Ambasador: Relaţiile româno-ruse sunt bunicele, nu de primă catgorie. E nevoie de acţiuni practice

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Aleksandr Ciurilin, a declarat, joi, la o conferinţă, că relaţiile României cu Rusia sunt "bunicele, dar nu de primă categorie", diplomatul precizând însă că este nevoie de acţiuni practice, nu simbolice.

179 afișări
Imaginea articolului Ambasador: Relaţiile româno-ruse sunt bunicele, nu de primă catgorie. E nevoie de acţiuni practice

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Aleksandr Ciurilin (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)

"Nu mă pot lăuda cu starea actuală a relaţiilor, se dezvoltă într-un anumit ritm, dar în ultimul timp nu au avut loc, să spunem, nişte avansuri importante. Relaţiile sunt normale, fără însă o ascendenţă abruptă. Potenţial însă avem, un potenţial mare, care se manifestă deseori în modul cel mai neaşteptat", a spus ambasadorul, la conferinţa "Politica externă a Rusiei în contextul internaţional actual", organizată de Fundaţia Europeană Titulescu.

El a apreciat că există un "caracter" al sentimentelor dintre cele două state şi un sentiment de apropiere, legat de "sângele vărsat" şi de asemănarea din punct de vedere mental şi al vieţii cotidiene.

Diplomatul a evocat participarea României alături de Rusia la victoria împotriva fascismului, vorbind despre "un bagaj enorm pozitiv al relaţiilor noastre care nu poate fi distrus". "Cred că avem o rezervă extrem de preţioasă, care întotdeauna poate servi ca fundament pentru dezvoltarea rapidă a relaţiilor noastre şi nu trebuie să credem că noi îi privim de sus pe români, cum mi-a spus recent cineva. Este o prostie", a mai spus amabsadorul.

Ciurilin a mai precizat că observă semne de apropiere a României de Rusia. "Sunt mai multe semnale care ne dau multă speranţă. Eu aş dori să revenim, dacă nu la relaţiile de cordialitate, de 130 de ani în urmă, cel puţin la relaţiile de prietenie. Eu observ semnale în acest sens şi aş dori ca realizarea acestor semnale în practică să se refacă nu prin acţiuni şi gesturi simbolice, ci prin chestiuni practice", a spus ambasadorul.

El a vorbit despre posibiltiatea ca Rusia şi România să coopereze în domeniul ştiinţei, al cercetării şi al energiei. Şi a mai spus că simte că "s-a abătut vântul schimbării" în ceea ce priveşte relaţiile dintre România şi Rusia: "Mi-aş dori să se găsească aceste pânze care ar primi această adiere".

Ambasadorul a spus că relaţiile româno-ruse de bazează pe un foarte bun fundament economic şi că totuşi acestea au rămas în urmă în condiţiile în care s-au consolidat relaţiile cu Franţa, Germania, Italia, Cehia, Ungaria.

"Dar când spui A trebuie să spui şi B, adică ce oferi, ce propui concret, aceasta însă este o discuţie mai profundă şi care trebuie continuată într-un alt anturaj. Cred încă că principalul este că, rămânând nu în albia principală a râului, ci mai spre mal, avem relaţii bunicele, dar nu de primă categorie", a mai spus Ciurilin.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, că are un mandat de normalizare a relaţiei cu Rusia, iar MAE lucrează "la câteva gesturi simbolice care să crească încrederea", astfel încât Bucureştiul şi Moscova să revină anul acesta la un ton normal.

"În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, suntem şi aici moştenitorii unor blocaje mentale pe care doresc să le surmontăm. Relaţia economică româno-rusă este bună, în creştere. Evident, potenţialul este departe de a fi fost epuizat. Dar, într-o ţară ca Federaţia Rusă, unde politicul şi economicul merg împreună, este nerealist să ne imaginăm că, fără o relansare a dialogului politic, putem să avansăm", a spus ministrul.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici