Antonescu s-a întâlnit cu directorii SRI şi SIE: Mi-au garantat funcţionarea normală în interimat

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că a avut o discuţie la Cotroceni cu directorii SRI şi SIE, despre raporturile acestor instituţii cu preşedintele interimar, aceştia garantându-i funcţionarea normală în această perioadă.

430 afișări
Imaginea articolului Antonescu s-a întâlnit cu directorii SRI şi SIE: Mi-au garantat funcţionarea normală în interimat

Antonescu s-a întâlnit cu directorii SRI şi SIE: Mi-au garantat funcţionarea normală în interimat (Imagine: Thomas Campean/Mediafax foto)

Potrivit lui Antonescu, în cadrul acestui mandat interimar la Cotroceni garantează respectarea Constituţiei de către toate instituţiile din stat, buna funcţionare a tuturor instituţiilor şi îndeplinirea şi respectarea tuturor acordurilor internaţionale.

"Suntem într-un moment pe care unii îl consideră excepţional. Ceea ce vreau să spun este că România este un stat democratic, de drept, ale cărui prevederi constituţionale funcţionează nomal. Preşedintele a fost suspendat, într-un cadru perfect constituţional, cum confirmă şi CC, suspendarea este prevăzută în Constituţie, şi suntem în faţa unui referendum, la fel de constituţional. Situaţia României nu este una de criză, excepţională, ci una normală", a declarat Antonescu în prima conferinţă de presă organizată de la preluarea interimatului în fruntea statului.

Crin Antonescu a anunţat că a avut o discuţie, marţi, cu directorii serviciilor speciale, SRI şi SIE, despre lucruri elementare care ţin de buna funcţionare şi de raporturile cu preşedintele interimar, în această perioadă.

"Le-am cerut să funcţioneze normal, în conformitate cu legea şi obligaţiile pe care le au, fără niciun fel de imixtiune, de ingerinţe cu disputa politică şi electorală. M-au asigurat că instituţiile vor funcţiona absolut normal", a mai precizat Antonescu.

Preşedintele interimar a vorbit şi despre întâlnirea cu premierul Victor Ponta, pentru că, în calitatea acestuia de şef al Guvernului, are prima responsabilitate în organizare acestui referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

"M-am asigurat că se iau măsuri ca refendumul să se desfăşoare în condiţii optime", a arătat Antonescu, adăugând că alte elemente de discuţie s-au referit la agenda premierului, educaţie, economie.

"Premierul m-a asigurat că prioritatea, în perioada următoare, ţine de gestiunea economică a ţării şi că măsurile pe care le va lua şi de care răspunde sunt bine pregătite", a mai declarat preşedintele interimar.

Despre întâlnirea cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Antonescu a precizat că s-a făcut o trecere în revistă a condiţiilor economice şi financiare şi a raporturilor dintre ce se întâmplă economic şi politic în România şi datele cele mai importante de natură financiară.

"Şi domnia sa este de acord că realitatea şi mesajul pe care noi toţi trebuie să îl transmitem în străinătate este că România este o ţară normală, care îşi respectă toate acordurile, inclusiv cele cu FMI, Banca Mondială şi că această idee subliniată de factorii de decizie este de natură să asigure parcurgerea acestei perioade ceva mai grea din punct de vedere politic, cu succes", a menţionat Antonescu.

Preşedintele interimar a reafirmat perocuparea sa, a premierului şi a ministrului de Justiţie cu privire la independenţa justiţiei, a tuturor acestor organisme în raport cu factorul politic. "Nimeni dintre noi nu a avut şi nu are intenţia de a afecta în cel mai mic mod funcţionarea acestor intituţii şi independeţa lor", a spus Antonescu.

Preşedintele interimar Crin Antonescu se bucură, conform Constituţiei, de majoritatea prerogativelor prezidenţiale.

Constituţia stabileşte expres atribuţiile pe care nu le poate exercita un preşedinte interimar. Astfel, acesta nu poate adresa mesaje Parlamentului, nu poate dizolva Parlamentul şi nu poate organiza referendum.

Preşedintele interimar se bucură însă de toate celelalte prerogative conferite de legea fundamentală şefului statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici