Ambasadorii Franţei, Coreei, Maltei, Letoniei şi-au prezentat scrisorile de acreditare la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a primit, joi, la Cotroceni, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, pe ambasadorii din Franţa, Coreea, Malta, Letonia, Rwanda, Gambia, Bolivia, El Salvador.

109 afișări
Imaginea articolului Ambasadorii Franţei, Coreei, Maltei, Letoniei şi-au prezentat scrisorile de acreditare la Cotroceni

Ambasadorii Franţei, Coreei, Maltei, Letoniei şi-au prezentat scrisorile de acreditare la Cotroceni (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În cadrul întrevederii cu François Saint-Paul, ambasadorul Republicii Franceze în România, preşedintele Traian Băsescu a solicitat autorităţilor franceze să sprijine aderarea României la spaţiul Schengen, dat fiind faptul că ţara noastră a îndeplinit condiţiile tehnice stabilite în procedura de aderare.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a subliniat că, în actualul context internaţional marcat de conflictul din Ucraina, este necesară aprofundarea cooperării politice în dimensiunea sa bilaterală, dar şi în cadrul Uniunii Europene şi al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pentru consolidarea securităţii şi a stabilităţii în zona Mării Negre. Totodată, au fost abordate şi aspecte privind comunitatea romă, domnul preşedinte Traian Băsescu afirmând că România nu va limita şi nu va accepta să fie limitat dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor români care aparţin etniei rome, drept fundamental garantat prin tratatele Uniunii Europene. În opinia şefului statului, soluţia pentru realizarea incluziunii romilor o reprezintă educaţia şi formarea pentru piaţa muncii în ţările în care romii decid în mod liber să se stabilească şi valorificarea în acest sens a posibilităţilor de finanţare oferite de fondurile structurale puse la dispoziţie de Uniunea Europeană", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Potrivit Preşedinţiei, în cadrul întrevederii cu Lino Bianco, ambasadorul Republicii Malta în România, Traian Băsescu şi-a exprimat aprecierea faţă de relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Malta şi a arătat, totodată, interesul faţă de sporirea dialogului politic şi a cooperării economice, cu accent pe intensificarea comerţului bilateral.

Discuţiile cu Ilgvars Klava, ambasadorul Republicii Letonia în România, au evidenţiat poziţiile convergente ale celor două ţări în cadrul organizaţiilor internaţionale din care fac parte, preşedintele României exprimându-şi satisfacţia pentru poziţiile comune în principalele dosare europene, în special faţă de vecinătatea estică şi securitatea energetică. De asemenea, a fost luată în discuţie situaţia din Ucraina, cu accent pe importanţa consolidării stabilităţii şi securităţii regiunii dintre Marea Baltică şi Marea Neagră.

În cadrul întrevederilor preşedintelui Traian Băsescu cu Christine Nkulikiyinka, ambasadorul Republicii Rwanda în România, şi, respectiv, cu Ousman Badjie, ambasadorul Republicii Gambia în România, s-a discutat despre necesitatea identificării unor domenii de interes comun care ar putea contribui la intensificarea relaţiilor economice ale acestor ţări cu România.

În timpul discuţiilor cu Elizabeth Salguero Carrillo, ambasadorul Statului Plurinaţional al Boliviei în România, şi, respectiv, cu Mario Antonio Rivera Mora, ambasadorul Republicii El Salvador în România, s-a vorbit despre pe necesitatea diversificării schimburilor economice bilaterale şi a intensificării dialogului politic dintre cele două state şi România.

Preşedintele Traian Băsescu şi Park Hyo-Sung, ambasadorul Republicii Coreea în România, au discutat despre consolidarea parteneriatului strategic prin creşterea investiţiilor sud-coreene în economia românească, în domenii precum industria navală, energie, IT, comunicaţii şi industria de apărare. Preşedintele Băsescu a subliniat faptul că sprijină iniţiativele şi eforturile Republicii Coreea menite să încurajeze procesul de construcţie a încrederii, reconcilierea şi cooperarea între cele două state coreene, ca o contribuţie importantă la stabilitatea şi pacea din Peninsula Coreeană şi regiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici