Ambasadorul britanic: Busola Londrei este orientată în acest moment către România

Busola Londrei este orientată în acest moment către România, a declarat, joi, ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, adăugând că există trei principale motive pentru care Marea Britanie se interesează de România: motive economice, de securitate şi politicile europene.

33 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul britanic: Busola Londrei este orientată în acest moment către România

Ambasadorul britanic: Busola Londrei este orientată în acest moment către România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pot să spun că, în acest moment, busola Londrei este orientată spre România", a spus ambasadorul Martin Harris, adăugând că mandatul său ca şef al misiunii diplomatice a Londrei la Bucureşti va fi complet diferit faţă de cel al predecesorului său.

"Misiunea mea va avea drept scop principal construirea unui parteneriat nou între doi membri egali ai UE şi ai NATO", a spus el.

"De ce se interesează Londra de România? Aş dori să punctez trei motive principale în acest sens: motive economice, motive ce ţin de securitate şi, în al treilea rând, motive legate de politica europeană", a spus el.

În ceea ce priveşte motivele economice, Martin Harris a spus că atât Marea Britanie, cât şi România se confruntă cu provocarea relansării economice, subiect faţă de care ambele state au o abordare similară. "Noi sprijinim programul FMI în România şi eforturile autorităţilor de la Bucureşti de a reduce deficitul bugetar. Guvernul de la Londra are un obiectiv similar. În plus, considerăm de ambele părţi că dezvoltarea schimburilor comerciale este esenţială pentru relansarea economică şi crearea de locuri de muncă", a spus Harris.

"În ceea ce priveşte securitatea, militarii români luptă alături de cei britanici în sudul Afganistanului. Noi apreciem foarte mult contribuţia României în Afganistan şi sacrificiile pe care le-a făcut ţara dumneavoastră pe frontul de luptă. Consider că avem o concepţie apropiată în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului", a spus el.

Harris a adăugat că România şi Marea Britanie au o viziune similară în ceea ce priveşte viitorul Europei. "Este vorba despre o Europă deschisă, cu comerţ liber, o Europă mare, care să includă Turcia şi Balcanii de Vest, şi o Europă mai competitivă faţă de China şi India", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici