Ambasadorul Marii Britanii: Guvernul pregăteşte decizia privind restricţiile pe piaţa muncii

Guvernul britanic va adopta până la sfârşitul acestui an o decizie privind restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, pe baza unui raport care va fi publicat în luna noiembrie de către experţi independenţi, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris.

1004 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Marii Britanii: Guvernul pregăteşte decizia privind restricţiile pe piaţa muncii

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

El a precizat că aceşti experţi, care formează un comitet de consiliere pe probleme de imigraţie, au luat deja legătura cu ambasada României şi cu cea a Bulgariei, pentru a obţine informaţii din partea ambelor state pe baza cărora să evalueze impactul potenţial al ridicării restricţiilor pe piaţa muncii, şi urmează să înainteze Guvernului britanic un punct de vedere chiar în această lună.

"Noi luăm o decizie pe baza analizei unor experţi independenţi. Există un comitet în Marea Britanie, Comitetul de consiliere pe probleme de imigraţie, format din specialişti în piaţa muncii, iar Guvernul britanic le cere acestora un punct de vedere, în primul rând, cu privire la impactul potenţial al ridicării restricţiilor. Mă aştept ca raportul comitetului să fie publicat chiar în această lună, pentru ca Guvernul britanic să ia o decizie până la finalul acestui an", a spus Harris.

Întrebat însă dacă Guvernul britanic va ţine cont de recomandarea Parlamentului European privind eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii până la sfârşitul acestui an, înaintea anului 2013 ca termen-limită, ambasadorul a precizat că decizia va fi una exclusiv a Guvernului, iar elementul esenţial în această decizie va fi opinia specialiştilor în piaţa muncii.

Ambasadorul britanic a acordat Agenţiei MEDIAFAX un interviu în care vorbeşte despre nivelul ridicat al corupţiei din România, reputaţia proastă a ţării pentru investitorii străini, lipsa infrastructurii turistice, precum şi despre Regele Mihai, zona euro şi problemele existente pentru adoptarea de către România a monedei euro.

Interviul va fi difuzat joi, însoţit de materiale foto şi video.

Într-o rezoluţie adoptată de Parlamentul European săptămâna trecută se arată că toate statele UE trebuie să permită accesul bulgarilor şi românilor pe piaţa forţei de muncă până la sfârşitul lui 2011, înaintea termenului-limită din 2013.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, afirma atunci că speră ca mesajul Parlamentului European să ajungă la guvernele statelor membre ca argument că nu există justificare pentru menţinerea restricţiilor.

Restricţii la angajarea muncitorilor români sunt existente încă în 11 dintre 26 de state membre, printre care Marea Britanie, Austria, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda sau Spania.

Conform Tratatului de Aderare a României, până în 2014 există o perioadă de tranziţie în care fiecare stat membru trebuie să liberalizeze gradual accesul muncitorilor români pe piaţa muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici