Andrei Caramitru, consilierul preşedintelui USR, prezintă scuze în legătură cu folosirea termenului „Holocaust”

Andrei Caramitru, consilierul preşedintelui USR, şi-a cerut scuze, într-o postare pe Facebook, pentru folosirea termenului „holocaust”, precizând că a utilizat din greşeală cuvântul pentru a descrie durerea prin care trec românii cu PSD la guvernare.

768 afișări
Imaginea articolului Andrei Caramitru, consilierul preşedintelui USR, prezintă scuze în legătură cu folosirea termenului „Holocaust”

Andrei Caramitru (stânga) şi Dan Barna (dreapta). Foto: Facebook/Andrei Caramitru

„Mai devreme azi am scris un text despre costul corupţiei in România anilor blestemaţi pe care îi trăim. O mare tragedie pentru noi - suntem a 2-a ţară după Siria ca exod al populaţiei, avem cea mai mare rată a mortalităţii din UE. Ne dispare populaţia unui oraş mare în fiecare an. Din păcate am folosit un termen pe care nu trebuia să îl folosesc - “holocaust”. Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al răului şi, din greseală, l-am folosit iniţial pentru a descrie durerea prin care trecem. Însă - evident - situaţia noastră nu poate fi comparată cu adevăratul Holocaust. Am şters cuvântul şi înlocuit cu un termen generic (“genocid”), după primele atenţionări primite”, a scris Andrei Caramitru, pe Facebook.

Acesta a adăugat că nu a avut nicio intenţie să minimizeze ororile Holocaustului şi că a fost afectat de comentariile negative pe care le-a primit care insinuau că ar fi insensibil la acest subiect. El şi-a cerut scuze şi faţă de ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga.

„Îmi cer scuze pentru referinţa iniţială - nu am avut nici cea mai mică intenţie de a minimiza ororile întâmplate. M-au durut comentariile prin care se insinua că aş fi fundamental insensibil la ce s-a întâmplat atunci. Am vizitat Auschwitz şi, recent, muzeul Holocaustului din Berlin, am citit în ultimii ani multe mărturii ale supravieţuitorilor. Ştiu in detaliu şi m-am exprimat şi asupra rolului Statului Român in acele timpuri - pentru că societatea noastră nu îşi recunoaşte suficient vina in ororile nazismului. Am militat recent pentru educatia civică şi morală (pe modelul Statului German care şi-a recunoscut vina) şi am vorbit despre importanţa luptei împotriva oricărui regim ne-democratic şi totalitar. Cred că este o lecţie bună nu doar pentru mine dar şi pentru noi toţi - folosim prea des aceste referinţe in limbajul curent fără să ne dăm seama de consecinţe. Dear Ambassador David Saranga - all my apologies”, a conchis el.

Andrei Caramitru a acuzat PSD că este responsabil de „holocaustul României”, susţinând că „e mai rău decât ce am suferit în al doilea război mondial”. Ulterior, el şi-a editat postarea punând în sarcina social-democraţilor „genocidul împotriva României”.

Ambasadorul Israelului, David Saranga, a reacţionat pe Facebook, invitându-l pe Caramitru să se documenteze mai mult şi să viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului „Yad Vashem” de la Ierusalim.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici