Antonescu: Avem semne că se fac presiuni asupra Curţii Constituţionale, asupra preşedintelui acestei instituţii cel puţin

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, afirmă că sunt semne că se fac presiuni asupra preşedintelui CC, menţionând că doreşte să discute cu acesta şi cu procurorul general şi că nu este normal ca "un cetăţean care nu are nicio calitate oficială" să spună ce trebuie să facă CC şi alte instituţii.

1582 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Avem semne că se fac presiuni asupra Curţii Constituţionale, asupra preşedintelui acestei instituţii cel puţin

Antonescu: Avem semne că se fac presiuni asupra CC, asupra preşedintelui acestei instituţii cel puţin (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a menţionat, într-o emisiune la Antena 3, că articolul 80 din Constituţie prevede obligaţia preşedintelui de a veghea la bunul mers al instituţiilor publice şi de a modera între puterile statului, între instituţii, între stat şi societate. Antonescu a precizat că el este, la acest moment, preşedinte al ţării, chiar dacă interimar.

"Cred că, în baza acestui articol, o să fac tot ce pot pentru a putea aduce şi discuta şi cu preşedintele Curţii Constituţionale şi cu procurorul general, că ajungem la povestea Parchetului, să vedem care este realitatea, e de datoria noastră. Nu se poate ca un cetăţean care nu are nicio calitate oficială să iasă în fiecare seară în public să insulte, să ameninţe cu puşcăria, să spună ce trebuie să facă Evidenţa Populaţiei, ce trebuie să facă Ministerul de Interne, ce trebuie să facă Curtea Constituţională, pe cine trebuie să cheme Parchetul şi întâmplarea să facă să se întâmple aceste lucruri a doua zi. Deci aceasta este o chestiune de neacceptat", a spus Antonescu.

El a precizat că trebuie spus clar că există semne că se fac presiuni asupra preşedintelui CC.

"Avem semne că se fac presiuni asupra Curţii Constituţionale (...) asupra preşedintelui acestei instituţii cel puţin", a spus Antonescu, marţi seară, la Antena 3.

El a adăugat că îi chemă "cu drag" pe ambasadorul SUA şi pe toţi cei interesaţi de soarta referendumului şi de respectarea legii şi a statului de drept în România, inclusiv pe comisarul european Viviane Reding, să vadă că se exercită presiuni asupra preşedintelui CC.

Antonescu a spus că va încerca să aibă o discuţie cu preşedintele CC, Augustin Zegrean. "Preşedintele CC este într-o situaţie delicată (...) Nu vreau să se înţeleagă că fac eu presiuni asupra lui", a spus preşedintele interimar.

Preşedintele interimar a mai spus că a avut deja o discuţie cu premierul şi ministrul de Externe pentru ca Guvernul să se adreseze instituţiilor cărora li s-a adresat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

Potrivit lui Antonescu, Executivul trebuie să explice limpede Comisiei de la Veneţia că "Guvernul, preşedintele interimar, alte instituţii publice din România nu fac nicio presiune asupra Curţii, dar că există semne clare că cineva le face".

"Cred cu toată puterea în principiul justiţiei independente, dar când văd ce văd milioane de oameni – şi sunt acum, interimar, dar sunt preşedintele acestei ţări, deci am toate obligaţiile, ştiu că nu sunt ales nici nu-mi imaginez altceva, dar sunt acum în această funcţie, cum este chestorul Manoloiu la Evidenţa Populaţiei, sunt preşedinte interimar, am această răspundere – cum pot să las să nu discut măcar această chestiune în forul magistraţilor, în Consiliul Superior al Magistraturii această chestiune pe care o văd milioane de oameni, că azi Băsescu spune «Mâine ăla să fie arestat» şi mâine ăla este chemat şi pus sub urmărire penală. Cum pot să tac? Nu pot!", a spus Antonescu.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut, marţi, apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.

"Fac apel la autorităţile statului şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările la adresa unor judecători, sper că autorităţile române îi vor proteja pe judecătorii vizaţi şi familiile lor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor ameninţări în faţa justiţiei", afirmă Gianni Buquicchio, într-o declaraţie în care menţionează că luni a primit informaţii suplimentare din partea Curţii legate de continuarea presiunilor şi de ameninţări la adresa unor judecători.

"Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că, pentru a doua oară într-un interval scurt de timp, curtea constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-i proteja independenţa", afirmă Buquicchio, amintind că în 4 iulie a făcut o declaraţie în care îşi exprima îngrijorarea faţă de presiunile şi încercările de subminare a independenţei CC.

MAE a luat notă cu preocupare de elementele din declaraţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia privind CC, menţionând că Reprezentanţa României la Strasbourg a contactat de urgenţă secretariatul Comisiei pentru comunicarea exactă a informaţiilor ce au determinat declaraţia lui Gianni Buquicchio.

"MAE a luat notă cu preocupare de elementele cuprinse în declaraţia Preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012. MAE împărtăşeşte pe deplin poziţia exprimată de Preşedintele Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau ordinară, în scopul influenţării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă", se arată într-un comunicat al MAE remis, marţi seară, agenţiei MEDIAFAX.

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, împotriva ofiţerului de poliţie fiind declanşată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, 3 august, că şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, "a minţit" ori înainte, ori după referendum.

Băsescu a susţinut că decizia din 2 august a Curţii Constituţionale - prin care s-a amânat validarea sau invalidarea referendului din 29 iulie - a fost generată de un chestor. "Nu ştiu dacă e bine, domnul chestor. Aţi minţit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. (...) Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă-i bine, domnul chestor", a spus Traian Băsescu.

"Este clar că Ioan Rus a dat o dispoziţie pe data de 2, după ce pe 1, ca de altfel şi înainte de desfăşurarea referendumului, dăduse dispoziţie să dea cifra corectă. Pe data de 2, Ioan Rus a dat dispoziţia să blocheze decizia Curţii Constituţionale, şi atunci chestorul şef cu Evidenţa Populaţiei nu a făcut decât să se execute, numai că Ioan Rus şi chestorul trebuiau să ştie un lucru. Au văzut cazul Adrian Năstase, când cel care a dat dispoziţia şi a fost beneficiar, omul politic, a primit doar doi ani de închisoare, pe când funcţionarii care au executat fapta ilegală au primit 5, 6, 7 ani. Deci, eu cred că domnul chestor nu a învăţat nimic din cazul Năstase", a mai susţinut Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici