Angajarea răspunderii Guvernului Orban pe modificarea OUG 114, discutată astăzi de Curtea Constituţională

Curtea Constituţională dezbate, miercuri, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege care modifică ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018.

1952 afișări
Imaginea articolului Angajarea răspunderii Guvernului Orban pe modificarea OUG 114, discutată astăzi de Curtea Constituţională

Angajarea răspunderii pe modificarea OUG 114, discutată astăzi de CCR

Judecătorii Curţii au amânat pe 29 ianuarie pronunţarea pe obiecţia de neconstituţionalitate depusă de PSD.

PSD a sesizat CCR, în luna decembrie a anului, în legătură cu modificarea OUG 114 pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu acelaşi obiect, cât şi la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Social-democraţii susţin că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea este identic cu cel al iniţiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară.

De asemenea, PSD face apel, în sesizarea de neconstituţionalitate, la o decizie anterioară a CCR care arată că „nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca o asemenea măsură sa se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii”.

Social-democraţii atrag atenţia asupra prevederilor din Constituţie care stipulează că drepturile sau libertăţile pot fi restrânse prin lege numai pentru anumite situaţii, precum apărarea securităţii naţionale.

Totodată, autorii sesizării susţin că angajarea răspunderii de către Executiv poate fi făcută asupra unui singur domeniu de reglementare. Partidul arată că proiectul conţine „modificări şi completări a peste 25 de acte normative”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici