Aurescu a pledat, la Budapesta, pentru eliminarea etno-businessului ce afectează identitatea românilor

Bogdan Aurescu le-a spus membrilor comunităţii româneşti din Ungaria că în discuţiile cu omologul de la Budapesta a pledat pentru eliminarea fenomenului de etno-business ce afectează în mod negativ păstrarea identităţii româneşti, precum şi pentru educaţia în română la toate nivelurile de învăţământ.

470 afișări
Imaginea articolului Aurescu a pledat, la Budapesta, pentru eliminarea etno-businessului ce afectează identitatea românilor

Aurescu a pledat, la Budapesta, pentru eliminarea etno-businessului ce afectează identitatea românilor

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, vizita de joi a ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, la Budapesta a inclus ca punct distinct pe agendă o întâlnire dedicată comunităţii româneşti din Ungaria. Întrevederea s-a desfăşurat într-un loc simbolic pentru comunitate, la Capela românească din Curţile Gojdu.

Cu acest prilej, Bogdan Aurescu a evidenţiat că situaţia comunităţii româneşti din Ungaria a constituit un important subiect de discuţie cu partea ungară, atât în cadrul vizitei, cât şi în cadrul discuţiilor pentru Protocolul Comitetului de specialitate, partea română pledând pentru asigurarea la un standard adecvat a educaţiei în limba română la toate nivelurile de învăţământ, finanţarea adecvată şi predictibilă a presei de limba română, a serviciului religios şi a activităţilor de cercetare şi culturale, precum şi asigurarea participării reale a reprezentanţilor minorităţii la viaţa publică.

Totodată, ministrul a solicitat eliminarea fenomenului de etno-business (unguri care se declară români fără să fie, reprezentându-i pe români - n.r.) care afectează în mod negativ păstrarea identităţii etnice a comunităţii româneşti din Ungaria.

"În calitate de fost co-preşedinte al Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale ştiu cât de important este să menţineţi un dialog permanent cu autorităţile române. Vă încurajez să ne sesizaţi în continuare situaţiile problematice cu care vă confruntaţi. Numai astfel vom fi în măsura ca, împreună cu autorităţile ungare, să identificăm cele mai bune soluţii la problemele pe care le întâmpinaţi", a declarat şeful diplomaţiei române, citat în comunicat.

Ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul Comitatului bilateral pentru partea română au prezentat stadiul discuţiilor cu partea ungară în ceea ce priveşte finalizarea Protocolului celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale, ale cărui negocieri au fost lansate încă din anul 2011. El a arătat că, la insistenţele părţii române, pe parcursul acestui început de an au avut loc mai multe reuniuni ale Comitetului, atât la nivel de experţi, cât şi la nivel de co-preşedinţi, care au permis înregistrarea de progrese pe marginea negocierii acestui document.

Conform MAE, cu toate eforturile constante depuse în această perioadă şi deschiderea de care a dat dovadă partea română, nu s-a ajuns încă la finalizarea actualului Protocol, dar s-a convenit cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, continuarea negocierilor în cursul zilei de luni, 18 mai 2015, la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici