Ce ar putea să ia locul terorismului ca ameninţare pentru securitatea Europei? Dr. Ştefan Popescu, analist de politică externă, la ”InSecuritate”: ,,Avem 27 de ani de hemoragie demografică. Vom avea în 2050 două miliarde şi jumătate de africani şi resursele de apă...”

  • Ştefan Popescu: ,,România traversează o dramă demografică. O ţară care anul trecut a pierdut 150.000 de locuitori, cei mai mulţi au plecat din ţară.”
  • Ştefan Popescu: ,,Avem 3.700.000 deficitul de copii la actuala dimensiune demografică a României.”
  • Ştefan Popescu: ,,Populaţia Egiptului creşte cu un milion de locuitori pe an. Este o presiune extraordinară.”
  • Ştefan Popescu: ,,China a căutat să delegitimeze Occidentul, pentru că s-a mişcat foarte repede şi avea capacităţi de producţie a măştilor sanitare, a dezinfectanţilor.”
1757 afișări
Imaginea articolului Ce ar putea să ia locul terorismului ca ameninţare pentru securitatea Europei? Dr. Ştefan Popescu, analist de politică externă, la ”InSecuritate”: ,,Avem 27 de ani de hemoragie demografică. Vom avea în 2050 două miliarde şi jumătate de africani şi resursele de apă...”

Ce ar putea să ia locul terorismului ca ameninţare pentru securitatea Europei? Dr. Ştefan Popescu, analist de politică externă, la ”InSecuritate”: ,,Avem 27 de ani de hemoragie demografică. Vom avea în 2050 două miliarde şi jumătate de africani şi resursele de apă...”

Invitat în emisiunea InSecuritate, dr. Ştefan Popescu, doctor în istoria relaţiilor internaţionale contemporane şi analist de politică externă, vorbeşte despre insecuritatea democraţiei, aflată între decădere şi renaştere în politică, dar şi despre insecuritatea socială, cu accentul pe sănătate şi demografie.   

Ce altceva ar putea să ia locul terorismului ca ameninţare pentru securitatea Europei şi ce ne aşteaptă la orizont?

Ştefan Popescu: ,,Jumătate de milion de copii, cu vârste  între 7 şi 18 ani, au abandonat orice formă de educaţie”

Invitatul lui Bogdan Nicolae susţine că România trece prin ceea ce numeşte ,,hemoragie demografică”, explicând că după terorism, demografia Africii - într-o Europă care pierde din ce în ce mai mult teren demografic – va reprezenta marele pericol în 2050.

  ,,Avem 27 de ani de hemoragie demografică. Şi mai ales pentru că avem 3.700.000 deficitul de copii. România va trebui să ia o decizie pentru că există o legătură directă între ratele de creştere economică şi sănătatea demografică, dar mai ales menţinerea unei forţe de muncă active constante. Or, noi, din păcate, avem 27 de ani de hemoragie demografică. Şi, mai ales, pentru că avem 3.700.000 deficitul de copii la actuala dimensiune demografică a României. Dar nu numai asta. Pentru că jumătate de milion de copii, cu vârste între 7 şi 18 ani, au abandonat orice formă de educaţie”, susţine Ştefan Popescu.

Ştefan Popescu: ,,Importăm 75% din produsele agroalimentare, ceea ce este o problemă de siguranţă naţională”

,,(...) Or, populaţia României, dacă vă uitaţi pe datele Institutului Naţional de Statistică sau studiile excelentului Centru de Demografie al Academiei Române, condus de profesorul Vasile Gheţău, România traversează o dramă demografică. O ţară care anul trecut a pierdut 150.000 de locuitori, cei mai mulţi au plecat din ţară. (...) Dacă ne uităm pe structura de vârste a emigraţiei româneşti, 90% au vârste între 18 şi 45 de ani. Sociologii ne arată că o populaţie îmbătrânită este mai puţin orientată spre nou, mai puţin capabilă să asimileze noul. Şi, în primul rând, demografia are un impact asupra dimensiunii pieţei. ”

Ştefan Popescu: ,,Vin peste noi, absolut! Asta va absorbi multe energii Europei”

,,Gândiţi-vă că, într-o Europă care este într-un declin demografic, vom avea în 2050 două miliarde şi jumătate de africani şi resursele de apă. Populaţia Egiptului creşte cu un milion de locuitori pe an. Este o presiune extraordinară pentru că 90% din această populaţie care a depăşit 100 de milioane de locuitori se află concentrată pe Delta Nilului şi pe Valea Nilului. Deci, resursele de apă şi migranţii climatici, pentru că această mare masă este un spaţiu de proximitate evident în zona Mediterană, un spaţiu migratoriu-integrat.

Bogdan Nicolae: Vin ei peste noi?

Ştefan Popescu: Vin peste noi, absolut! Asta va absorbi multe energii Europei. (...) Şi am văzut foarte bine cum, numai un milion de migranţi sirieni, afgani care au pătruns în 2015 în Europa, cum a fost zguduită comunitatea europeană.”

Încotro se va îndrepta politic, militar, economic, financiar UE după Angela Merkel?

Câtă Americă mai este în Europa sau, din contră, câtă Europă mai este în politica Externă a Americii? Doctor în istoria relaţiilor internaţionale contemporane şi fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al României, Ştefan Popescu analizează cum se aruncă zarurile puterii planetare între cei mai importanţi actori politici ai lumii.

Într-o lume într-o continuă mişcare şi transformare, analistul de politică externă comentează care sunt interesele care apropie, dar şi care despart cuplul franco-german. O lume în care China pare să-şi fi trasat ca obiectiv ,,să devină puterea numărul unu în sistemul internaţional”, în vreme ce Rusia rămâne ,,singura care are cheile unei prezenţe în Afganistan, din diverse zone”, conchide invitatul lui Bogdan Nicolae.

Ştefan Popescu: ,,Din păcate, europenii acţionează disparat, chiar în cadrul cuplului franco-german.”

,,În ciuda unei cooperări dense şi a unei armonizări certe, dar şi Germania priveşte spre Estul Europei, este mai puţin interesată de Africa. Franţa, prin tradiţiile ei, priveşte spre Africa-francofonă. Economic, Franţa priveşte spre Magreb, pentru că Marocul devine Europa de Est a Franţei”, explică Ştefan Popescu.

Ştefan Popescu: „China a căutat să delegitimeze Occidentul şi a dus o diplomaţie sanitară foarte agresivă.”

,,Înainte ca virusul să-şi facă apariţia pe sol european, primul aspect pe care l-am văzut a fost închiderea unităţilor de producţie în Europa, dependente de inputurile din China. Dependenţa în materie de substanţe utile pentru producerea medicamentelor, pentru producerea vaccinurilor, echipamentelor medicale, a echipamentelor de protecţie şi apoi diplomaţia sanitară pentru că, China, deşi la originea acestei pandemii a căutat să instrumenteze şi să afecteze mai ales Europa, pe terenul cel mai important unde Europa îşi exercită influenţa: Africa şi Orientul Mijlociu şi Apropiat. Tocmai acele ţări.

China a căutat să delegitimeze Occidentul pentru că s-a mişcat foarte repede şi avea capacităţi de producţie a măştilor sanitare, a dezinfectanţilor. Europei i-a luat ceva mai mult timp şi China s-a mişcat mult mai repede, a comunicat intens şi a dus o diplomaţie sanitară foarte agresivă, inclusiv pe sol european.”

Ştefan Popescu: ,,China va trebui să devină puterea numărul unu în sistemul internaţional.”

,,În primul rând, Europa nu mai este prioritatea strategică numărul unu a Americii. Dacă ne uităm numai la numărul de militari, sunt 400.000 de mii de militari americani în Indo-Pacific, iar în Europa – cu Africa împreună – (n.r. sunt) 73.000. Deci, este clar o ierarhizare. Se vede, prioritatea numărul unu este China, deoarece China este puterea care contestă. S-a şi spus 2049, şi-a fixat obiectiv – 100 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze – China va trebui să devină puterea numărul unu în sistemul internaţional. Şi atunci, într-adevăr, presiunea este pe zona indo-pacific. Asta nu înseamnă că Statele Unite se vor retrage din Europa, dar este clar şi am văzut o  deschidere a Administraţiei Biden către autonomia strategică (n.r. a Europei)”, explică invitatul lui Bogdan Nicolae.

Ştefan Popescu: ,,Rusia este singura care are cheile unei prezenţe în Afganistan, din diverse zone.”

,,(n.r. Situaţia din Afganistan) ... a rămas neterminată pentru că este prima regiune strategică din care Occidentul lipseşte cu desăvârşire. Este înconjurată de Federaţia Rusă, China, pe de o parte – dar China care are doi aliaţi importanţi – Pakistanul şi Iranul cu care a semnat un acord de parteneriat strategic anul acesta pe 27 martie. Eu sunt ferm convins că vom avea ceea ce va deschide Chinei porţile sau cel puţin un cap de pod consistent într-o altă regiune strategică: Orientul Mijlociu pentru că Iranul merge tot mai mult în orbita Chinei. (...)

Dar, faptul că va traversa cu infrastructuri Afganistanul, China are toate şansele să ajungă principalul creditor al talibanilor, pentru că au nevoie de bani talibanii şi sunt foarte pragmatici. Vedem foarte bine că doresc menţinerea legăturilor diplomatice, asta creează într-adevăr o vulnerabilitate foarte mare. Şi faptul că, iarăşi, Rusia este singura care are cheile unei prezenţe în Afganistan, din diverse zone”, conchide Ştefan Popescu, analist de politică externă, invitat în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici