Anastase: Asumarea răspunderii pe Legea educaţiei este blocată arbitrar de Parlament

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, joi, la sosirea la Curtea Constituţională, că a venit cu un punct de vedere legat de tot ceea ce s-a desfăşurat în Parlament, ea susţinând că procedura asumării răspunderii pe Legea educaţiei este în curs de desfăşurare.

19 afișări
Imaginea articolului Anastase: Asumarea răspunderii pe Legea educaţiei este blocată arbitrar de Parlament

Anastase: Asumarea răspunderii pe Legea educaţiei este blocată arbitrar de Parlament (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Roberta Anastase a precizat că această procedură este în desfăşurare, întrucât Parlamentul a făcut paşi concreţi în acest sens până la momentul sesizării Curţii Constituţionale de către preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

În opinia preşedintelui Camerei, în momentul de faţă, practic, procedura este blocată "în mod arbitrar" de către Parlament.

Şi premierul Emil Boc şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, au sosit, la Curtea Constituţională, pentru sesizarea Executivului privind conflictul juridic de natură constituţională dintre Guvern şi Parlament.

La sosire, Geoană a declarat că solicitarea premierului Emil Boc este "neîntemeiată şi lipsită de obiect", iar Senatul va adopta în aproximativ o săptămână Legea educaţiei. El a mai spus că a venit "cu încredere" la Curtea Constituţională, întrucât nimeni nu poate înlocui Parlamentul ca putere legiuitoare.

Mircea Geoană a venit însoţit de către senatorul PSD Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice din Senat, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, vicepreşedintele Comisiei de învăţământ, şi senatorul PNL Nicolae Robu, secretarul Comisiei de învăţământ din Senat.

Guvernul a transmis, luni, Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Executiv şi Parlament, arătând că acest conflict este generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură depuse ca urmare a angajării răspunderii.

Curtea Constituţională a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educaţiei naţionale, aflat în dezbatere parlamentară, respectiv la Senat, în calitate de Cameră decizională, nu îşi găseşte nicio motivare şi apreciază că nu există nicio dovadă a vreunui blocaj sau a unei inactivităţi parlamentare cu referire la proiectul de lege în discuţie.

În acelaşi timp, însă, cu privire la solicitarea autorului sesizării, în sensul ca instanţa de contencios constituţional să oblige Guvernul să renunţe la procedura angajării răspunderii, Curtea constată că această cerere excedează competenţei sale, soluţia aparţinând în exclusivitate autorităţilor publice aflate în conflict.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a solicitat într-o scrisoare premierului Emil Boc retragerea "din procesul legislativ a proiectului Legii educaţiei naţionale", asupra căruia Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici