Anastase: Năstase preia şefia Camerei, Băsescu este suspendat din funcţie - planul PSD

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, declară, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că PSD plănuieşte, pentru perioada următoare, cu sprijinul PNL, preluarea şefiei Camerei de către Adrian Năstase şi suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

70 afișări
Imaginea articolului Anastase: Năstase preia şefia Camerei, Băsescu este suspendat din funcţie - planul PSD

Anastase: Năstase preia şefia Camerei, Băsescu este suspendat din funcţie - planul PSD (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Roberta Anastase precizează că PSD, susţinut de PNL, încercă să impună şefului statului, după adoptarea moţiunii de cenzură, un premier din partea acestor partide.

În plus, Roberta Anastase consideră că, potrivit planului PSD, după suspendarea sa din funcţia de preşedinte al Camerei, cel care îi va lua locul în această perioadă va fi Adrian Năstase. Parlamentarul PDL consideră că impunerea lui Adrian Năstase are ca motivaţie, printre altele, faptul că luni se va lua în discuţie scrisoarea procurorului general al României, Codruţa Kovesi, privind dosarul în care este implicat fostul premier PSD.

Roberta Anastase mai declară că, deşi Curtea Constituţională va analiza luni sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea moţinii de cenzură PNL-UDMR, documentul Opoziţiei va fi dezbătut şi votat marţi.

Ea apreciază, pe de altă parte, că cei trei contracandidaţi ai lui Traian Băsescu - Mircea Geoană, Sorin Oprescu şi Crin Antonescu - sunt de fapt candidaţii impuşi de Ion Iliescu, pe formula "3 în 1".

Anastase afirmă că în ultimul sondaj de opinie făcut pe un eşantion de peste 17.000, de institutul CSOP, Traian Băsescu are un avans de 13 procente faţă de Mircea Geoană, iar în scenariile pe turul doi, în absolute toate variantele luate în considerare, Traian Băsescu este câştigător.

Prezentăm interviul acordat de Roberta Anastase:

Reporter: Luni, CCR va discuta sesizarea PDL-ului privind neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură. Ce se va întâmpla în perioada următoare în Parlament?

Roberta Anastase: Eu sunt convinsă că moţiunea de cenzură se va dezbate şi se va vota marţi, pentru că tot ceea ce au făcut cei din PSD, susţinuţi de cei din PNL, în ultima perioadă, confirmă faptul că nu îi interesează nici de legile în vigoare, nici de Constituţie, şi în final nici de oameni, pentru că au un plan bine stabilit pe care vor să îl pună în aplicare. Planul acesta se conturează destul de clar. Pe de o parte, a pornit de la ieşirea PSD-ului de la guvernare, moment în care în interiorul PSD-ul a intervenit un fel de isterie, pe care PSD-ul acum încearcă să o tranfere din partid în stat. Şi-au propus să suspende preşedintele Camerei, probabil că cel nou delegat în perioada suspendării va fi chiar domnul Adrian Năstase. Tot luni, se discută scrisoarea doamnei procuror Kovesi, şi probabil că vor închide definitiv acest caz, Adrian Năstase fiind protejat în continuare prin imunitate şi de majoritatea creată, PSD-PNL, după care marţi, intenţia lor este să dea jos Guvernul. Practic, intenţia lor este să creeze un haos în care ultima etapă să fie, probabil, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Rep: Cum s-ar putea întâmpla lucrul acesta? Să spunem că moţiunea trece, ce se va întâmpla în momentul următor, preşedintele Traian Băsescu va trebui să propună un nou premier.

R.A: Da, şi vor încerca probabil să îşi impună un premier de-al lor, pentru că miza, în toată ecuaţia sta, îmi dau seama şi din declaraţiile pe care le-a făcut domnul Mitrea, se pare că miza PSD-ului este, totuşi, Ministerul de Interne, pentru că cei care strigă hoţii sunt chiar cei care vor să pună mâna pe Ministerul de Interne. Într-adevăr, există un scop al fraudării alegerilor, dar acesta este al PSD-ului şi l-au văzut ruinat prin schimbarea ministrului de Interne şi acum probabil că încearcă cu tot arsenalul să provoace un haos în instituţiile statului: dând jos Guvernul, suspendând preşedintele Camerei, încercând să exploateze o anumită stare de tensiune socială firească într-o perioadă ce criză, dar nu prea că i-a interesa pensile oamenilor, sau salariile, ci un anumit joc politic, în care prioada grea prin care trec oamenii să fie exploatată electoral.

Rep: Au existat acuzaţii în ultima perioadă din partea PNL şi PSD că există o anumită acţiune din partea PDL de racolare a unor parlamentari sau de încercare de cumpărare pentru votul asupra moţiunii.

R. A: Am încedere în parlamentari, până la urmă, că vor fi conştienţi de situaţia în care îi pun pe oameni şi pun statul în acest moment. Mai degrabă declaraţia lor cu privire la racolarea de oameni aş interpreta-o ca pe un mesaj de teamă că această moţiune nu o să treacă, şi atunci încearcă să se apere în acest fel. Iarăşi un joc politic demagogic pe care îl cunoaştem.

Rep: Aţi avut un nou Colegiu Director săptămâna aceasta. Cum vă pregătiţi de campania elctorală? Se pare că aţi decis să nu mai existe o lansare oficială a preşedintelui Traian Băsescu, cel puţin nu organizată de PDL.

R.A: Anunţul oficial s-a făcut din partea preşedintelui Traian Băsescu, l-am făcut şi noi ca susţinători ai lui printr-un vot pe care l-au dat în Colegiul Director. Vă pot sune acum că în ultimul sondaj de opinie făcut pe un eşantion de peste 17.000 de oameni, mai precis aproape 18.000, făcut de CSOP, Traian Băsescu are un avans de 13 procente faţă de următorul candidat, Mircea Geoană, iar în scenariile pe turul doi, în absolut toate variantele luate în considerare, Traian Băsescu este câştigător. Asta este premisa de la care pornim. În schimb, ne preocupă în continuare ca oamenii să îşi ia pensile la timp, salariile, să dăm ajutoarele de încălzire, lucruri care înseamnă o guvernare responsabilă. Din păcate, în Parlament lucrurile nu stau aşa şi se forţează foarte puternic şi se agresează instituţiile statului.

Rep: Ar putea această criză parlamentară să afecteze şi procesul electoral într-un mod care să ridice un semn de întrebare asupra corectitudinii alegerilor?

R.A: Îmi doresc din tot sufletul ca acest lucru să nu se întâmple şi de aceea, în mod evident, voi vota împotriva moţiunii de cenzură. Sper ca cei care suntem aleşi în Parlamentul României, uninominal, să judecăm fiecare în dreptul nostru şi să avem o atitudine responsabilă faţă de oameni şi marea majoritate a parlamentarilor să nu intre în acest joc politicianist, pe care l-am mai văzut o dată acum doi ani de zile, când a fost suspendat preşedintele. Lucrurile sunt judecate acum la modul extrem şi pentru PSD şi PNL-ul este un fel de PSD mai mic, nu mai au identitate, pentru aceste patide subiectul responsabilităţii politice practic nu mai există. Avem de-a face cu oameni politici ca Ion Iliescu, care susţine trei candidaţi deodată, parcă sunt "3 în 1", aşa ni-i livrează la pachet. Sunt lucruri care se întâmplă într-un mod halucinant şi sperăm ca această bătălie să fie ultima pe care preşedintele o duce cu sistemul, pentru că omul acesta, cinci ani de zile a luptat cu un sistem care refuză să se reformeze. Probabil că aceasta este bătălia cea mai dură.

Rep: Intrarea lui Sorin Oprescu s-a spus că l-ar ajuta pe preşedintele Traian Băsescu. Cum percepe PDL-ul intrarea acestuia în cursa electorală?

R.A: Sorin Oprescu este unul din cei trei candidaţi susţinuţi de Ion Iliescu, deci nu poate să îl ajute pe preşedintele Traian Băsescu. Aşa cum spuneam, Iliescu livrează populaţiei României "3 în 1", pe Mircea Geoană îl susţine, pe Sorin Oprescu şi pe Crin Antonescu îl susţine. Aceştia sunt candidaţii susţinuţi de Iliescu.

Rep: Se vorbeşte şi despre o anumită coalizare a celorlalte partide, în turul doi, împotriva lui Traian Băsescu..

Pe tot parcursul acestor cinci ani, Traian Băsescu s-a luptat cu o clasă politică şi de fiecare dată a câştigat susţinut de români. Această demagogie a unor candidaţi care de fapt şi de drept sunt unul singur este uşor percepută de români şi va fi sancţionată ca atare.

Rep: Premierul Boc va trebui, dincolo de moţiunea de cenzură şi de asumarea răspunderii, să vină cu o nouă formulă guvernamentală, în această perioadă de 45 de zile. S-a vorbit şi despre varianta unui guvern technocrat sau a unui guvern restructurat. Aţi discutat în partid, se conturează astfel de formule?

R.A: Nu am discutat acest lucru, noi ne-am focalizat nu pe cine conduce nişte ministere sau pe împărţirea de funcţii, aşa cum văd că se poartă dialogul la celelalte patide, noi ne-am focalizat ideea pe importanţa reformării statului şi ideea unei formule guvernamentale flexibile şi care să ofere dinamismul necesar unui guvern.

Rep: Este posibil să se ajungă şi la alegeri anticipate, după alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care în momentul de faţă nu mai există o majoritate parlamentară şi este clar că întreaga activitate legislativă este blocată?

R.A: Totul este posibil şi cred că şi la acest lucru trebuie să se gândească parlamentarii, marţi, când vor vota moţiunea de cenzură.

Rep: Potrivit calculelor PDL-ului, preşedintele Traian Băsescu va intra în turul doi cu?

R.A: Cu Mircea Geoană. Lucrurile arată destul de clar în momentul de faţă şi nu cred că ele mai pot fi schimbate. E omul cu care probabil că ne vom bate în turul doi, dar este greu de spus că ne vom bate cu un om, ne vom bate cu PSD-ul, pentru că ştim cu toţii că Mircea Geoană este un candidat slab.

(Interviu realizat de Valentina Ion, valentina.ion@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici