Ambasadorul român la Sofia: România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria

România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria, a declarat joi Anton Păcureţu, ambasadorul român la Sofia, într-o întâlnire cu Dimităr Ţamcev, adjunctul ministrului bulgar de Externe, anunţă biroul de presă al ministerului, relatează agenţia FOCUS News în pagina electronică.

486 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul român la Sofia: România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria

Ambasadorul român la Sofia: România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria

Bulgaria şi-a exprimat surprinderea faţă de o declaraţie a ministrului român de Externe Cristian Diaconescu în faţa presei, în legătură cu delimitarea apelor teritoriale în Marea Neagră.

Interpretarea conform căreia între cele două ţări ar putea exista dispute teritoriale este periculoasă şi nu corespunde spiritului statului de membru al Uniunii Europene (UE), a spus Ţancev, potrivit agenţiei.

Ambasadorul Păcureţu a subliniat că Bucureştiul nu are pretenţii teritoriale faţă Bulgaria, calificând acest caz drept o neînţelegere. El a vorbit despre "istoria lungă a negocierilor" şi şi-a exprimat surprinderea faţă de faptul că acestea au devenit "eveniment de presă", potrivit FOCUS News.

Exprimând refuzul Sofiei de a accepta declaraţia potrivit căreia în Bulgaria există o minoritate etnică românească, Ţancev a notat că asemenea declaraţii nu sunt în interesul unor bune relaţii de vecinătate între cele două ţări. El a subliniat totodată că această problemă nu a fost ridicată în şedinţa comună a celor două Guverne, potrivit aceleiaşi surse.

Cetăţenii bulgari cu identitate română reprezintă o "legătură spirituală" între cele două ţări, a declarat Păcureţu, adăugând că aceştia nu s-au confruntat cu probleme în Bulgaria.

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, la Digi 24, că "există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială" dintre România şi Bulgaria, el explicând că este vorba de 17 kilometri pătraţi şi că vor avea avea loc discuţii cu experţi bulgari.

"În legătură cu această comunitate (comunitatea de români din Bulgaria - n.r.) va trebui să avem o discuţie politică de fond, ca de altfel şi în ceea ce priveşte unele aspecte privind, poate o să vă mire, delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina, şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal, dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri", a adăugat Diaconescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici