Antonescu: Am convenit cu Ponta punerea în acord a OUG privind CC cu decizia Curţii

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni, la începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere, că a convenit cu prim-ministrul ca în sesiunea extraordinară să fie pusă în acord OUG privind atribuţiile CC cu decizia Curţii.

717 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Am convenit cu Ponta punerea în acord a OUG privind CC cu decizia Curţii

Antonescu: Am convenit cu Ponta punerea în acord a OUG privind CC cu decizia Curţii (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Antonescu a precizat că al doilea subiect de interes ce trebuie discutat priveşte legislaţia în domeniul referendumului.

Crin Antonescu a declarat că, în perspectiva unei reuniuni extraordinare a Parlamentului, principalele subiecte de discuţii sunt legate de organizarea referendumului, dar şi de atribuţiile Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte judecarea hotărârilor Parlamentului.

"Practic, există două probleme care fac un interes deosebit şi pentru noi şi nu doar pentru noi, unul Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care a fost amendată de Curtea Constituţională, cea care privea scoaterea de sub jurisdicţia Curţii a hotărârilor celor două Camere. Am luat cu toţii act de observaţiile Curţii Constituţionale, am discutat cu prim-ministrul, mi-a comunicat disponibilitatea domniei sale de a pune în acord, în dezbatere parlamentară şi prin decizie parlamentară, textul Ordonanţei cu precizările şi cu punctele de vedere ale Curţii Constituţionale", a spus Antonescu.

În plus, el a precizat că în cazul referendumului este vorba despre două variante de lucru pentru rezolvarea situaţiei privind validitatea acestuia.

"De asemenea, în situaţia legată de legislaţia referendumului, unde avem o Ordonanţă de Urgenţă, unde avem un proiect de lege care a fost votat de Parlament, a trecut pe la Curtea Constituţională, se află la promulgare şi unde de asemenea există câteva lucruri care trebuie decise într-o formă sau alta în conformitate cu voinţa Parlamentului, cu hotărârile Curţii Constituţionale, cu toate celelalte standarde pe care le avem la dispoziţie", a mai spus Antonescu.

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis, în 9 iulie, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de 67 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al PDL şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. Decizia este definitivă şi general obligatorie, ea fiind publicată joi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a convocat Biroul Permanent al acestui for legislativ pentru stabilirea ordinii de zi a sesiunii extraordinare din această săptămână, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de Cameră.

"Am hotărât convocarea Biroului Permanent pentru mâine (marţi - n.r.), 17 iulie, la ora 13:00, astfel încât miercuri, la ora 10:00, să ne putem întruni în sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor, pentru a dezbate modificările aduse Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Avem Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 38/2012, avem şi o hotărâre a Curţii Constituţionale nr. 727/2012 referitoare la Legea privind modificarea art. 27 alin. (1) din Legea nr. 47/1992. Este de datoria noastră să punem în acord aceste acte printr-o lege clară şi cuprinzătoare", a precizat Valeriu Zgonea, conform sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici