Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş: „Protestele oamenilor sunt justificate! Rezistenţa la restricţii a fost depăşită”

  • Alin Nica: „Trebuie să diversificăm armele, nu putem să folosim aceleaşi arme de şase luni de zile şi să ne aşteptăm la rezultate diferite.”
  • Alin Nica: „Timişoara iese din carantină cu un număr al cazurilor mai ridicat decât atunci când a intrat în carantină.”
  • Alin Nica: „Pe de altă parte, protestele nu trebuie să depăşească un cadru legal al libertăţii de exprimare şi să nu incite la ură sau la nerespectarea legii.”
  • Alin Nica: „În ultimele şase zile, Timişul a vaccinat cel mai mult dintre judeţele ţării, a depăşit inclusiv Bucureştiul, raportat la suta de mii de locuitori.”
285 afișări

Invitat în cadrul emisiunii „Ochii pe mine!” în ziua ridicării carantinei în Timişoara, Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş – cel care s-a şi opus carantinării oraşului – a explicat faptul că această carantină – pe care, de altfel, a numit-o una „formală” – nu are nicio relevanţă din punct de vedere statistic. Dimpotrivă, invitatul lui Vlad Craioveanu a precizat că decizia de carantinare mai mult a încurcat lucrurile şi a blocat implicit şi economia oraşului.

În Timişoara rămân valabile restricţiile impuse la nivel naţional. Programul cu publicul al restaurantelor va fi permis între 05:00 şi 18:00, pe toată durata săptămânii, iar circulaţia după ora 20:00 este interzisă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş are, însă, şi veşti bune în ceea ce priveşte vaccinarea timişorenilor.

Alin Nica: „Descreşterea este naturală şi nu ca efect major al acestei carantine”

„Timişoara iese din carantină cu un număr al cazurilor mai ridicat decât atunci când a intrat în carantină, dar cu o pantă descendentă care nu este dată neapărat de această carantină de formă, ci mai degrabă ca urmare a apelului pe care eu l-am făcut de a intensifica vaccinarea care în ultimele două săptămîni a ajuns la un nivel de 0,5% din populaţia judeţelui în fiecare zi. Ceea ce face din Timiş campion la vaccinare în ţară.

În ultimele 6 zile, Timişul a vaccinat cel mai mult dintre judeţele ţării, a depăşit inclusiv Bucureştiul, raportat la suta de mii de locuitori. Mai degrabă, această descreştere este naturală şi nu ca efect major al acestei carantine de formă care nu are nicio relevanţă din punct de vedere statistic. Ci dimpotrivă, a pus beţe în roate şi a perturbat masiv economia locală”, susţine Alin Nica.

Alin Nica: „Timişoara a trecut prin cele mai dure restricţii dintre toate municipiile ţării”

„Este adevărat, protestele oamenilor sunt justificate pentru că rezistenţa la restricţii a fost depăşită şi oamenii nu mai au răbdare.Trebuie să menţionez faptul că Timişoara este în scenariul roşu de aproape 5 luni de zile, din octombrie anul trecut. Vă închipuiţi că Timişoara a trecut prin cele mai dure restricţii dintre toate municipiile ţării şi de aici şi frustrarea maximă a cetăţenilor, care trebuie să suporte restricţii suplimentare.

Protestele pe care le-am văzut cu toţii la televizor, pe de altă parte, nu trebuie să depăşesacă cadrul legal al libertăţii de exprimare şi să nu incite la ură sau la nerespectarea legii.”

Alin Nica: „Trebuie să diversificăm armele, nu putem să folosim aceleaşi arme de şase luni”

Alin Nica a mărturisit faptul că, după atâtea luni de restricţii, este nevoie de o abordare diferită a situaţiei. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a precizat că o schimbare de „arme” pentru a lupta împotriva COVID-19 şi pentru a reveni încet-încet la normalitate este mai mult decât necesară. A vorbit în emisiunea lui Vlad Craioveanu şi de câteva soluţii concrete.

„Eu am spus-o încă de la început şi mă bucur că, în sfârşit, colegii din Comitetul Judeţen pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns la aceeaşi concluzie ca şi mine, că trebuie să diversificăm armele, nu putem să folosim aceleaşi arme de şase luni de zile şi să neaşteptăm la rezultate diferite. Trebuie să fim inventivi şi să schimbăm puţin abordarea.

În locul filtrelor de la intrarea în oraş, să folosim forţele de ordine mult mai eficient, de exemplu în locurile aglomerate şi să ne asigurăm că distanţarea socială şi restricţiile sunt respectate. Altfel, nu avem eficienţa lor! De asemenea, accelerarea campaniei de vaccinare care, iată, începe să dea rezultate aici, la noi, în Timiş, trebuie intensificată şi mai mult. Doar aşa putem reduce în mod sigur şi sustenabil acest indice al infectării. Şi, nu în ultimul rând, trebuie continuate investiţiile în zona ATI din spitale pentru a slăbi presiunea pe acest sector din zona medicală.”

Alin Nica: „Trebuie ca această libertate suplimentară să fie folosită şi ca mod stimulator...”

Alin Nica a vorbit şi despre paşaportul de vaccinare despre care susţine că ar putea deveni garanţia pentru ca omul să poată călători cât de cât liber, respectând, sigur, restricţiile existente.

„Pe măsură ce vom avansa cu campania de vaccinare, tot mai mulţi oameni vor dori să aibă o libertate mult mai mare, să se renunţe la anumite restricţii severe şi pe bună dreptate. Trebuie ca această libertate suplimentară să fie folosită şi ca mod stimulator pentru a se vaccina cât mai multă lume şi pentru a creşte încrederea în măsurile luate de autorităţi şi, nu în ultimul rând, de sprijinire a economiilor locale. Şi de aceea cred că o astfel de măsură ar fi de adaptat şi noi vom milita pentru adaptarea ei la nivel naţional.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici