Antoanella Motoc, candidatul propus de PDL, este noul judecător pentru CC

Rezultatul votului privind desemnarea judecătorului pentru CC a fost anunţat oficial la Senat, Antoanella Motoc, candidat propus de PDL, primind 71 de voturi, în timp ce liberalul Teodor Meleşcanu a obţinut 65 de voturi.

49 afișări
Imaginea articolului Antoanella Motoc, candidatul propus de PDL, este noul judecător pentru CC

Antoanella Motoc, candidatul propus de PDL, este noul judecător pentru CC (Imagine: Răzvam Chiriţă/Mediafax Foto)

Rezultatul a fost anunţat oficial în plen.

Anterior, surse parlamentare precizaseră pentru MEDIAFAX, că Antoanella Motoc, candidat propus de PDL, a primit, luni, la Senat, 71 de voturi pentru a fi desemnată judecător la Curtea Constituţională, în timp ce liberalul Teodor Meleşcanu a obţinut 65 de voturi.

Vicepreşedintele senatului Alexandru Pereş (PDL) a precizat că viitotul judecător trebuie să fie ales cu majoritatea calificată a senatorilor, respectiv cu 69 de voturi "pentru".

El a arătat că, potrivit Constituţiei, Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime dintre judecători din trei în trei ani potrivit legii de organizare şi funcţionare a Curţii, care prevede că judecătorii sunt aleşi prin votul majorităţii membrilor fiecărei Camere.

Pereş a spus că a făcut aceste precizări pentru a nu se ajunge în situaţia în care s-a ajuns la Camera Deputaţilor.

În cadrul dezbaterilor, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a menţionat că ambii candidaţi îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a îndeplini această funcţie.

El a menţionat că ambii candidaţi au fost audiaţi de membrii comisiei, Greblă arătând că aceştia au dovedit prin argumente coerente că deţin o înaltă competenţă profesională.

În replică, senatorul PDL Iulian Urban, a criticat faptul că prin raportul comisiei se recomandă votarea unuia dintre candidaţi. El a susţinut că acestă comisiei trebuie să fie doar un filtru care să constate dacă cei doi candidaţi îndeplinesc condiţiile pşrevăzute de lege pentru a fi aleşi.

Urban a spus că, în consecinţă, membrii democrat-liberali din comisie s-au abţinut la vot în cadrul Comisiei juridice. "Rolul comisiei este doar unul de analiză şi nu de a alege un candidat", a menţionat Iulian Urban.

Raportul întocmit de Comisia juridică, la finele lunii mai, a dat aviz favorabil, cu 5 voturi "pentru" şi trei abţineri, candidatului propus de grupul PNL, Teodor Meleşcanu, în timp ce Antoanella Motoc, propusă de PDL, nu a obţinut nici un vot favorabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici