Opriş după audierea în Comisia de apărare: STS nu a fost implicat în acţiuni ilegale la alegeri

Directorul STS, Marcel Opriş, a declarat, joi, după audierea în Comisia de apărare din Senat, că este exclusă implicarea Serviciului în orice fel de operaţiuni ilegale în campania electorală.

108 afișări
Imaginea articolului Opriş după audierea în Comisia de apărare: STS nu a fost implicat în acţiuni ilegale la alegeri

Directorul STS, Marcel Opriş (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Opriş a precizat că STS a executat numai misiunile care i-au fost stabilite în cadrul legal pentru procesele electorale şi garantează acest lucru.

El a exclus ca aparatura STS să fie fost folosită în campania electorală de către PDL pentru numărarea paralelă a voturilor şi pentru transmiterea de sms-uri.

El a spus că în comisie a prezentat dovezi în acest sens, arătând că este vorba despre documente pe baza cărora STS a primit şi executat misiuni pentru procesele electorale.

Marcel Opriş a declarat că STS nu are nimic să-şi reproşeze în acest scandal şi că tot ceea ce a făcut acest Serviciu a fost pe baza unor protocoale şi misiuni agreate înainte cu toţi factorii cu atribuţii în procesul electoral.

Opriş a arătat că numele STS a fost implicat în acest scandal probabil datorită faptului că este un nume sonor şi STS are o infrastructură destul de puternică.

"Dar STS nu este singurul care are o infrastructură puternică. În comunicaţii există posibilitatea de organizare de astfel de infrastructuri nenumărate. Dacă vreţi, trebuie două condiţii: să ai colaboratori profesionişti care se găsesc acum în toată piaţa, inclusiv privată, şi să ai bani", a afirmat Marcel Opriş.

Întrebat de ce nu s-a implementat sistemul pe care l-a propus şeful STS prin care să nu se poată vota cu aceleaşi CNP-uri, Marcel Opriş a arătat că a propus, în luna iulie a acestui an, în Guvern, schimbarea sistemului, dar acest lucru nu a fost agreat. Opriş a spus că acest lucru a depins de "cel care avea atribuţii în organizarea alegerilor".

El a precizat că pe anumite terminale date preşedinţilor secţiilor de votare s-au primit anumite SMS-uri, dar a exclus ca acest lucru să fi fost făcut de angajaţii STS şi ca aceste mesaje să fi fost iniţiate din serverele pe care le administrează Serviciul.

Opriş a mai spus că lista telefoanelor mobile şi a altor mijloace de comunicare date preşedinţilor secţiilor de votare era la dispoziţia organizatorilor.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a precizat că Marcel Opriş i-a informat pe membrii comisiei că lista numerelor de telefon era cunoscută de preşedinţii secţiilor de votare, membrii BEC, BEJ, prefecţii şi alte persoane oficiale care au atribuţii în procesul electoral.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a făcut, marţi, o serie de precizări, în urma unor afirmaţii făcute de reprezentanţii unor partide potrivit cărora STS ar fi permis PDL să aibă acces la infrastructura Serviciului şi să poată astfel număra mai repede voturile din turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici