Aurescu a anunţat un ajutor de 1,3 milioane de euro pentru Siria şi Turcia, afectate de cutremur

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunţat luni, la la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria, afectate de seismul din 6 februarie, un nou ajutor din partea României de 1,3 milioane de euro.

70 afișări
Imaginea articolului Aurescu a anunţat un ajutor de 1,3 milioane de euro pentru Siria şi Turcia, afectate de cutremur

Potrrivit unui comunicat al MAE, contribuţia anunţată de România cu prilejul Conferinţei prevede 600.000 de euro sub formă de asistenţă umanitară, împărţită în mod egal în beneficiul populaţiilor din cele două state, precum şi 700.000 de euro pentru sprijinirea eforturilor de redresare rapidă din Turcia.

Acest nou angajament financiar completează asistenţa umanitară în natură deja acordată Siriei, constând în peste 43 de tone de echipamente de cazarmament, haine, alimente şi peste 10 tone de medicamente şi materiale sanitare de primă necesitate, care au fost distribuite populaţiei siriene din toate zonele afectate de cutremur.

Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023, a fost organizată de Comisia Europeană şi Preşedinţia suedeză a Consiliului UE.

În cadrul sesiunii dedicate anunţării angajamentelor financiare, ministrul Bogdan Aurescu a afirmat angajamentul României pentru continuarea susţinerii eforturilor umanitare, de ajutorare a populaţiei afectate din cele două state, precum şi pentru demersurile de redresare şi reconstrucţie care vor fi demarate.

El a amintit că România a fost primul stat membru UE care a acordat asistenţă în teren prin trimiterea echipelor de căutare şi salvare şi a echipelor medicale în Turcia şi produselor de primă necesitate în Siria, prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE.

În cadrul reuniunii, ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlut Çavuşoğlu, a mulţumit pentru susţinerea promptă şi substanţială a României în contextul cutremurului. În acelaşi timp, a evidenţiat asistenţa umanitară de urgenţă acordată de România pentru populaţia siriană puternic afectată de cutremur, pe fondul situaţiei umanitare deja grave din ultimii ani şi al suferinţelor generate de război şi instabilitate. El a subliniat, în acest context, importanţa identificării unei soluţii politice pentru o pace durabilă în Siria, pe baza iniţiativelor existente la nivelul ONU.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici