e. Aş fi mai atent să nu fie surprise. Personal, ca cetăţean român, nu mai am încredere în nimic din ce mi se propune.”

Părintele Necula aminteşte şi de suferinţa în plan psihologic şi psihiatric adusă de această distanţare.

”Există o persoană care stă lipită de noi, îi rog frumos pe toţi românii să-şi discearnă foarte bine timpul pe care îl alocă propriului suflet, să se apropie de lectură, de meditaţie. S-a modificat revizuirea noastră despre viaţa, cine trăieşte cu această conştiinţă a morţii imediate ar trebui să câştige enorm în împărăţia Lui.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici