Antonescu: Ministrul Justiţiei poate propune noul procuror general, nu voi obstrucţiona numirea

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, sâmbătă, că ministrul Justiţiei poate face o propunere pentru noul procuror general, având în vedere că "scadenţa" vine la mijlocul lunii septembrie, el arătând că nu va obstrucţiona această numire.

647 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Ministrul Justiţiei poate propune noul procuror general, nu voi obstrucţiona numirea

Antonescu: Ministrul Justiţiei poate propune noul procuror general, nu voi obstrucţiona numirea (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

"În ce-l priveşte pe procurorul general, şi pe şeful DNA despre care s-a făcut vorbire expresis verbis în comunicate internaţionale, încă o dată aş vrea să precizez(...): procurorul general e numit la propunerea ministrului Justiţiei cu acordul cu eveluarea CSM şi apoi, la capătul acestui circuit, numit sau nu de către preşedinte. Deci nu preşedintele iniţiază un asemenea proces, nu preşedintele găseşte persoane, ca să spun aşa, preşedintele are ultimul cuvânt, doar aşa, cum are şi la promulgarea legilor, aici putând să respingă propunerea respectivă", a spus Antonescu, la Antena3.

Preşedintele interimar a spus că ministrul Justiţiei poate să se orienteze asupra unei personalităţi din lumea Justiţiei pe care să o propună ca procuror general, având în vedere că "scadenţa" este în luna septembrie şi să facă această propunere, el dând asigurări că nu va obstrucţiona această numire.

"Eu cred că, atunci când vin scadenţele - cum la DNA a venit, stăm din amânare în amânare, amânâre legală - şi cum va veni undeva spre mijlocul lunii septembrie şi la Parchetul General, eu cred că ministrul Justiţiei poate foarte bine să se orienteze asupra unei personalităţi din lumea Justiţiei - că e vorba de un procuror, dar nu e neapărat nevoie, poate să fie un judecător, poate să fie un magistrat cu o carieră solidă în spate care să fie, ca să spun aşa, de notorietate independent, fără vreo legătură clară cunoscută cu vreun partid politic - şi să-l propună mai departe", a mai spus Antonescu.

Întrebat dacă ar fi dispus să analizeze propunerea minsitrului Justiţiei şi "să-i dea drumul", dacă acesat iniţiază procedura acum, Antonescu a răspuns: "Categoric da. Sigur că da. Eu am spus că nu schimb eu pe cineva. Dacă acest proces porneşte de la ministerul Justiţiei, evident că nu-l voi obstrucţiona eu".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici