Aurescu i-a cerut omologului ungar respectarea valorilor constituţionale în cadrul vizitelor private

  • Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, marţi, consultări cu omologul maghiar Péter Szijjártó, în cadrul unei vizite la Budapesta, la invitaţia ministrului maghiar.
  • Aurescu a abordat teme precum vizitele private ale oficialilor maghiari în România şi ameninţarea unui jurnalist român.
1234 afișări
Imaginea articolului Aurescu i-a cerut omologului ungar respectarea valorilor constituţionale în cadrul vizitelor private

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe

Consultările politice ale celor doi miniştri de externe s-au concentrat asupra perspectivelor de consolidare a dialogului bilateral, în contextul dinamicii susţinute a contactelor la nivel înalt din ultima perioadă.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu acest prilej, dorinţa părţii române de a identifica noi oportunităţi de cooperare şi dezvoltare de proiecte comune, în colaborare cu partenerii ungari, astfel încât să fie oferită şi mai multă substanţă Parteneriatului Strategic bilateral, de la a cărui lansare se aniversează, luna aceasta, 20 de ani.

Ministrul a evocat atmosfera pozitivă a acelui moment, care a transmis speranţa că reconcilierea istorică româno-ungară va transforma relaţia bilaterală într-un autentic parteneriat strategic, de care să beneficieze toţi cetăţenii români şi ungari, indiferent de etnie. Aurescu a subliniat că această aspiraţie rămâne valabilă şi în prezent, fiind datoria autorităţilor şi politicienilor din România şi Ungaria să ducă la bun capăt acest obiectiv.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a pledat, în acest context, pentru necesitatea unei acţiuni comune constructive, bazate pe o viziune şi principii împărtăşite de ambele părţi, în baza statutului României şi Ungariei de state vecine, membre ale comunităţii europene şi euroatlantice şi ale aceluiaşi sistem de valori.

Miniştrii de externe român şi ungar au evidenţiat, totodată, interesul pentru dezvoltarea cooperării economice bilaterale, inclusiv pentru creşterea şi diversificarea schimburilor comerciale, care în anul 2021 au atins un nivel remarcabil, de 11 miliarde de euro, acestea fiind în creştere şi în acest an, în primele 7 luni fiind o înregistrat un avans de peste 32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Au discutat, totodată, despre necesitatea stimulării investiţiilor româneşti în Ungaria, ministrul român de externe încurajând companiile ungare să facă afaceri pe tot teritoriul României. De asemenea, a subliniat importanţa echilibrării balanţei comerciale, care este în favoarea statului vecin. Din acest punct de vedere, un rol relevant îl va avea crearea Camerei bilaterale de Comerţ, cu sediul la Budapesta, în urma demersurilor ministrului român de externe, omologul ungar anunţând grăbirea procesului, care este în interesul ambelor părţi, partea ungară alocând sumele necesare pentru sediul şi personalul Camerei.

Au fost, de asemenea, analizate proiecte de cooperare în plan sectorial, în domenii de interes comun, precum infrastructură, transporturi sau securitatea energetică. Cei doi oficiali au evidenţiat importanţa unei cooperări bilaterale solide şi pragmatice, într-un context regional şi european dificil, definit de crize şi provocări cu implicaţii multidimensionale.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa dialogului bilateral privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în cadrul Comitetului de specialitate româno-ungar de cooperare în domeniul minorităţilor naţionale, evidenţiind, ca evoluţie pozitivă, recenta întrevedere de la Bucureşti a co-preşedinţilor formatului respectiv. A reiterat aşteptările legate de implicarea autorităţilor ungare în asigurarea drepturilor identitare ale persoanelor aparţinând minorităţii române din Ungaria.

De asemenea, ministrul Aurescu a ridicat în discuţii şi situaţia recentă absolut inacceptabilă a ameninţărilor din partea unui membru al unui partid de opoziţie din Ungaria la adresa unui jurnalist român de origine maghiară, reiterând poziţia de condamnare a autorităţilor române faţă de acest gest reprobabil.

De asemenea, a abordat subiectul vizitelor private ale oficialilor ungari în România şi al declaraţiilor publice ale acestora, reiterând aşteptarea părţii române privind respectarea valorilor constituţionale ale României şi valorilor europene şi euroatlantice ale comunităţii occidentale, din care ambele state fac parte.

Discuţiile celor doi miniştri au cuprins şi un schimb de opinii extins pe tema războiului din Ucraina şi a consecinţelor sale pe multiple paliere – situaţia de securitate, situaţia umanitară, problemele din domeniul energiei, securitatea alimentară, impactul asupra altor state, mai ales asupra Republicii Moldova. În context, ministrul Aurescu a prezentat pe larg sprijinul României pentru Ucraina şi refugiaţii ucraineni, precum şi pentru Republica Moldova, în contextul presiunilor multiple cărora aceasta trebuie să le facă faţă. De asemenea, a reiterat poziţia României în ceea ce priveşte sancţiunile faţă de Rusia, susţinerea statului nostru pentru seturile de sancţiuni deja adoptate şi pentru noi măsuri restrictive la adresa statului rus.

Pe agenda celor doi miniştri ai afacerilor externe s-au mai aflat şi subiecte de actualitate din plan european, inclusiv perspectiva extinderii Uniunii Europene sau demersurile la nivel european în vederea asigurării securităţii energetice în mod durabil, cu accent pe siguranţa în aprovizionare şi sustenabilitatea preţurilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici