ANRP: Retrocedarea Castelului Bran este legală

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) susţin că retrocedarea Castelului Bran este legală, după ce recent în presă au apărut declaraţii potrivit cărora actul prin care a fost retrocedat imobilul "este lovit de nulitate absolută".

18 afișări
Imaginea articolului ANRP: Retrocedarea Castelului Bran este legală

ANRP: Retrocedarea Castelului Bran este legală

"Apreciem că retrocedarea a fost făcută perfect legal, cu respectarea întocmai a literei de lege. Considerăm că cei care au făcut afirmaţiile din ultimele zile referitoare la nulitatea actului s-au documentat insuficient sau nu au avut la dispoziţie timpul necesar şi logistica pentru înţelegerea fenomenului", se menţionează în comunixat.

De asemenea, reprezentanţii ANRP argumentează retrocedarea legală a castelului Bran.

"Referitor la existenţa celor cinci moştenitori, în dosarul de retrocedare aflat la ANRP există două renunţări: din partea doamnnei Alexandra Billou, născută Habsburg Lothringen şi din partea doamnei Jerrine Habsburg Lothringen. În cele două documente, legalizate în 6 iulie 2001, se precizează foarte clar că moştenitoarele «renunţă la întreaga parte din masa succesorală situată în România». Astfel, din cei cinci moştenitori au rămas numai trei, care beneficiază şi de părţile celor care au renunţat", se explică în comunicat.

Totodată, referitor la afirmaţiile potrivit cărora proprietatea nu a fost trecută, înainte de retrocedare, din domeniul public în domeniul privat, reprezentanţii ANRPargumentează că Legea 10/2001, ca lege specială, nu prevede condiţia ca, prealabil restituirii, să se dispună trecerea bunului din domeniul public în cel privat. Scoaterea din domeniul public se dispune prin însuşi actul retrocedării.

De asemenea,Legea 213/1998, "invocată de cei care au dat declaraţii de presă pentru anularea actului de retrocedare a Castelului Bran", permite restituirea bunurilor confiscate abuziv în perioada comunismului din domeniul public al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale.

"În încheiere vrem să ne facem cunoscut punctul de vedere asupra atitudinii unor politicieni care nu au înţeles, încă, faptul că nu mai suntem în perioada dictaturii: proprietatea este sacră şi ocrotită prin lege. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii a fost înfiinţată pentru cetăţeni, şi nu pentru a face jocurile politice ale unuia sau altuia. Nu am trecut prin 45 de ani de comunism şi 17 de tranziţie pentru a păstra aceleaşi mentalităţi învechite, imposibil de acceptat într-o Românie modernă şi integrată în Europa", se arată în comunicat.

Reprezentanţii ANRP susţin că retrocedarea castelului şi domeniului Bran este "unul dintre exerciţiile de democraţie duse la capăt perfect legal, un semn că depăşim ideile comuniste şi tendinţele dictatoriale".

"Ne pare rău să observăm că, uneori, suntem traşi înapoi de încercări ale unor personaje care, tocmai prin funcţiile pe care le ocupă, ar trebui să fie vârfurile de lance în lupta pentru acordarea retrocedărilor. În loc de asta, vor cu orice preţ să ne încetinească activitatea prin serii de afirmaţii aruncate la întâmplare, insuficient documentate şi mai ales, total neavizate", semenţionează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii Autorităţii i-au asigurat pe ceicare au avut de suferit în urma confiscărilor abuzive din perioada 1945- 1989 că ANRP "în ciuda acestor piedici", îşi va duce la bun sfârşit misiunea asumată prin programul de guvernare din 2004. "Suntem şi vom rămâne o instituţie în slujba cetăţenilor, nu un instrument în mâna politicienilor" se arată în încheierea comunicatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici