Antonescu:Aţi promovat femeia obiect! ; Băsescu: Pentru mine orice femeie e mai importantă decât dvs

Candidaţii la prezidenţiale Traian Băsescu şi Crin Antonescu au avut, sâmbătă, o dispută pe subiectul femeilor promovate de şeful statului, Antonescu susţinând că Băsescu a promovat "femeia-obiect", preşedintele replicând că greşeşte în această abordare.

60 afișări
Imaginea articolului Antonescu:Aţi promovat femeia obiect! ; Băsescu: Pentru mine orice femeie e mai importantă decât dvs

Antonescu:Aţi promovat femeia obiect! ; Băsescu: Pentru mine orice femeie e mai importantă decât dvs (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Disputa candidaţilor a pornit de la o întrebare referitoare la ultima carte citită şi ultimul film vizionat.

Traian Băsescu a spus că ultima dată a citit o carte a lui Mircea Cărtărescu, spunând că a încercat să acopere "un gol" pe care l-a creat cândva în documentarea sa legată de "aproape clasic în viaţă". Rugat să spună despre ce carte este vorba, şeful statului a spus că aceasta este "Levantul".

"Ultimul film pe care l-am văzut cred că a fost un film documentar pe Discovery, zilele trecute. De la premiera lui «4-3-2» al lui Mungiu n-am mai ajuns în nicio sală de cinematograf", a continuat Băsescu, fiind completat de liderul liberal cu menţiunea că este vorba de filmul lui Crisitian Mungiu, şi nu de cartea Alinei Mungiu Pipidi "332".

La rândul său, Antonescu a spus că ultima carte pe care a citit-o este "Creşterea şi decăderea imperiului britanic".

"Cartea mea favorită rămâne «Maestrul şi margareta», a spus Antonescu, fiind întrerupt de Băsescu: "Ce apropiere de decădere!".

"Eu încă nu am crescut, domnule peşedinte, staţi, că nu de decăderea mea e vorba!", l-a asigurat Crin Antonescu pe şeful statului.

Antonescu a spus că filmul său preferat rămâne "Parfum de femeie", cu Al Pacino, fapt care a stârnit un schimb de replici dur legat de femei.

"Şi de ce vă supăraţi ori de câte ori auziţi de femei la Cotroceni atunci?", l-a întrebat Băsescu pe Antonescu.

Liderul PNL i-a reproşat şefului statului că în timpul mandatului său a promovat un model nepotrivit de femeie, precum "femeia-obiect".

"Daţi-mi voie să vă răspund. Pentru că, domnule Băsescu, în ţara asta sunt foarte multe femei. Noi suntem cam misogini, noi bărbaţii din politică. Suntem în continuare o societate destul de conservatoare şi modelele femine răzbat greu şi prin anumite mijloace, din păcate, doar. Modelele feminine şi discursul raportat la femeie în timpul mandatului dumneavoastră sunt nepotrivite. Aţi promovat femeia-obiect, femeia cu succes facil. Aţi vorbit despăre păsărică, despre o femeie, nu despre un bărbat. I-aţi smuls telefonul unei ziariste, nu unui ziarist. Aţi invitat pe masă o ziaristă, nu un ziarist", a apreciat Antonescu.

El a menţionat că aceasta înseamnă "o atitudine nepotrivită faţă de femei", explicând că nu s-a vorbit şi nu s-au trimis nişte mesaje şi nu s-a promovat modelul femeii pe care societatea creşte - "femeia care ţine casa, creşte copii".

"Aveaţi la îndemână un asemena model şi îl puteaţi promova mai mult. Este chiar doamna Băsescu", a spus liberalul, precizând că Băsescu putea promova şi "modelul femeii de succes care pe învăţătură face carieră, nu pe tupeu, care câştigă admiraţia prin lucruri care se simt".

"Aţi promovat prea puţin modelul ăsta şi din păcate femeile din România nu sunt doar păsărici, ţigănci împuţite şi nici femei cu succes uşor", a adăugat liderul PNL.

La rândul său, Traian Băsescu a ţinut să spună că Antonescu este misogin, dar el nu.

"Domnule Antonescu, cred că greşiţi în abordarea dumneavoastră, cel puţin în ceea ce mă priveşte. Şi decenţa ar trebui să vă spună că un bărbat care are trei femei în casă, le respectă, un bărbat căruia nu i s-a întâmplat niciun incident dramatic în care să-şi lase soţia singură şi să ajungă în situaţii dificile. Vreau să vă corectaţi imediat şi să vă cereţi scuze pentru ce aţi spus. Pentru mine, femeia, orice femiei, e mult mai importantă decât dumneavoastră. Dumneavoastră nu aveţi în societate valoarea unei femei, oricare dintre ele, până şi aceea căreia i-am cerut scuze că am jignit-o, exact pentru că vorbiţi aşa despre femei", a spus Băsescu.

La rândul său, Antonescu i-a spus lui Băsescu: "Nu vă tulburaţi, că n-am vrut să vă jignesc", menţionând că nu a jignit femeile aşa cum a spus Băsescu şi a întărit că a spus că a promovat un model care nu este cel mai sănătos în societatea românească.

"Dezinformaţi", a replicat Traian Băsescu, menţionând că nu ştie ce fel de model vede Antonescu.

Liberalul a precizat că se referă la modelul femeilor în politică promovat de Băsescu, iar şeful statului a subliniat că printre acestea se află Adriana Săftoiu şi Renate Weber, care acum sunt la PNL.

"Păi, Adriana Săftoiu e la dumneavoastră, doamna Renate Weber este membru la dumneavoastră. Sunt femei promovate de mine în politică. V-a atras atenţia şi altceva vă infurie, domnule Antonescu. Vă înfurie şi o femeie care în afară de a fi inteligentă, este şi frumoasă. Eu iubesc şi apreciez femeile frumoase", a spus Băsescu, precizând, la întrebarea lui Antonescu, că se referă la soţia sa.

În replică, Antonescu a spus că tocmai de aceaia i-a transmis preşedintelui că şi-a promovat prea puţin soţia, menţionând că Săftoiu şi Weber nu au fost promovate de acesta.

"Soţia mea o fost enorm promovată. Este prima doamnă a României!", a afirmat preşedintele. În replică, Antonescu a spus că "poate dumneaei mai merita un mandat", nu şi Traian Băsescu.

"Problema dumneavoastră e că o să luăm împreună, şi eu şi ea (încă un mandat - n.r.)", a mai spus Traian Băsescu, menţionând că el doreşte să se înţeleagă cu toţi românii.

Soţiile celor doi candidaţi au fost prezente în sala în care a avut loc dezbaterea publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici