Antonescu, în vizită în Spania între 30 octombrie - 2 noiembrie. Biroul Permanent al Senatului a aprobat 2 deplasări externe din 4

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, va face o vizită în Spania în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie, aceasta fiind una dintre cele două deplasări externe aprobate la şedinţa de luni a Biroului Permanent al acestei Camere, din cele patru aflate în discuţie.

124 afișări
Imaginea articolului Antonescu, în vizită în Spania între 30 octombrie - 2 noiembrie. Biroul Permanent al Senatului a aprobat 2 deplasări externe din 4

Crin Antonescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Potrivit stenogramei şedinţei Biroului Permanent din ziua de 22 octombrie, legat de relaţiile parlamentare externe a fost discutat şi un memorandum intern privind realizarea unei vizite oficiale în Spania a preşedintelui Senatului, în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie.

"Am un memorandum pe ordinea de zi suplimentară. Am o invitaţie de la preşedintele Senatului Spaniei, domnul Pio Garcia-Escudero Marquez, pentru o vizită a preşedintelui Senatului în Regatul Spaniei în 30 octombrie - 2 noiembrie 2012. Dacă sunteţi de acord? Acesta este cel mai bun mod de a fi în campania electorală, cultivarea unor fruntaşi populari aduce beneficii întregii ţări", a spus Crin Antonescu, potrivit stenogramei.

Vicepreşedintele Petru Filip a arătat că secretarul general al Senatului ar trebui să facă totuşi o prezentare a situaţiei financiare.

"Cred că domnul secretar general ar trebui să ne prezinte, totuşi, situaţia financiară, cum stăm cu deplasările, că vor fi foarte multe comentarii şi discuţii şi cred că trebuie să o ştim", a spus el.

Ion Vărgău, secretarul general al Senatului, a menţionat că sunt înregistrate la secretariat patru deplasări.

"În banii pe care-i avem s-ar încadra deplasarea domnului Raymond Luca în Statele Unite şi deplasarea în Spania. Avem o deplasare în Elveţia la un forum economic, de 19.200 de lei, care e prea mare şi una în Cehia de 9.200. Deci, avem patru
deplasări. Din patru putem face două", a precizat acesta.

"Cred că deplasarea domnului senator Raymond Luca este prioritate, este colegiul lui, practic şi pleacă în colegiu. Am avut
această practică pe tot parcursul legislaturii cu toţi colegii", a spus Crin Antonescu.

Senatorul Dan-Radu Ruşanu a propus ca deplasarea pentru forumul economic să fie lăsată după alegeri, lucru cu care a fost de acord şi Radu Berceanu.

În final, în Biroul Permament au fost aprobate deplasarea externă a preşedintelui Senatului şi cea a senatorului de Diaspora Raymond Luca.

La începutul lunii octombrie, vicepreşedintele Senatului Petru Filip declara că la acel moment bugetul instituţiei nu mai dispunea de sume pentru efectuarea de deplasări externe ale parlamentarilor, fiind afectată astfel reprezentarea externă. "Există un blocaj din cauza finanţărilor, există Ordonanţa 26 care reduce cheltuielile inclusiv cu deplasările. Din punctul meu de vedere, ridică o problemă de reprezentare a instituţiei Parlamentului - vorbim de Senat, dar probabil şi la Cameră situaţia este similară - la misiunile unde este vorba de reprezentare. De exemplu, urmează în luna octombrie şi începutul lunii noiembrie la actuala preşedinţie a Ciprului la nivelul UE", spunea Filip, menţionând că nu se poate explica altor state faptul că în România "s-au terminat fondurile" aferente reprezentării parlamentare.

"În acest moment este blocat şi transferul de la un capitol la altul în cadrul actualului buget, deci nu ar fi vorba de cheltuieli suplimentare pentru a participa la aceste misiuni, ci ar fi vorba numai de eliberarea acestei constrângeri care în acest moment face ca transferul de la un capitol la altul bugetar să fie blocat", a mai spus Filip. El preciza că Ordonanţa 26 se afla în atenţia Camerei Deputaţilor, existând un amendament de modificare a acestui act normativ, astfel încât să fie asigurate fondurile necesare deplasărilor externe.

Conform proiectului celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, Guvernul va tăia din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că în şedinţa Biroului Permanent al Senatului s-a discutat despre reducerea cheltuielilor de personal în bugetul acestui for legislativ, arătând că oricum Senatul este într-o situaţie complicată şi că "se face tot ce se poate face".

"Am discutat la şedinţa Biroului Permanent al Senatului. Sunt nişte reduceri care privesc, în general, cheltuieli de personal, că din altă parte nu mai aveau de unde să reducă. Senatul a avut oricum o reducere de 30% în condiţiile astea", a precizat Antonescu, întrebat despre rectificarea negativă a bugetului Senatului.

Întrebat dacă Senatul se va descurca cu acest buget, Antonescu a adăugat: "Senatul este oricum într-o situaţie complicată. De pildă, de câteva săptămâni bune nu s-au mai făcut practic deplasări externe pentru că fondul s-a epuizat. Vom face tot ce putem face".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici