Ambasada Italiei la Bucureşti: României ar trebui să-i fie asigurat pe deplin accesul în Schengen

România a îndeplinit criteriile tehnice de aderare la Schengen şi ar trebui "să-i fie asigurat accesul" în acest spaţiu, a precizat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, Ambasada României la Bucureşti, referitor la o serie de articole din presa franceză.

347 afișări
Imaginea articolului Ambasada Italiei la Bucureşti: României ar trebui să-i fie asigurat pe deplin accesul în Schengen

Ambasada Italiei la Bucureşti: României ar trebui să-i fie asigurat pe deplin accesul în Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poziţia Guvernului italian este aceea că României ar trebui să-i fie asigurat pe deplin accesul în sistemul Schengen. De altfel, Italia consideră că autorităţile române au îndeplinit în totalitate şi cu succes toate condiţiile tehnice cu privire la aderare", se arată în răspunsul Ambasadei.

Pe fondul campaniei electorale din Franţa, mai mulţi oficiali şi membri ai opoziţiei au declarat, în ultimele zile, că România şi Bulgaria nu întrunesc condiţiile de aderare la spaţiul Schengen.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, joi, pentru postul de radio RMC că "nu sunt întrunite condiţiile" pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Credem că nu sunt întrunite condiţiile (pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen) şi nu suntem singurii (care cred acest lucru)", a declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Potrivit site-ului publicaţiei Journal du Dimanche, Olanda, Italia şi Spania refuză, de asemenea, intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Or, o extindere a acestuia presupune o decizie luată în unanimitate de statele membre.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a reamintit că România a îndeplinit condiţiile de aderare, "fapt confirmat de toate statele membre ale UE în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne şi Justiţie din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizării procesului de evaluare Schengen a gradului de pregătire a României (şi a Bulgariei) în vederea punerii în aplicare a tuturor dispoziţiilor acquis-ului Schengen".

Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă ca Franţa, partener tradiţional şi strategic al României, "să acţioneze atât în spiritul relaţiei bilaterale substanţiale, cât şi în contextul recunoaşterii finalizării procesului de evaluare şi a îndeplinirii criteriilor privind aderarea" la Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici