Antonescu, discuţii cu Nick Clegg despre românii din Marea Britanie: "Nu sunt infractori şi cerşetori"

Preşedintele Senatului român, Crin Antonescu, şi-a exprimat îngrijorarea, joi, în faţa vicepremierului britanic Nick Clegg cu privire la intensificarea sentimentului negativ faţă de românii care locuiesc în Marea Britanie, înaintea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii.

577 afișări
Imaginea articolului Antonescu, discuţii cu Nick Clegg despre românii din Marea Britanie: "Nu sunt infractori şi cerşetori"

Crin Antonescu (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

"Majoritatea celor 100.000 de români care locuiesc în Marea Britanie au venit aici ca să muncească", a spus Antonescu, citat de The Guardian în ediţia electronică.

"Optzeci la sută dintre ei, procentul cel mai mare dintre toate naţionalităţile, lucrează cu normă întreagă. Majoritatea au sub 35 de ani. Aproximativ 40 la sută au studii universitare. Sunt peste 4.000 de medici şi asistente care lucrează în NHS (sistemul public de sănătate, n.red.)", a declarat Antonescu.

"Nu sunt infractorii şi cerşetorii caricaturizaţi de domnul (Nick) Farage şi ai lui. Ei îşi plătesc datoriile şi contribuie în bună parte la economia Marii Britanii", a declarat Antonescu.

El a afirmat, de asemenea, că recunoaşte că întotdeauna au fost politicieni populişti, gata să profite de temerile populaţiei pentru câştiguri electorale, dar s-a declarat întristat să afle că aşa ceva încă se întâmplă în Marea Britanie.

"În 2007 când România a aderat la UE am acceptat fără entuziasm amânarea aplicării celei de-a patra libertăţi fundamentale a UE - dreptul de a trăi, munci şi învăţa oriunde în Marea Britanie - până în 2014", a scris el pentru politics.co.uk.

"Acum suntem frustraţi şi ofensaţi că unii sugerează că aceste restricţii ar trebui menţinute pentru stoparea unui tsunami imaginar de infractori needucaţi şi nespălaţi", a continuat el.

Antonescu a citat datele care arată că 62 la sută dintre românii din Marea Britanie nu au pe nimeni în întreţinere, 32 la sută au doar un copil, iar în 2012 au fost doar 300 de cereri de ajutoare pentru copii. Statisticile Poliţiei Metropolitane arată o scădere cu 50 la sută a arestărilor în rândul românilor la Londra, de la 3.400 în primele trei luni ale lui 2012, la 1.700 în primele luni ale anului în curs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici