Ambasada SUA, despre cazul Vosganian: Nu trebuie să se facă abuz de imunitatea parlamentară

Ambasada SUA a precizat, marţi, răspunzând unei solicitări MEDIAFAX referitoare la decizia de luni a senatorilor de a nu-i ridica imunitatea lui Varujan Vosganian, că nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja pe cineva de răspundere.

373 afișări
Imaginea articolului Ambasada SUA, despre cazul Vosganian: Nu trebuie să se facă abuz de imunitatea parlamentară

Ambasada SUA, despre cazul Vosganian: Nu trebuie să se facă abuz de imunitatea parlamentară (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Misiunea diplomatică a declarat că nu comentează cazuri individuale.

"Dar, în general, credem că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege şi nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja pe cineva de răspundere", a arătat ambasada.

Totodată, Ambasada SUA la Bucureşti a reamintit că raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) din ianuarie 2013 recomandă că "ar trebui să se furnizeze o justificare completă dacă Parlamentul nu permite ca activitatea de aplicare a legii să se desfăşoare normal".

Plenul Senatului a respins, luni, solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian.

La puţin timp după vot, Varujan Vosganian şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Economiei.

Vosganian rămâne însă senator, iar demisia sa din funcţia de ministru nu are vreo consecinţă asupra solicitării respinse de Senat.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, la 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici