Alin Tişe cere demisia şefului liberal al CJ Cluj pentru negocieri "secrete" privind rampa de gunoi

Vicepreşedintele PNL Alin Tişe cere demisia şefului CJ Cluj, liberalul Mihai Seplecan, acuzându-l că a negociat "în secret" preluarea deşeurilor din judeţ şi a blocat o altă investiţie în acest sens, pentru care vor plăti clujenii, în timp ce Seplecan spune că este "soldat disciplinat" şi nu atacă.

617 afișări
Imaginea articolului Alin Tişe cere demisia şefului liberal al CJ Cluj pentru negocieri "secrete" privind rampa de gunoi

Alin Tişe (Foto: Mircea Rosca / Mediafax Foto0

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Alin Tişe, responsabilitatea pentru lipsa unei rampe temporare de gunoi în Cluj îi revine preşedintelui Consiliului Judeţean, Mihai Seplecan, care "a înlăturat interesul public în favoarea interesului privat al unei firme", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nerealizarea în ultimele două luni a depozitului temporar de gunoaie este responsabilitatea exclusivă a lui Seplecan. Clujul este într-un blocaj al gunoaielor de nepermis, întrucât interesul public a fost înlăturat în favoarea interesului privat al unei firme. În câteva luni nicio primărie de comună sau oraş nu va mai avea unde să depoziteze gunoaiele. Responsabilitatea îi aparţine lui Seplecan, care trebuie să demisioneze. Orice zi în care Seplecan conduce incompetent şi iresponsabil Consiliul Judeţean Cluj înseamnă blocarea proiectelor judeţului Cluj şi afectează în mod grav interesele cetăţenilor judeţului Cluj, imaginea şi credibilitatea noului PNL. Pentru acestea, Seplecan trebuie să demisioneze de la conducerea Consiliului Judeţean. Consilierii judeţeni sunt oameni responsabili, care nu-l mai pot gira prin votul lor. Solicit demisia de urgenţă!", se arată în comunicat.

Alin Tişe adaugă că o regie din subordinea CJ - Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) - ar fi putut realiza în ultimele două luni depozitul temporar, dar obţinerea avizului de mediu a fost blocată la nivelul Agenţiei de Mediu Cluj/Ministerul Mediului de către "cei care aveau interes să favorizeze o firmă privată".

"Este un fapt de o gravitate fără precedent: un judeţ blocat în criza gunoaielor de o persoană care nu apără interesul public. În urmă cu două luni au existat mai multe întâlniri între Primăria Cluj-Napoca, Primăria Feleacu, RAADPP şi Seplecan pentru ca RAADPP să realizeze pe un teren proprietate de stat depozitul temporar de deşeuri. Aflăm din presă că, de două luni, fără mandat de la Consiliul Judeţean Cluj, Seplecan negocia în secret cu o firmă privată (Prosal Bucureşti - n.r.) pentru a prelua ea, fără o procedură transparentă, toate deşeurile Clujului. Aflăm că firma respectivă a cumpărat teren în secret, utilaje în secret, în baza negocierilor cu Seplecan", scrie senatorul liberal.

Tişe susţine că efortul RAADPP de a realiza depozitul temporar şi de a lua teren de la comuna Feleacu "a fost sabotat" prin blocarea eliberării avizului de mediu, responsabilitatea blocării RAADPP aparţinându-i "exclusiv lui Seplecan".

"În mod iresponsabil, în loc să susţină RAADPP să realizeze urgent depozitul, el negocia în secret, cu o firmă privată. Venirea firmei a fost premeditată, ea având garanţia de la Seplecan că va primi gestionarea pe cel puţin 5 ani a tuturor gunoaielor Clujului. Interesul public a fost înlocuit de interesul privat prin complicitatea absolut iresponsabilă a lui Seplecan care a preferat să facă combinaţii cu o firmă privată, blocând RAADPP, în intenţia ei de a rezolva temporar problema deşeurilor. Toate acestea pe buzunarul clujenilor, întrucât se ştia că întârzierea realizării unui depozit temporar va duce la mărirea tarifelor pentru clujeni, persoane fizice şi juridice", arată Tişe.

Potrivit acestuia, Primăria Cluj-Napoca a fost sabotată de către Seplecan pentru a-i afecta credibilitatea, "atât credibilitatea primarului, cât şi a PNL, partidul care conduce oraşul şi care are majoritate în Consiliul Local".

"Totul pentru a favoriza o mega escrocherie a unui privat care doreşte să pună mâna pe gunoaiele Clujului în mod ilegal. Fapt de nepermis! Faptele publice ale lui Seplecan de a favoriza şi premedita venirea unui privat care să preia ilegal gunoaiele Clujului, coroborat cu sabotarea propriei regii prin demersurile făcute ca aceasta să nu primească avizul de mediu, demonstrează interesul complice cu interesele private ale companiei şi nu cu interesul public. În acest caz, responsabilitatea blocării demarării încă de acum două luni a depozitului temporar îi aparţine doar lui Seplecan. A preferat să blocheze RADPPP prin diferite maşinaţiuni şi să pregătească terenul pentru un privat, într-un demers iresponsabil şi interesat", declară senatorul PNL.

La rândul său, preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că este "un soldat disciplinat al PNL" şi nu îşi atacă colegii de partid.

"Nu îi voi răspunde lui Tişe - pe care-l consider colegul meu - pentru că nu vreau să creez disensiuni în cadrul PNL Cluj, iar PNL să piardă procente", a spus Seplecan.

Potrivit acestuia, Alin Tişe ar fi trebuit să discute cu el înainte de a-i cere demisia, pentru că "rufele se spală în familie, în interior”.

După mai multe închideri temporare, rampa de deşeuri temporară a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât s-a închis definitiv în 26 iunie, dată după care gunoiul a fost dus o vreme în Alba, apoi la Oradea, în urma unei înţelegeri între primăriile din Cluj-Napoca şi Oradea.

Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că deşeurile menajere colectate din judeţ vor fi transportate, în perioada următoare, la o rampă temporară amenajată pe 8.700 de metri pătraţi, lângă Turda, unde vor putea fi stocate pe o perioadă de cel puţin un an, până la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID).

Seplecan declara atunci că perioada de un an de depozitare a deşeurilor menajere va putea fi extinsă, în condiţiile în care există suficient teren.

Tot atunci, directorul general al firmei de salubrizare Prosal Bucureşti, Emanuel Romoşan, declara că investiţia în viitoarea rampă temporară de la Turda se ridică la circa 2 milioane de euro, fiind incluse costurile legate de achiziţionarea unui teren cu o suprafaţă totală de 30 de hectare şi a echipamentelor necesare.

CJ Cluj a început în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ, având termen de finalizare octombrie 2014.

Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoarea contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger.

La sfârşitul anului trecut, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care fac lucrările la centru.

Reprezentanţii CJ Cluj anunţau că proiectul este în curs de revizuire şi au avansat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor, 31 decembrie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici