Aurescu, discuţii cu Jens Stoltenberg despre reuniunea miniştrilor NATO de la Bucureşti

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat joi cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre Reuniunea miniştrilor de externe ai statelor aliate, care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti.

150 afișări
Imaginea articolului Aurescu, discuţii cu Jens Stoltenberg despre reuniunea miniştrilor NATO de la Bucureşti

Aurescu, discuţii cu Jens Stoltenberg despre reuniunea miniştrilor NATO de la Bucureşti

Ministrul Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, în cadrul căreia au discutat aspecte legate de pregătirea Reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO, care va fi găzduită la Bucureşti, în perioada 29-30 noiembrie 2022.

Şeful diplomaţiei române a spus că aceasta este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la Bucureşti din 2008.

În acelaşi timp, ministrul român a subliniat şi semnificaţia simbolică a reuniunii pe care o va găzdui la Bucureşti, în contextul împlinirii a 20 de ani de la primirea de către ţara noastră a invitaţiei de aderare la NATO, la Summitul de la Praga, din noiembrie 2002.

Cei doi demnitari au discutat despre stadiul pregătirii reuniunii, în special în ceea ce priveşte priorităţile de agendă şi documentele care urmează să fie adoptate de către miniştri.

În cadrul discuţiilor de la Bucureşti se va evalua, cu prioritate, procesul de implementare a deciziilor istorice adoptate în luna iulie 2022 la Summitul NATO de la Madrid.

În acest sens, ministrul Aurescu s-a referit la faptul că evenimentul de la Bucureşti va fi centrat pe reconfirmarea importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică şi a angajamentului NATO pentru securitatea statelor aliate de pe Flancul Estic.

La Reuniunea de la Bucureşti, pe lângă şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre NATO, secretarul general al NATO şi alţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum şi miniştrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale Alianţei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici