Ana Maria Pătru: AEP va elabora, în timp util, legea votului prin corespondenţă

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a declarat, luni, că AEP va elabora, în timp util, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă pentru a fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016.

379 afișări
Imaginea articolului  Ana Maria Pătru: AEP va elabora, în timp util, legea votului prin corespondenţă

Ana Maria Pătru: AEP va elabora, în timp util, legea votului prin corespondenţă

"Apreciez preocuparea crescândă a actorilor politici pentru votul prin corespondenţă şi asigur opinia publică de faptul că AEP va elabora proiectul de lege privind votul prin corespondenţă în timp util pentru a fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele AEP, Ana Maria Pătru.

Preşedintele AEP a subliniat că legea votului prin corespondenţă va asigura accesul diasporei la vot doar dacă vor fi identificate soluţii care să asigure deopotrivă "garanţiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cât mai mici pentru statul român".

"Consider că un astfel de proiect va asigura accesul efectiv al diasporei la vot numai sub condiţia identificării unor soluţii sustenabile care să îmbine garanţiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cât mai mici pentru statul român", a mai afirmat Ana Maria Pătru.

Ana Maria Pătru a subliniat că este necesară înregistrarea românilor din diaspora şi securizarea circuitului de transmitere a corespondenţei şi a documentelor de vot, precum şi evaluarea costurilor diferitelor procedee utilizate în acest moment în alte state ale lumii.

Preşedintele AEP a declarat că va invita la discuţii reprezentanţi ai Companiei Naţionale Poşta Română S.A., Companiei Naţionale Imprimeria Naţională S.A., precum şi ai Ministerului Afacerilor Externe, pentru a pune bazele proiectului de lege privind votul prin corespondenţă.

Ana Maria Pătru a mai afirmat că legea votului prin corespondenţă "trebuie să stabilească foarte clar atribuţiile ce vor reveni acestor instituţii pentru a garanta diasporei că votul prin corespondenţă va fi organizat corect".

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că PSD l-a mandatat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să elaboreze un set de principii privind votul prin corespondenţă care să fie înaintat AEP, instituţia urmând să transmită un proiect pe care trebuie un consens din partea partidelor.

Liviu Dragnea a spus, după şedinţa BPN al PSD, că această decizie a partidului a fost luată pentru a urgenta adoptarea cât mai rapidă a legii votului prin corespondenţă, altfel existând riscul ca, din nou, alegerile parlamentare să se desfăşoare fără o astfel de procedură care facilitează dreptul la vot pentri diaspora.

"În privinţa legii votului prin corespondenţă. De prea mult se discută despre această lege. Poziţia PSD este foarte clară, urmărim două obiective: respectarea drepturilor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării, în special dreptul fundamental la vot şi, pe de altă parte, securizarea votului. În acest sens, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandat să elaboreze un set de principii, să se consulte desigur cu ceilalţi colegi din Parlament, pe care să le înainteze AEP care, într-un timp rezonabil, să transmită partidelor politice parlamentare un proiect care să cuprindă aceste principii şi ca şi în cazul Codului Fiscal, liderii partidelor să se întâlnească şi să ia o decize politică pe forma acestei legi, a precizat Dragnea.

El a spus că sunt patru proiecte de lege depuse în Parlament pe tema votului prin corespondenţă şi Autoritatea Electorală Permanentă nu trebuie lăsat în afara elaborării acestui proiect.

"Sunt 4 proiecte de lege depuse, două din partea puterii, două din partea opoziţei. Cred că AEP nu trebuie să rămână în afara conceperii unei asemenea legi atât de importante, Nu s-a schimbat nimic, vrem să avem mult mai multă expertiză", a menţionat Dragnea.

Preşedintele interimar al PSD a mai spus că doreşte ca acest proiect să fie adoptat cât mai repede şi aceasta este raţiunea pentru care s-a luat decizia ca AEP să-l elaboreze.

"Asta este intenţia: să ne mişcăm foarte repede. AEP trebuie să primească foarte rapid aceste principii, AEP trebuie să transmită într-un timp foarte rezonabil, destul de rezonabil, un proiect de lege, iar în Parlament putem să adoptăm în procedură de urgenţă o asemnea lege, în aşa fel încât ea să fie aplicabilă pentru 2016, la parlamentare. Aceasta este şi raţiunea pentru care am luat această decizie. Se discută de foarte multe luni şi exista riscul ca din nou la alegerile parlamentare să se desfăşoare fără votul prin corespondenţă", a adăugat Dragnea.

Luni, şedinţa conducerii Comisiei de Cod Electoral condusă de liberalul Mihai Voicu a fost anulată. Biroul comisiei urma să discute despre proiectul de lege privind votul prin corespondenţă.

Legea trebuie adoptată cu cel puţin un an înainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicată, potrivit unei decizii a Comisiei de la Veneţia şi a Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici