Antal: Mă aştept să continue "boicotul economic" privind Ţinutul Secuiesc din partea guvernării USL

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţine că se aşteaptă ca guvernarea USL să continue "boicotul economic" în ceea ce priveşte judeţele din secuime şi că în opoziţie le este mai uşor politicienilor maghiari să facă paşi pentru autonomie.

422 afișări
Imaginea articolului Antal: Mă aştept să continue "boicotul economic" privind Ţinutul Secuiesc din partea guvernării USL

Antal: Mă aştept să continue "boicotul economic" privind Ţinutul Secuiesc din partea guvernării USL

Antal Arpad a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, referitor la decizia USL privind neparticiparea UDMR la guvernare, că unul dintre ochii săi "plânge", iar celălalt "râde".

"Unul plânge deoarece mă aştept să continue acel boicot economic în ceea ce priveşte Ţinutul Secuiesc pe care îl simţim în ultimele luni din partea guvernării USL. Din acest punct de vedere, ne aşteaptă o perioadă grea", a spus Antal, care este şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe a adăugat că al doilea ochi "râde", deoarece în opoziţie le va fi mai uşor reprezentanţilor Uniunii să facă paşi atât pe plan intern, cât şi extern, în ceea ce priveşte dezideratul privind autonomia.

"Evident că ne vom folosi de această perioadă de opoziţie ca să facem paşi concreţi în acest sens", a spus el.

Antal a afirmat că liberalii, prin declaraţiile "iresponsabile" ale unor lideri, au creat în ultimii ani "o atmosferă anti-maghiară" în România.

"Un lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea: UDMR nu este un partid politic de cinci la sută, ci reprezentantul unei comunităţi de 1,5 milioane de maghiari, iar 80 la sută dintre maghiari trăiesc în zone unde ori sunt în majoritate, ori reprezintă o comunitate puternică", a subliniat preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe.

El a adăugat că se aşteaptă să existe "presiuni" asupra politicienilor şi conducătorilor maghiari ai administraţiilor publice locale, dar "vor merge înainte".

Pe de altă parte, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, în legătură cu anunţul premierului Victor Ponta privind neparticiparea UDMR la guvernare, că era "senzaţional" dacă decizia era alta.

"Am spus de mai multe ori că Victor Ponta şi partidul lui este unul comunist, şovin, anti-maghiar, deci senzaţional era dacă ar fi cooptat UDMR la guvernare", a spus Kulcsar Terza.

Liderul PCM Covasna a afirmat că USL "va cumpăra" câţiva parlamentari pentru a-şi asigura majoritatea "confortabilă".

"Cunoaştem ce deziderate are USL, drept urmare mă aştept din partea lor la decizii neprietenoase faţă de comunitatea maghiară. În aceste condiţii, consider că a venit timpul ca forţele maghiare să se solidarizeze şi UDMR să nu se mai comporte ca un frate mai mare sau ca unicul reprezentant al comunităţii maghiare", a afirmat Kulcsar Terza Jozsef.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern.

"Decizia finală e ca UDMR să nu facă parte din Guvern. Însă eu îmi menţin decizia, ca prim-ministru şi ca lider politic, de asemenea USL îşi reafirmă această decizie, să păstreze un dialog cu UDMR, care este singurul reprezentant politic al minorităţii maghiare în toate schimbările pe care dorim să le facem referitoare la Constituţie, la sistemul electoral, la drepturile şi libertăţile fundamentale ale minorităţilor şi la descentralizarea şi dezvoltarea regională", a spus Ponta.

El a precizat că acestea sunt temele în care se va colabora în continuare cu UDMR, ca unic reprezentant politic al minorităţii maghiare şi a adăugat că, însă, UDMR nu va avea participare în Guvern, nici nu va deţine secretari de stat sau şefi de agenţii guvernamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici