Antonescu către Geoană: Încercaţi să fiţi Mircea Geoană!; Geoană: Cred că puteţi să vă maturizaţi

Candidaţii la Preşedinţie Mircea Geoană şi Crin Antonescu au avut, miercuri seară, la Antena 3, un schimb de replici al căror ton a variat de la acuzaţii şi reproşuri la declaraţii despre respect reciproc şi despre posibilitatea unor colaborări politice viitoare.

31 afișări
Imaginea articolului Antonescu către Geoană: Încercaţi să fiţi Mircea Geoană!; Geoană: Cred că puteţi să vă maturizaţi

Antonescu către Geoană: Încercaţi să fiţi Mircea Geoană!; Geoană: Cred că puteţi să vă maturizaţi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Cei doi au fost invitaţi succesiv la emisiune, primul fiind Mircea Geoană, care a acceptat propunerea moderatorului de a schimba câteva cuvinte cu Crin Antonescu.

Antonescu l-a acuzat pe Geoană că este un om care nu-şi respectă cuvântul dat, referindu-se la încălcarea acordului dintre echipele de campanie ale principalilor cinci candidaţi pentru o confruntare televizată, la TVR, miercuri seara.

Liderul PNL a spus că, în cursul zilei de miercuri, se căzuse de acord asupra unui format de dezbatere între cinci candidaţi, aşa cum dorise PSD, dar Viorel Hrebenciuc a revenit asupra acordului, solicitând ca dezbaterea să aibă loc în şapte, ceea ce nu s-a putut accepta, din principiu. Liderul liberal a spus şi că Alexandru Sassu a anunţat formula de dezbatere în şapte, la TVR, la "ordinul lui Hrebenciuc".

"Domnul Sassu a stabilit dezbaterea în şapte, părerea mea, la ordinul lui Hrebenciuc", a spus Antonescu, Geoană replicând că respinge ideea "ordinului" dat de reprezentantul PSD.

"Aşa cum nu aţi avut curaj să veniţi la Cluj (sâmbătă, la dezbaterea cu Băsescu şi Antonescu, nr.), nu aţi avut curaj să veniţi azi (miercuri, nr.r) la TVR", a spus Antonescu. Geoană a respins acuzaţiile şi a menţionat că românii sunt interesaţi de alte teme şi nu de elemente din bucătăria unor negocieri pentru dezbateri.

"M-aţi sunat şi mi-aţi spus că nu se poate fără Vadim? Apoi a ieşit Sassu şi a spus că nu se poate fără Vadim? Hai să fim serioşi!", i-a replicat Antonescu lui Geoană, iritat.

De asemenea, Antonescu i-a reproşat lui Geoană faptul că PSD a susţinut, în 2008, acordarea de sporuri salariale profesorilor, în ciuda avertismentelor Guvernului condus de Tăriceanu potrivit cărora nu există resurse pentru financiare pentru un astfel de demers. Geoană a spus că guvernările PSD au fost foarte eficiente, că profesorii trebuie recompensaţi şi a vorbit, în acest context, despre valorile social-democraţiei.

Antonescu a menţionat, apoi, vizita lui Geoană la Moscova, exprimând îndoieli că aceasta ar fi fost în sprijinul României.

Pe de altă parte, Geoană a declarat că nu vrea să răspundă tăios atacurilor lui Crin Antonescu pentru că îl respectă pe preşedintele liberal şi pentru că se gândeşte la faptul că, în viitor, PSD poate colabora cu PNL.

"Dacă dumneavostră, domnul Hrebenciuc, domnul Vanghelie, ca şi ai mei, că sunt destui şi-n partidul meu, consideră că scăpăm de Băsescu şi ne vedem de treabă înainte, într-un mod care l-a generat pe Băsescu, că n-a apărut ca nufărul din valuri, să ştiţi că nu aveţi în mine un partener, indiferent cine intră în turul doi", a spus Antonescu.

"Dacă credeţi că putem fi parteneri vânzând împreună, sau numai dumneavoastră, gogoşi românilor, dacă dumneavostră credeţi că putem face în continuare politică cu şantaje, cu dosărele, cu bani de care nu ştim de unde sunt - ai partidelor care sunt direct sau indirect din bugetul public. Dacă în sensul acesta putem să convenim, indiferent din ce postură că se poate merge mai departe, dacă nu, nu se merge. Şi în orice caz gogoşi pentru profesori, pentru pensionari, pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia prin vizite nu doar private, ci chiar secrete, eu nu gust", a afirmat Crin Antonescu.

În replică, Geoană a spus că vizita secretă în Rusia a făcut-o cu SPP-ul după el, dar adăugat că îi dă dreptate lui Antonescu.

"Sunt absolut de acord cu ceea a spus domnul Antonescu. Ştiţi bine, dincolo de campanie, că sunt un om care crede cu tărie în virtuţile democraţiei autentice de tip occidental, că nu am intrat în politică decât târziu şi cu dorinţa de a face bine, şi cred că ţara asta poate să meargă mai departe cu oameni de o altă factură, din altă generaţie care să schimbe ceva în mod autentic. Dincolo de această campanie, vreau să vă asigur de tot sprijinul pe meu pentru un proces de modernizare accelerată a României", a spus Geoană, menţionând că toate partidele politice au fost prinse în "ciorba nenorocită şi băltirea acestei ţări".

"Aveţi în mine un partener de drum lung pe un astfel de proces", a apreciat Geoană, Antonescu spunându-i, la rândul său: "Cred cu tărie că oamenii pot deveni mai buni şi din punctul meu de vedere nu sunteţi irecuperabil, dar e o distanţă".

Liderul PSD i-a replicat lui Antonescu că şi el se poate maturiza.

"Cred că şi dumneavoastră puteţi să vă maturizaţi indiferent de vârstă, pentru că fiecare are de învăţat în viaţă", a afirmat liderul social-democrat, iar Antonescu i-a replicat: "Ceea ce consideraţi dumneavoastră imaturitate sper să mă însoţească până la moarte".

La rândul său, Geoană a precizat că "o anumită naivitate este bună, dar este un lucru pe care îl depăşim prin experienţă".

Replicile lui Mircea Geoană l-au determinat pe Antonescu să-i reproşeze candidatului PSD că e învăţat de staff să fie ca Obama, cerându-i să redevină Mircea Geoană.

"Domnule Geoană, eu ştiu că vă învaţă nişte oameni să fiţi Barack Obama", a afirmat Antonescu, iar în replică, Geoană a spus că nu e adevărat, menţionând: "Aşa am învăţat de la părinţii mei".

"Încercaţi să fiţi Mircea Geoană, nu e greu!", a punctat Crin Antonescu, iar replica lui Geoană nu a întârziat: "Întotdeauna sunt Mircea Geoană, chiar dacă unii încearcă să spună că este altcineva în spate, totdeauna am fost omul care sunt, crezul pe care îl am şi familia care m-a educat şi care sunt şi acuma, unii sunt în viaţă, alţii nu mai sunt". Geoană a adăugat că Antonescu are "instincte corecte" cu privire la ceea ce trebuie schimbat în România, dar că până la punerea în practică mai este de lucru.

La finalul emisiunii, Antonescu a declarat că îl aşteaptă le Geoană şi joi seară la dezbaterea de la Antena 3.

"Vă aştept totuşi mâine, poate vine şi domnul Băsescu", a spus Antonescu, provocând din partea lui Mircea Geoană replica de final: "Fie ca cel mai bun să învingă şi fie ca Băsescu să nu mai fie preşedinte pe 6 decembrie!".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici