Audierea ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, transformată în circ: Birchall a vrut să facă atmosferă. L-a sunat şi pe premier să facă scandal

Audierea ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, în şedinţa de luni a Comisiei de afaceri europene, s-a purtat într-o atmosferă tensionată, preşedintele comisiei Ana Birchall (PSD) şi ministrul acuzându-se de minciună, în timp ce liberalii au acuzat-o pe Birchal că face “circ”. După audieri Cristian Ghinea a declarat că Ana Birchall a fost agresivă pentru că a vrut să facă atmosferă, iar "isteria" îndreptată împotriva sa de Sebastian Ghiţă şi alţi deputaţi se explică prin faptul că vrea un sistem IT care să semnaleze fraudele în absorbţia fondurilor.

8864 afișări
Imaginea articolului Audierea ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, transformată în circ: Birchall a vrut să facă atmosferă. L-a sunat şi pe premier să facă scandal

Audierea ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, transformată în circ (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)

În deschiderea şedinţei, preşedintele Comisiei de afaceri europene i-a cerut ministrului Cristian Ghinea să îşi explice o postare pe Facebook.

”Am văzut postarea dumneavoastră domnule ministru din ultima oră în care susţineţi că aş fi făcut declaraţii premature. Vă rog să precizaţi care sunt aceste declaraţii premature şi după aceea continuăm. Aveţi cuvântul pentru a răspunde punctual exact la cel fel de declaraţii premature v-aţi referit, o postare care din punctul meu de vedere suferă” , a spus preşedintele Comisiei, deputatul PSD Ana Birchall.

Cristian Ghinea i-a răspuns Anei Birchall că a fost “elegant” afirmând că nu a vrut să spună direct că minte atunci când spune că gradul de absorbţie este zero.

”M-am referit la comunicatul dumneavostră de ieri în care spuneaţi că vă aşteptaţi ca eu să explic gradul de absorbţie al fondurilor europene pe anul 2016 este zero. De asemnea, mai spuneaţi, comisia nostră va aduce în discuţie măsurile MFE în ceea ce priveşte planul Juncker. Eu am fost elegant când am spus că e o declaraţie prematură pentru că nu am vrut să spun că e minciună. Aveţi aici scrisoarea trimisă în 14 iunie de către Comisia Europeană către Consiliul Uniunii Eueropene şi către Parlament prin care sunt informaţi în legătură cu plăţile pe exerciţiul bugetar 2014-2020, unde se spune aşa: Bulgaria 4 milioane, Cipru două milioane, Cehia 87 de milioane, România 57 de milioane de euro. 57 de milioane de euro este mai mult decât zero, deci nu avem cum să avem absorbţie zero”, a replicat Cristian Ghinea.

La audierea ministrului Ghinea au fost prezenţi deputatul PSD Sebastian Ghiţă, care a înlocuit un deputat PSD, dar şi fostul ministru al Fondurilor Europene, senatorul PSD Eugen Teodorovici.

”Îi urez bun venit domnului Teodorovici, mă bucur că avem procedură pentru primirea membrilor Senatului”, a spus Ghinea, ironic, sugerând că Teodorovici nu avea dreptul să participe la dezbateri, fiind membru al Senatului.

Ana Birchall i-a replicat ministrului că poate nu cunoaşte regulamentul şi că orice memmbru al Parlamentului României are dreptul să participe la o şedinţă de audiere cu aprobarea preşedintelui Comisiei, adăugând că ”inducerea în eroare a unor membrii ai unor comisii parlamentare, precum şi a nu informa corect este infracţiune”.

Schimbul de replici a continuat între Ana Birchall şi Cristian Ghinea.

Ministrul a susţinut că dovada faptul că Birchall a minţit când a spus că nu s-a luat niciun ban din fonduri europene este chitanţa pe care o deţine.

Birchall l-a apostrofat, cerându-i să ia cuvântul doar atunci când îi permite, continuând să îl întrerupă pe Ghinea în repetate rânduri pe parcursul audierii, fapt care a stârnit indignarea liberalilor şi a încurajat atacurile social-democraţilor.

Sebastian Ghiţă a susţinut că nu a venit să îl certe pe Ghinea, dar îl sfătuieşte să înceapă dezvoltarea sistemelor electronice.

”Din păcate, cu tot respectul, nici nu vă pregătiţi să puneţi pe picioare acest sistem informatic, mai mult, aţi părut extrem de refractar la a adopta anumite tehnologii eventual existente. Eu nu am venit să vă cert, dar am venit să vă spun că în cele câteva luni pe care le mai aveţi la dispoziţie cu acest Guvern, ar trebui să începeţi dezvoltarea acestor sisteme”, a susţinut Sebastian Ghiţă.

Ministru Fondurilor Europene a fost în reptate rânduri întrerupt, acuzat că primeşte bileţele din stânga, de la secretarul său de stat, unul dintre cei care a intervenit fiind predecesorul său la minister, senatorul PSD Eugen Teodorovici. Deşi nu avea dreptul să pună întrebări, acesta s-a declarat nemulţumit de răspunsurile lui Ghinea. Teodorovici a vrut să părăsească audierea ministrului, însă, la rugămintea Anei Birchall a rămas până la final.

La rândul său, deputatul PNL Alexandru Nazare, după ce a cerut pe parcursul şedinţei ca discuţia să nu fie politizată pentru a-şi atinge scopul, a decis să părăsească sala, nemulţumit de întreruperea continua a audierii ministrului de către preşedintele comisiei Ana Birchall.

”Până acum eram dragălaşi (la alte audieri de miniştri-n.r.) Deodată suntem pe un ton războinic. (…) Am ajuns aici cu fondurile tocmai pentru că am politizat prea mult. Cred că trebuie să găsim o soluţie. Să ne calmăm, să revenim la discuţii constructive”, a susţinut Nazare.

Liberalul şi-a pierdut răbdarea după aproximativ două ore, în care ministrul a fost întrerup în repetate rânduri.

“Acest lucru nu mai e o audiere. Nu respectăm regulamentul, nu se mai respectă nicio regulă. În aceste condiţii nu mai putem să continuăm. Aceasta nu este audiere civilizată, ca atare nu putem să participăm la ea. Aţi transformat într-un circ această audiere, nu avem nimi de câştigat, numai de pierdut” a spus deputatul PNL Alexandru Nazare, ulterior părăsind sala de şedinţă.

Deputatul PNL Roberta Anastase a părăsit, de asemenea sala, acuzând-o pe Ana Birchall că încalcă regulamentul şi cerându-i scuze ministrului Cristian Ghinea pentru felul în care se desfăşoară audierea.

Ministrul Ghinea a susţinut că în perioada Guvernului Ponta s-a luat decizia să se dezvolte sistemul infrormatic cu resurse interne, afirmând că "aşa se va reuşi să se evite achiziţiile publice” fraudate de firmele pe care Sebastian Ghiţă le controla.

În replică Ghiţă, i-a răspuns că nu a fraudat nicio licitaţie şi a părăsit ulterior şedinţa.

"Dacă v-aţi gândit că s-ar putea să fiu eu vinovat, argumentul dumneavoastră nu se susţine. Nici nu am fraudat vreo licitaţie pentru că ar însemna să încalc legea. Vă încurajez solid să purcedeţi la a dezvolta un sistem informatic. Eu am vrut doar să vin să mă asigur că înţelegeţi asta”, a spus Ghiţă, părăsind şedinţa în semn de protest.

Cristian Ghinea a prezentat, ulterior, un document privind contractele obtinute de firmele controlate de Ghiţă, în valoare de 750 de milioane lei, afirmând că a sesizat Corpul de Control pe această temă.

“Păcat aveam informaţii interesante", a spus ministrul, după plecarea lui Ghiţă.

Sedinţa s-a suspendat ca urmare a unei noi dispute dintre Ana Birchall şi ministrul Fondurilor Europene, social-democrata acuzându-l din nou de minciună şi manipulare.

Ministrul le-a promis deputaţilor care se pregăteau să plece că va reveni la şedinţa comisiei "cu mare drag" săptămâna viitoare şi le va răspunde tuturor întrebărilor pe care le au.

Ghinea, după audiere: Birchall a vrut să facă atmosferă. L-a sunat şi pe premier să facă scandal

 Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea a declarat că Ana Birchall a fost agresivă pentru că a vrut să facă atmosferă, iar "isteria" îndreptată împotriva sa de Sebastian Ghiţă şi alţi deputaţi se explică prin faptul că vrea un sistem IT care să semnaleze fraudele în absorbţia fondurilor.

„Aşa cum mă aşteptam. Doamna Birchall a vrut să facă atmosferă, a vrut să iasă în faţă, a fost foarte agresivă cu mine şi prin sms-uri şi mesaje anterioare. A programat săptămâna trecută o şedinţă a comisiei în timpul şedinţei de Guvern, deşi am rugat-o să reprogramăm pentru că nu puteam să vin. L-a sunat pe domnul prim-ministru să facă scandal, deşi, nu am putut să vin. Doamna Birchall are o atitudine pe care nu o înţeleg”, declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, la finalul audierii sale în Comisia de afaceri europene a Camerei Deputaţilor, întrebat cum a decurs şedinţa.

Întrebat de ce a afirmat că se aştepta ca Sebastian Ghiţă să fie prezent la audierea sa, Ghinea a afirmat că acesta duce o campanie demolatoare împotriva sa şi pentru că nu are cu ce să îl atace spune că "a schimba omleta de la Minister".

„Nu am avut nici un fel de dialog. Este primul dialog pe care l-am avut fizic cu domnul Ghiţă. În schimb, mijloacele media pe care le controlează domnul Ghiţă duc o campanie împotriva mea, demolatoare, nu prea au cu ce să mă atace. Mă atacă pentru că am schimbat omleta de la Minister. Ceea ce nici măcar nu este adevărat. Am găsit contractul de catering schombat deja. Nişte prostii colosale pe care le lansează în spaţiul public”, a spus Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene a susţinut că decizia criticată de Sebastian Ghiţă, în şedinţa Comisiei de afaceri europene, de a dezvolta sistemul informatic cu resurse proprii a fost luată pentru că oficialii din minister„erau exasperaţi de posibilitatea ca tot o firmă controlată de domnul Ghiţă să ia această achiziţie”.

„Vorbim de două sisteme: sistemul Smis, din care noi am scos aceste date este pe exerciţiul bugetar trecut; sistemul nou care adaugă o interacţiune cu beneficiarii, pentru care îmi menţin afirmaţia că se dezvoltă cu resurse interne ale Ministerului şi cu STS pentru că oficialii din Minister erau exasperaţi de posibilitatea ca tot o firmă controlată de domnul Ghiţă să ia această achiziţie, să facă praf sistemul, ceea ce ar fi pus în pericol toate fondurile europene de până în 2020. A fost o măsură pe care nu eu am luat-o, dar pe care o consider bună pentru a evita acest sistem de fraudare în serie a contractelor de achiziţii de IT”, a susţinut ministrul.

Întrebat ce se se va întâmpla cu acest sistem informatic, Ghinea a afirmat că patru din opt module vor fi operaţionale în mandatul său.

„L-am găsit întârziat. A fost aprobat un calendar de realizare a acestui sistem IT. Este întârziat. Am convenit un calendar împreună cu CE pentru că de sistemul IT depinde şi procedura de desemnare. Acest calendar se regăseşte în documentul pe care l-am dat membrilor comisiei care presupune ca până în octombrie să avem cinci module funcţionale în acest sistem, adică să ajungem până la implementare. Asta contează pentru beneficiari să putem primi proiecte, ceea ce putem să facem în acest moment, să facem evaluarea, contractarea, achiziţiile publice, totul online”, a spus ministrul.

Ghinea a susţinut că vrea să implementeze acest sistem şi aşa se explică „isteria” îndeptată împotriva sa.

„Miza acestui sistem (…) este că banii pot fi uşor urmăriţi încă de la început. (...) Sistemul informatic ne va putea semnala fraude înainte ca aceastea să se întâmple. Eu cred că acesta este şi motivul pentru care iată isterie împotriva mea. Ministerul Fondurilor Europene va avea un sistem de depistare în timp real a fraudelor şi a corecţiilor şi sunt decis să fac acest sistem. În perioada mandatului meu vor fi funcţionale cele patru module pe care le-am menţionat şi de care depinde procesul de desemnare. Celelalte vor fi gata foarte probabil în primăvara viitoare. Se lucrează în paralel la ele”, a mai spus Ghinea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici