Antonescu: Ministrul Baba se face unealta UDMR în a exercita presiuni asupra UMF Târgu Mureş

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, se face "unealta" UDMR în a exercita "presiune şi şantaj" asupra Senatului UMF Târgu Mureş, în loc să apere autonomia universitară, el exprimându-şi speranţa ca premierul să nu asume o decizie în acest caz.

252 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Ministrul Baba se face unealta UDMR în a exercita presiuni asupra UMF Târgu Mureş

Crin Antonescu - (Imagine: Bogdan Stamatin / Mediafax Foto)

"Exprim speranţa că premierul nu va asuma o decizie, o Hotărâre de Guvern care să fie expresia imixtiunii inacceptabile a intereselor electorale ale unei formaţiuni politice în destinele unei instituţii de învăţământ superior. Se cunoaşte poziţia UDMR, am constatat poziţia ehivocă - nu e prima dată - a PDL, am constat şi că, în fond, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, care ar trebui să fie primul apărător al autonomiei şi al unei instituţii foarte importante, practic se face unealta UDMR în a exercita presiuni, şantaj asupra Senatului Universităţii", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a precizat că poziţia USL este de sprijinire totală a conducerii Senatului UMF Târgu Mureş şi de respingereea totală a oricărei tentative de încălcare a autonomiei universitare.

"Credem că e o responsabilitate foarte mare, ar fi o decizie de foarte mare gravitate ca prin HG aceste lucruri să fie schimbate fără a se ţine cont de opţiunea conducerii Universităţii, a studenţilor, de toate acele instituţii ale societăţii civile care s-au pronunţat. Cred că prima obligaţie a oricărui Guvern, a oricărui premier, e aceea de a apăra instituţiile, Constituţia, pentru că autonomia universitară e prevăzută expres în Constituţie, nu doar în legile Educaţiei", a spus Antonescu.

El a precizat că UMF din Târgu Mureş a funcţionat de la înfiinţare în regim bilingv, multicultural, şi nu s-a pus problema că minoritarii maghiari nu s-ar fi bucurat de dreptul firesc de a învăţa în limba lor maternă.

"Chestiunea care se pune acum e că şi în România trebuie respectate prevederi care există inclusiv la nivelul UE. E obligaţia Guvernului de a apăra interesul public, dreptul fiecărui cetăţean de a putea beneficia de asistenţă medicală în limba oficială a acestui stat", a mai spus Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici