Ambasada SUA despre dezvăluirile Wikileaks: Informările trimise Washingtonului sunt concepute în stil direct şi brut

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat luni la solicitarea MEDIAFAX că informările trimise Washingtonului din alte ţări sunt concepute într-un stil direct şi conţin adesea informaţie în formă brută şi nu au întotdeauna un rol în conturarea deciziilor finale în materie de politici.

45 afișări
Imaginea articolului Ambasada SUA despre dezvăluirile Wikileaks: Informările trimise Washingtonului sunt concepute în stil direct şi brut

Ambasada SUA despre dezvăluirile Wikileaks: Informările trimise Washingtonului sunt concepute în stil direct şi brut (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"Guvernul SUA redactează şi trimite telegrame, acestea fiind o formă eficientă de comunicare globală. Prin natura lor, informările trimise Washingtonului din alte ţări sunt concepute într-un stil direct şi conţin adesea informaţie în formă brută. Telegramele conţin informaţii preliminare şi sunt adesea incomplete. Nu reprezintă o reflectare a politicilor şi nu au întotdeauna un rol în conturarea deciziilor finale în materie de politici", explică ambasada.

Ambasada americană precizează, de asemenea, că Guvernul SUA consideră securitatea foarte importantă, motiv pentru care informaţiile comunicate sunt adesea secrete.

"Luăm măsuri foarte stricte pentru a ne asigura că sistemele noastre şi informaţiile comunicate sunt sigure. În ultimele săptămâni şi luni, s-au făcut mai mulţi paşi pentru a creşte securitatea sistemelor noastre şi pentru a preveni scurgerile de informaţii", explică ambasada.

Pe de altă parte, misiunea diplomatică menţionează că "Departamentul de Stat nu comentează cu privire la materialele, inclusiv documentele secrete, care este posibil să fi fost făcute publice".

"Condamnăm în termenii cei mai duri publicarea neautorizată a unor documente secrete şi a unor informaţii confidenţiale ce ţin de securitatea naţională. Publicând documente secrete care au fost furate, Wikileaks a pus în pericol vieţile şi munca persoanelor care luptă pentru drepturile omului, nu doar cauza în sine. Preşedintele Obama susţine existenţa în SUA şi în întreaga lume a unor guverne responsabile, transparente, ce răspund pentru faptele lor, dar acţiunile nesăbuite şi periculoase ale Wikileaks contravin acestui obiectiv", se mai arată în răspunsul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Un număr total de 1.022 de documente publicate începând de duminică de Wikileaks.org conţin referiri la România, dintre care 830 provin de la ambasada SUA la Bucureşti, potrivit site-ului de informaţii.

La rândul său, AFP a relatat că telegramele secrete americane publicate de WikiLeaks duminică dezvăluie că angajaţii Departamentului de Stat au emis adeseori opinii nemiloase, astfel că, printre miile de documente publicate se află portrete puţin flatante ale liderilor aliaţi sau nu ai Statelor Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici