Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti: Scopul final al Republicii Moldova este integrarea efectivă şi deplină în UE

Ambasadorul R. Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a declarat, vineri, că scopul final al ţării sale este integrarea efectivă şi deplină în Uniunea Europeană şi a mulţumit tuturor forţelor politice din România pentru abordarea constantă faţă de parcursul european al Chişinăului.

147 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti: Scopul final al Republicii Moldova este integrarea efectivă şi deplină în UE

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Deoarce limba română este limbă oficială a UE, voi vorbi în limba UE, în limba română, limba mea maternă", a declarat Iurie Reniţă, la recepţia organizată de MAE cu ocazia semnării de către R. Moldova, Georgia şi Ucraina a Acordurilor de Asociere şi de liber schimb cu UE.

Diplomatul a evocat "efortul extraordinar al forţelor politice proeuropene de la Chişinău, care în 2009 au stabilit ca foarte clar că integrarea europeană este obiectivul strategic major al întregii societăţi moldoveneşti". "Odată cu venirea la putere aceste forţe au demarat acţiuni concertate şi concrete pentru realizarea obiectivului stabilit. Depăşind cu demnitate multitudinea problemelor interne şi, dar mai ales, a acelor externe, R. Moldova a reuşit să convingă Bruxelles că e un partener credibil, iar integrarea europeană este prioritate absolută", a afirmat Reniţă.

Ambasadorul moldovean a precizat că semnarea celor două acorduri plasează R.Moldova "într-o nouă conjunctură politică, regională şi europeană, conferindu-i mai multă credibilitate şi predictibilitate, în acelaşi timp consolidând considerabil ireversibilitatea procesului de integrare europeană".

Acesta a spus că succesul de astăzi (vineri – n.r.) se datorează şi sprijinului constant al partenerilor europeni şi a adresat "un frăţesc mulţumesc tare mult tuturor instituţiilor statului român cu responsabilităţi în domeniul politicii externe pentru susţinerea necondiţionată şi consistentă".

Totodată, Reniţă a mulţumit tuturor forţelor politice din România pentru "abordarea unică şi constantă" faţă de eforturile Moldovei de a se apropia de UE.

Iurie Reniţă a reamintit că pentru R. Moldova "scopul final este integrarea efectivă şi deplină în UE".

Între cei care au participat la recepţia organizată de MAE cu ocazia semnării de către R. Moldova, Georgia şi Ucraina a Acordurilor de Asociere şi de liber schimb cu UE s-au numărat fostul preşedinte Emil Constantinescu, miniştrii Titus Corlăţean, Gabriel Oprea, Mihnea Costoiu, Remus Pricopie, membri ai Corpului Diplomatic.

Uniunea Europeană a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care vor să apropie de Europa de Vest, în pofida presiunilor exercitate de către Rusia, relatează AFP. "Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Eurpean, înainte să semneze acordul cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă, în cadrul unui summit european, la Bruxelles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici