Antonescu: Cum primesc documentaţia despre legea referendumului, mă pronunţ dacă promug sau nu

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că imediat ce va primi "documentaţia" pe marginea legii care reglementează desfăşurarea referendumului de demitere a preşedintelui se va pronunţa, în sensul de a decide dacă promulgă legea sau o retrimite Parlamentului.

491 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Cum primesc documentaţia despre legea referendumului, mă pronunţ dacă promug sau nu

Antonescu: Cum primesc documentaţia despre legea referendumului, mă pronunţ dacă promug sau nu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

El a adăugat că, din punctul său de vedere, ca cetăţean, conţinutul Ordonanţei de Urgenţă care prevede că referendumul de demitere a preşedintelui se face cu votul majorităţii celor care votează este corect.

Întrebat dacă consideră că rezultatul referendumului ar trebui validat dacă la urne nu se vor prezenta jumătate plus unu din cei aflaţi pe listele de alegături, Crin Antonescu a declarat că, din punctul său de vedere, de cetăţean, conţinutul şi formula Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului Ponta, şi anume că rezultatul acestui referendum este dat de votul majorităţii celor care se prezintă, este unul "corect".

"Mie mi se pare că este corect şi, de altfel, ştim, nu mi se pare, că este şi unul constituţional. Ştim asta dintr-o decizie a Curţii Constituţionale, pe o formulă similară, cuvânt cu cuvânt, decizia CC din 2007, care este în vigoare până astăzi", a spus preşedintele interimar.

El a adăugat că, dincolo de acest punct de vedere personal, promulgarea sau retrimiterea la Parlament a proiectului de lege privind desfăşurarea referendumului, avizat de Curte, este o chestiune asupra căreia, după toată consultarea pe documentaţie, se va pronunţa, foarte repede.

"Cert este că în acest moment suntem în situaţia în care o lege stă la promulgare, şi ea este constituţională, o ordonanţă este în vigoare, şi face efecte, având şi ea un conţinut constituţional, declarat în 2007. Lucrurile acestea nu sunt contradictorii, nu se contrazic. Şi o variantă şi alta sunt constituţionale", a spus Antonescu.

El a arătat că, în ceea ce priveşte acest episod de marţi din activitatea Curţii Constituionale şi lupta mediatică şi propagandistică dată în jurul acestor decizii, consideră că nu s-a înţeles şi nu s-a comunicat foarte clar despre ce este vorba.

Potrivit preşedintelui interimar, există de pe o parte o OUG care se referă la referendum, dar ceea ce Curtea Constituţională a discutat şi asupra căruia s-a pronunţat nu este acea Ordonanţă, ci un proiect legislativ votat în cele două Camere şi suspus avizului de constituţionalitate, atacat de un grup politic şi ajuns la Curte pe traseul normal.

"Curtea Constituţională a spus azi că acel proiect votat în Parlament este constituţional. Ceea ce nu înseamnă că, în conţinutul ei, Ordonanţa de Urgenţă nu este constituţională sau că alte formule de lege a referendumului nu ar putea fi sau nu sunt constituţionale", a spus Antonescu.

El a arătat că, în opinia sa, s-a făcut confuzia între caracterul confirmat constituţional al acestui proiect şi ideea că a dispus CC aşa, şi numai aşa este constituţional.

Antonescu a mai anunţat că, imediat după avizul CC, legea vine la promulgare. "Imediat ce voi avea întreaga documentaţie şi sper ca lucrul acesta să se întâmple chiar mâine (miercuri, nr), mă voi pronunţa în această chestiune", a spus Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici