Atanasiu: PNL îi cere lui Oprescu să rămână independent şi neutru faţă de majorităţile din CGMB

Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu, coordonator al PNL Bucureşti, a declarat, miercuri, că liberalii îi cer primarului Capitalei să rămână "independent" şi "neutru" faţă de majorităţile din CGMB şi să nu favorizeze o anumită tabără politică, astfel încât proiectele sale să fie promovate.

427 afișări
Imaginea articolului Atanasiu: PNL îi cere lui Oprescu să rămână independent şi neutru faţă de majorităţile din CGMB

Sorin Oprescu (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

Atanasiu a criticat modul în care Sorin Oprescu a suspendat şedinţa de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), chiar dacă cvorumul de şedinţă şi majoritatea erau întrunite de consilierii PNL şi PDL.

"Suntem conştienţi de rolul pe care îl avem în interesul bucureşteanului şi îl chemăm pe primarul general alături de noi. Trebuie să înţeleagă că cetăţenii l-au votat ca independent şi este foarte bună postura pe care o are, nu se pot crea astăzi majorităţi în Consiliul General de două treimi. Pentru a-i trece proiectele de investiţii, proiecte foarte importante pentru bucureşteni, trebuie şi votul celor de la putere şi votul celor din opoziţie, în cadrul CGMB. Printr-o plasare de o parte sau de alta a primarului general îşi va îndepărta cu siguranţă voturile celorlalţi şi elimină posibilitatea să treacă hotărârile de patrimoniu, care au nevoie de două treimi", a afirmat Atanasiu.

El a precizat că, dacă Oprescu va rămâne independent şi nu se va implica în majorităţile CGMB, PNL îi "garantează seriozitatea în promovarea proiectelor de interes pentru cetăţenii municipiului Bucureşti".

Atanasiu a afirmat că noua majoritate din CGMB a aprobat miercuri, în absenţa consilierilor PSD, transformarea RADET în societate comercială, ca prim pas pentru fuziunea cu Elcen.

Vicepreşedintele PNL a menţionat că a avut o discuţie cu Sorin Oprescu, în care i-a precizat că liberalii sunt "parteneri pentru toate proiectele importante în interesul cetăţeanului în municipiul Bucureşti, cu condiţia să-şi păstreze neutralitatea în ceea ce priveşte consolidarea unei majorităţi în CGMB".

"A încerca prin diverse tertipuri de a schimba o majoritate obţinută prin vot nu ne va putea duce în situaţia în care să avem o colaborare fructuoasă. Fie că va fi alături de noi, fie că va fi alături de PSD, va nemulţumi o parte, astfel încât nu se vor întruni cele două treimi necesare pentru a se vota proiectele care ţin de patrimoniu, adică tot ceea ce înseamnă investiţii serioase în Bucureşti", a mai declarat Atanasiu.

Noua majoritate din CGMB, formată din PDL, PNL şi trei consilieri PP-DD, a aprobat, miercuri, opt proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de miercuri, care a fost ţinută deşi primarul general Sorin Oprescu anunţase reconvocare ei pentru 30 iulie.

Liderul consilierilor generali PNL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), Cornel Pieptea, a declarat, după încheierea şedinţei ţinute de noua majoritate, că aceasta a fost legală şi a demonstrat că noua majoritate are puterea să asigure funcţionalitatea Consiliului şi să voteze proiecte pentru Bucureşti.

"Am demonstrat, încă o dată, că noua majoritate are puterea de a asigura funcţionalitatea Consiliului şi de a da proiectele pentru Bucureşti. A fost o şedinţă legală, care a fost convocată de primarul general şi căreia noi i-am dat curs, chiar dacă trebuie să recunosc că astăzi (miercuri - n.r.) am avut mulţi colegi care erau plecaţi în concediu, dar cărora le-am cerut în mod imperativ să revină. Ei au făcut-o şi au arătat că, pe lângă proiectele ce vizau doar funcţionalitatea Consiliului, au adoptat şi proiecte pentru Bucureşti", a spus Pieptea.

Dintre cele 33 de proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei pe care Oprescu anunţase că o reconvoacă pentru 30 iulie, noua majoritate din CGMB a votat opt, printre care cele privind alocarea banilor pentru continuarea lucrărilor la Biserica "Sf. Gheorghe Nou" din Bucureşti, Strategia de dezvoltare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare - activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în municipiul Bucureşti, iniţierea procedurii pentru asigurarea serviciului de salubrizare stradală şi a serviciului de iarnă pe raza sectorului 5 al Capitalei, precum şi studiul de oportunitate privind reorganizarea RADET Bucureşti.

În aceeaşi şedinţă, pe ordinea de zi suplimentară au fost introduse alte 20 de proiecte, ce au vizat revocarea mandatelor unor consilieri generali, vacantarea unor posturi noi în CGMB şi numirea altor consilieri generali, dar şi cele privind revocarea vechilor viceprimari şi numirea noilor viceprimari. Practic, pe ordinea suplimentară de zi au fost trecute toate proiectele care au fost votate anterior de noua majoritate, în şedinţe de îndată, dar care au fost atacate de prefectul Municipiului Bucureşti.

Potrivit lui Cornel Pieptea, noua majoritate din CGMB a decis acest lucru pentru a contracara acţiunile Prefecturii Capitalei.

"Pentru a ataca hotărârile, prefectul a invocat o procedură de formă, nu de fond, respectiv şedinţe de îndată. Tocmai de aceea, noi am fost prezenţi la o şedinţă ordinară în care am votat aceste proiecte. Dacă prefectul atacă din nou hotărârile, acest lucru ar dovedi, încă o dată, imparţialitatea de care a dat deja dovadă", a mai spus Pieptea.

Întrebat dacă şedinţa de miercuri s-a desfăşurat legal, având în vedere că la prezidiul CGMB nu s-a aflat decât preşedintele de şedinţă, consilierul Mircea Raicu, liderul grupului PNL a explicat că şedinţa ordinară se poate desfăşura fără reprezentaţii municipalităţii - primarul şi viceprimarii - şi a subliniat că pe toată durata desfăşurării şedinţei au fost prezenţi în sală reprezentanţi ai Direcţiei de asistenţă juridică a CGMB.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis, miercuri, reconvocarea şedinţei ordinare a CGMB din această zi pentru data de 30 iulie, cu aceeaşi ordine de zi, după ce "anumite partide politice au transmis solicitări de retragere a sprijinului politic pentru unii dintre membrii Consiliului".

"Decizia este luată ca urmare a faptului că în intervalul dintre data afişării convocării şi data stabilită pentru şedinţa ordinară, anumite partide politice au transmis solicitări de retragere a sprijinului politic pentru unii dintre membrii Consikliului General al Municipiului Bucureşti, fapt ce generează incertitudini în ceea ce priveşte legitimitatea unor mandate de consilieri generali, punându-se astfel sub semnul întrebării cvorumul legal necesar adoptării proiectelor Bucureştiului", a informat Primăria Capitalei.

Oprescu a arătat că putea revoca şedinţa de miercuri "şi cu o jumătate de oră înainte".

Şedinţa ordinară de miercuri a fost convocată de primarul general pentru a fi aprobată mărirea bugetelor muzeelor Literaturii şi al Municipiului Bucureşti, dar şi alte "proiecte importante pentru bunul mers al serviciilor publice ale oraşului", după ce prefectul a atacat mai multe hotărâri.

Deşi Oprescu a reconvocat şedinţa CGMB de miercuri pentru 30 iulie, consilierii actualei majorităţi din Consiliu - de la PDL şi PNL, plus trei consilieri PP-DD - au rămas în sala de şedinţe şi au votat proiectele aflate pe ordinea de zi.

În ultimele săptămâni, şedinţele CGMB au fost marcate de numeroase amânări şi controverse. Acestea au început, practic, din 30 iunie, de când Consiliul are o nouă majoritate, formată din reprezentanţii PNL şi PDL, plus trei consilieri de la PPDD cu care, potrivit consilierului Mircea Raicu (PDL) s-a discutat "ca persoane fizice".

Noua majoritate din CGMB a votat, în şedinţe de îndată, mai multe proiecte de hotărâre, care au fost însă atacate de prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan.

Prefectura a precizat că şedinţele de îndată ale CGMB sunt convocate în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă, conform prevederilor legale. Astfel, a explicat Prefectura, hotărârile luate în şedinţele de îndată "abuziv convocate" au fost atacate în instanţă, fapt ce va fi făcut şi pe viitor.

Printre hotărârile aprobate de noua majoritate din CGMB se numără şi aceea prin care consilierii generali Lucian Iliescu, de la PDL, şi Richard Ghiţă, de la PPDD, au fost aleşi viceprimari ai Capitalei, în locul lui Dan Darabont şi Marcel Nicolaescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, marţi, că viceprimarii sunt cei care au fost întotdeauna, numiţi, respectiv Dan Darabonţ şi Marcel Nicolaescu, el precizând că toate hotărârile de schimbare a acestora au fost luate în şedinţe de îndată, care au fost atacate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici