Anastase: Proiectul revizuirii Constituţiei se trimite la comisia comună, apoi se decide cum dezbatem

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că proiectul de revizuire a Constituţiei va fi transmis Comisiei de revizuire, după care liderii grupurilor parlamentare vor decide procedura prin care proiectul va fi analizat, în fiecare Cameră sau în comun.

306 afișări
Imaginea articolului Anastase: Proiectul revizuirii Constituţiei se trimite la comisia comună, apoi se decide cum dezbatem

Anastase:Proiectul revizuirii Constituţiei se trimite la comisia comună, apoi se decide cum dezbatem (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Anastase a precizat că, după ce Parlamentul a primit proiectul de revizuire a Constituţiei, acesta este trimis secretariatului general şi apoi transmis Comisiei de revizuire a Constituţiei care a fost înfiinţată în urmă cu un an şi care îl are ca preşedinte pe Daniel Buda (PDL).

"Apoi, liderii vor decide procedura prin care va fi analizat proiectul de revizuire a Constituţiei: în fiecare Cameră legislativă sau în Camerele reunite", a explicat Roberta Anastase.

Conform articolului 151 din legea fundamentală, proiectul de revizuire a Constituţiei trebuie adoptat de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

"Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire", mai prevede Constituţia în vigoare.

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii de revizuire a Constituţiei îl are preşedinte pe deputatul PDL Daniel Buda, vicepreşedinţi sunt Călin Popescu Tăriceanu (PNL) şi Dan Şova (PSD), iar secretari - Varujan Pambuccian (minorităţi) şi Varga Attila (UDMR).

Membrii comisiei sunt: Florin Iordache (PSD), Cornel Ştirbeţ (PDL), Marton Arpad (UDMR), Ciprian Dobre (PNL), Iustin Cionca-Arghir (PDL), Toni Greblă (PSD), Victor Ponta (PSD), Liviu Câmpanu (UNPR), Ion Ruşeţ (PDL), Eugen Nicolicea (UNPR), Ioan Chelaru (PSD), Aura Vasile (PSD), Valeriu Zgonea (PSD), Daniel Humelnicu (PDL), Sever Voinescu (PDL), Bogdan Ciucă (PC), Gabriel Andronache (PDL), Tudor Chiuariu (PNL), Teodor Meleşcanu (PNL), Iulian Urban (PDL).

În total, din comisie fac parte 25 de parlamentari. Dintre aceştia, 13 sunt din coliaţia de guvernare, respectiv membri ai PDL, UDMR sau UNPR, iar 12 sunt de la opoziţie, adică membri ai PNL, PSD sau PC.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi dimineaţă, că înainte de plecarea spre Bruxelles a trimis Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici